Recepţie la Washington cu ocazia  Centenarului Marii Uniri. Mesajul Congresului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, printr-o recepţie oficială organizată miercuri, 28 noiembrie.

În prezenţa a peste 400 de invitaţi, evenimentul a fost onorat de vicepremierul României, Ana Birchall, numeroşi oficiali americani (Jackie Walorski, membru al Congresului SUA, Matthew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, Luis Borunda, secretarul de stat adjunct al statului Maryland, reprezentanţi ai Consiliului Securităţii Naţionale din cadrul Casei Albe, ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei, Departamentului Comerţului),  membri ai mediilor academic şi de afaceri, diplomaţi acreditaţi la Washington, precum şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite.

Evenimentul a fost dedicat celebrării Centenarului României unite, Ambasada României organizând cu această ocazie o expoziţie amplă conţinând proclamaţiile în original emise de guvernatorii statelor americane care au salutat împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi excelentele relaţii dintre SUA şi Statele Unite ale Americii.

captura

În discursul său, vicepremierul Ana Birchall  a salutat contribuţia românilor americani la realizarea Marii Uniri, precum şi sprijinul esenţial al SUA, al preşedintelui Woodrow Wilson în mod particular, pentru îndeplinirea visului naţiunii române. Oficialul român a reamintit mesajul transmis României de preşedintele Wilson şi cabinetul său în noiembrie 1918.

 „Guvernul Statelor Unite rezonează cu spiritul unităţii naţionale şi al aspiraţiilor românilor de pretutindeni şi nu va neglija la timpul potrivit să-şi exercite influenţa astfel ca drepturile politice şi teritoriale ale poporului român să poată fi obţinute şi să fie asigurate împotriva oricărei agresiuni străine.” 

De asemenea, vicepremierul român Ana Birchall a precizat că, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, România a reuşit să dezvolte substanţial Parteneriatul Strategic cu SUA prin numeroasele contacte cu oficiali americani de rang înalt care au confirmat angajamentul Guvernului Dăncilă şi al administraţiei americane de a consolida relaţia dintre cele două state. 

Ana Birchall

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a evocat activitatea crucială desfăşurată în sprijinul unirii de către comunitatea românească din Statele Unite ale Americii, reprezentată de unul dintre eroii Marii Uniri, căpitanul Vasile Stoica, preşedintele Ligii Românilor din America, sub cupola căreia, în 1918 s-au unit 150 de organizaţii ale românilor americani. 

„Vasile Stoica s-a întâlnit cu preşedintele Wilson şi a avut un rol important în mobilizarea sprijinului american pentru eliberarea şi unirea românilor, fiind totodată un erou tragic al Marii Uniri, după ce a murit în închisorile comuniste.” 

Ambasadorul român a remarcat contribuţia Statelor Unite ale Americii care, prin cele „14 Puncte” emise de preşedintele Woodrow Wilson, au deschis calea românilor de a trăi liberi şi uniţi într-un stat democratic modern. Oficialul român a subliniat actualitatea şi universalitatea  principiilor democratice incluse în Rezoluţia de la Alba Iulia, reamintind cuvintele marelui om politic român, Iuliu Maniu care afirma la 1 decembrie 1918 că „noi privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca un triumf al libertăţii omeneşti.”

captura
captura

În mesajul său, Jackie Walorski, membru al Congresului SUA, a menţionat că a locuit cu familia timp de 4 ani în Bucureşti, România ocupând un loc special în inima ei. Oficialul american a subliniat că România este un aliat vital al Statelor Unite, americanii fiind recunoscători pentru prietenia şi parteneriatul strategic strâns cu românii.  De asemenea, Jackie Walorski a menţionat că  americanii şi românii luptă împreună pentru apărarea păcii şi libertăţii, iar în calitate de membru al grupului de grupului de prietenie cu România din Congresul SUA va introduce în Camera Reprezentanţilor o rezoluţie de celebrare a Centenarului. 

Matthew G. Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice a prezentat mesajul oficial al Departamentului de Stat, adăugând că preşedintele SUA, Donald Trump, îi va transmite preşedintelui României, Klaus Iohannis, pe 1 decembrie, un mesaj de felicitare cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Oficialul american a mai anunţat că un mesaj de felicitare din partea secretarului de stat Michael Pompeo urmează a fi transmis, de asemenea, pe data de 1 decembrie. 

Matthew Boyse a subliniat că relaţia dintre Statele Unite şi România este atât de puternică deoarece avem multe în comun: valorile occidentale, angajamentele pentru securitatea internaţională, prosperitatea bazată pe economia de piaţă şi democraţia. Matthew Boyse a menţionat că în cadrul parteneriatului strategic puternic, cooperarea dintre cele două ţări a evoluat de la nivel local şi regional la nivel global.

 „Nicăieri nu este mai evident decât în Irak şi Afganistan faptul că România este un aliat valoros şi puternic, soldaţii români şi americani continuând să lupte umăr la umăr în fiecare zi”, a declarat oficialul american, care a subliniat sacrificiile făcute de România. De asemenea, Mathew Boyse a accentuat faptul că, în afară de cooperarea în domeniul securităţii, s-a dezvoltat şi dimensiunea economică a parteneriatului strategic, România având o economie dinamică.

Matthew Boyse

Luis Borunda, secretarul de stat adjunct al statului Maryland, a prezentat proclamaţia semnată de guvernatorul Larry Hogan pentru onorarea şi celebrarea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. 

Un moment aparte în cadrul recepţiei l-a constituit ceremonia de decorare a Centrului Internaţional Woodrow Wilson, cu Ordinul „Meritul Cultural”, atât pentru contribuţia deosebită adusă la consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA în domeniul educaţiei şi cercetării, cât şi pentru a onora memoria Preşedintelui Woodrow Wilson, ale cărui principii şi convingeri sunt promovate prin activitatea Centrului.

În numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, ambasadorul George Cristian Maior a înmânat distincţia profesorului Robert Litwak, vicepreşedinte al Centrului Wilson şi director pentru Studii Internaţionale de Securitate în cadrul instituţiei. În alocuţiunea de mulţumire, profesorul Litwak a ţinut să sublinieze excelenta colaborare a Centrului Wilson cu cercetătorii şi specialiştii români, precum şi dorinţa de a extinde în continuare colaborarea cu instituţiile de profil din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite