Briefing de presă privind situaţia actuală a refugiaţilor. Arafat: Cei 20 de lei pentru masa zilnică a unui refugiat au fost calculaţi de nişte experţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

„Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, consilierul de stat Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Elena Tudor, directorul general al organizaţiei Crucea Roşie România, Ioan Silviu Lefter, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru au susţinut un briefing.

Consilierul de stat Mădălina Turza a afirmat că reprezentanţii organizaţiilor din societatea civilă implicaţi în ajutorarea persoanelor care vin din Ucraina în România au cerut îmbunătăţirea colaborării flexibile cu autorităţile locale şi acces la resurse, Turza precizând că au fost identificate soluţii şi posibile măsuri în acest sens.

Mădălina Turza a declarat, luni, că a avut loc o întâlnire a premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale implicaţi în gestionarea persoanelor din Ucraina care vin în ţara noastră. 

„Astăzi, a avut loc întâlnirea premierului României cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din România, care sunt implicaţi la firul ierbii în gestionarea din mai multe puncte de vedere a persoanelor din Ucraina care intră la noi în ţară. În egală măsură au participat la discuţie principalele organisme internaţionale, care pun umărul alături de noi la gestionarea fluxurilor migratorii, respectiv Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Crucea Roşie şi alţi reprezentanţi”, a afirmat Mădălina Turza.

Ea a menţionat că în urma acestor discuţii s-au desprins două concluzii majore. 

„În primul rând, pe partea de colaborare şi coordonare cu societatea civilă rămânem în acelaşi tip de dialog deschis în sensul în care există o comunicare la nivel de Guvern, prin intermediul grupului de coordonare organizat aici, iar la nivel operaţional prin intermediul CNCCI şi DSU. Reprezentanţii organizaţiilor din societatea civilă au vorbit despre necesitatea, să spunem, a îmbunătăţirii colaborării flexibile cu autorităţile locale şi despre necesitatea de a avea acces la resurse. Pentru toate aceste lucruri s-au identificat soluţii şi posibile măsuri pentru a veni în sprijinul celor care lucrează alături de noi complementar”, a explicat consilierul de stat. 

De asemenea, Mădălina Turza a menţionat că premierul şi echipa de coordonare de la Cancelarie vor avea o întâlnire pentru a stabili cadrul general de colaborare şi rolurile fiecărei agenţii internaţionale care sprijină efortul umanitar din România. 

Turza a reiterat că au fost operaţionalizate numerele 119 şi 112 în limba ucraineană. 

„De asemenea, tot la nivelul grupului de coordonare de la Cancelarie au fost operaţionalizate numerele 119 şi 112, cu sprijinul STS, în limba ucraineană şi este foarte important să ştim că s-au luat măsuri de intensificare a prevenirii traficului de persoane în punctele de trecere a frontierei, fiind realizată o procedură rapidă, atât la punctele de frontieră de identificare şi referire, dar şi la nivelul centrelor regionale de primire azilanţilor”, a mai afirmat Mădălina Turza.

Raed Arafat: Hub-ul umanitar deschis sub protecţie civilă europeană funcţionează

„Hub-ul umanitar deschis sub protecţie civilă europeană, acesta funcţionează, deja au fost transporttate materiale din Italia, din Slovenia, Bulgaria şi alte materiale din interiorul României. În colaborare cu autorităţile uccrainene, se transferă cu camioane din ucraina, se alimentează cu toate materialele şi se duc spre Ucraina”, a spus Arafat într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că rolul societăţii civile şi a voluntarilor a fost unul important în această criză a refugiaţilor din Ucraina.

„Vom continua să întărim colaborarea cu acest segment şi cu autorităţile publice locale, judeţene şi oricine vrea să colaboreze pe plan naţional şi internaţional”, a mai spus el. 

Raed Arafat: Cei 20 de lei acordaţi pentru masa zilnică a unui refugiat au fost calculaţi de nişte experţi

Despre sprijinul de 20 de lei pentru hrană, pentru cei care găzduiesc refugiaţi, şeful DSU a precizat că este stabilt pe o metodologie de calcul de către un organism specializat. 

Nu a fost o cifră venită în capul cuiva ci o sumă propusă de către experţi. Refugiaţii primesc mâncare în valoare de 20 de lei pe zi. Modalitatea de calcul a fost stabilit de nişte specialişti şi experţi şi a fost făcut conform legii. Nu sunt forme de calcul pentru o masă la restaurant. Aceasta este o formă de sprijin pentru refugiaţi”, a declarat Raed Arafat.

„Nimeni nu a pus problema că noi vom închide instituţiile de media. Intenţia este aceea de a monitoriza toate informaţiile care circulă şi pentru a veni cu mai multe detalii şi clarificări. 

Putem vedea ce pot face dezinformările. Spre exemplu, o informaţie de pe Facebook trebuie combătută înainte de a deveni virală. Monitorizarea şi răspunsul imediat după ce o informaţie apare în spaţiul public este o măsură europeană. Aceasta are rolul de a apăra instituţiile publice”, a mai spus Arafat, în legătură cu grupul operaţional de monitorizare. 

VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite