Puşti-mitraliere şi pistoale cumpărate online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul nu poate fi gasit pe motoarele de căutare obişnuite

Reporterii „Adevărul“ au negociat şi stabilit coordonatele unor tranzacţii de arme prin intermediul unor comenzi online, pe site-uri ascunse în „internetul din umbră” (deepnet). Armele negociate: un pistol mitralieră AK 47 şi un pistol Beretta

Cazul bucureşteanului împuşcat zilele trecute în plină stradă în Bucureşti ridică problema traficului de arme şi scoate la iveală faptul că oricine poate avea propriul AK 47 sau orice altă armă doreşte. Reporterii „Adevărul“ au iniţiat negocieri pentru cumpărarea de arme încă de acum trei luni. Nu este nimic complicat. Totul se rezumă la internet, un cont fictiv şi o monedă virtuală (bitcoin). Tranzacţia se face pe un site specializat, dar ascuns într-o oarecare măsură de ochii publicului. Black Market Reloaded se află în „internetul din umbră“ şi este locul în care cererea se întâlneşte cu oferta pentru mărfuri ilegale.
Oferta pe Black Market Reloaded este una variată. De la pistoale Makarov, Glock, arma automată românească AK 47, până la arme sofisticate cu lunetă. După ce ne-am făcut un cont fictiv, am iniţiat negocierile cu vânzătorul unei AK 47, provenienţă România.

Preţul expus pe profilul vânzătorului: 1.500 de euro. Preţul este însă orientativ. Îşi prezintă marfa: „Vând AK 47 România folosită, în stare bună. Nu ştiu cât s-a tras cu ea. Arma are un singur încărcător. Dacă eşti interesat, pot aranja pentru mai multe AK 47 în câteva săptămâni“. Am început să tatonăm terenul prin mesaje private, desfăşurate total anonim. El nu ştie cine suntem, noi nu ştim cine este vânzătorul. Se ascunde în spatele numelui „eastseller“.

AK 47 productie romania

AK 47 – 700 DE EURO

Discreţia pare asigurată în „internetul din umbră“ (deepnet – nu este indexat de motoarele de căutare standard şi nu poate fi accesat decât prin programe special instalate, mai ales dacă se folosesc anumite programe ce împiedică sau îngreunează identificarea utilizatorilor). Îi spunem prin mesaj privat că ne interesează arma scoasă la vânzare şi, dacă totul decurge bine, vrem să cumpărăm încă trei după ce o primim pe prima. Răspunsul este prompt: „Preţul este de 700 de euro. Pot face rost de mai multe arme, dar am nevoie de mai mult timp“. Întrebat cum va livra marfa, ca să evite scanerele din vămi, traficantul spune că ştie care este riscul, dar că are soluţii: „Desfac arma şi o trimit pe bucăţi. Trimit în patru pachete diferite. Fiecare transport te va costa în plus câţiva euro. Nu pot să-ţi spun mai multe. Doar că nu sunt român şi că fac rost de la un amic din România, care lucrează în armata română“, dezvăluie traficantul.

Pentru a ne asigura că vânzătorul e real şi că deţine arma, i-am solicitat o fotografie cu AK 47 pe care să aşeze o foaie de hârtie cu un nume inventat şi data zilei în care ne aflam în negocieri, 10 septembrie 2012. În doar câteva minute a sosit şi dovada. Peste armă a pus o etichetă de apă minerală din Polonia pe care a scris cele cerute de client.

Cu un alt cont, l-am contactat pe traficant, încercând o dublă negociere. A recunoscut că mai este în negocieri cu un posibil cumpărător, neştiind că reporterii „Adevărul“ se aflau în spatele ambelor contacte.

BTC, O MONEDĂ VIRTUALĂ

Modalitatea de plată nu este una complicată, dar e specifică celor care vor să facă cumpărături ilegale şi anonime de pe Black Market Reloaded. Plata se face printr-o monedă virtuală, denumită Bitcoin (BTC). Pentru orientare, site-ul afişează şi ratele de schimb. De exemplu, un BTC costă 9,5 euro sau 12,28 USD. Moneda virtuală este folosită pentru a anonimiza tranzacţiile şi a nu putea fi depistaţi de autorităţi nici vânzătorul, nici cumpărătorul. Practic, se depun bani reali într-un cont, iar respectivul primeşte contravaloarea în BTC. Apoi, plata se face direct între utilizatori. Vânzătorul transformă apoi BTC în bani reali prin intermediari specializaţi, care întâi plimbă moneda virtuală prin alte tranzacţii pentru a li se pierde complet urma. Ulterior, vânzătorul primeşte banii reali în contul personal, iar din sumă i se reţine un comision de către cei care au spălat banii.



BERETTA – 400 DE EURO

Un alt vânzător, o altă armă. Are la vânzare un pistol Beretta. „Arma este nouă, în cutie şi include 50 de gloanţe. Expediez prin FedEx Curier imediat ce primesc 40 de BTC“, răspunde prompt. Oferă şi alternative de livrare. „Dacă ai pe cineva care să ţi-l transporte, e perfect. Dacă vrei, pot contacta pe cineva de pe «Drumul Mătăsii» (bazinul Mării Mediterane – estul Asiei) şi poţi plăti direct acestei persoane care îţi livrează pachetul“, mai spune vânzătorul. ;

„Desfac arma şi o trimit pe bucăţi. Trimit în patru pachete diferite. Fiecare transport te va costa în plus câţiva euro. Nu pot să-ţi spun mai multe. Doar că nu sunt român şi că fac rost de la un amic din România, care lucrează în armata română”
Eastseller (nickname)  
Traficant


Black Market Reloaded poate dota o mică armată

Ieri, la ultima verificare, pe site-ul online Black Market Reloaded erau la vânzare 282 de arme, muniţii sau alte echipamente şi accesorii. Dintre acestea, 129 de arme de foc. Oferta este una foarte variată. Poţi cumpăra un revolver Makarov, provenite din Rusia, un Smith & Wesson Model 36 sau Colt. Pentru cei care au nevoie, pot cumpăra arme de asalt, mitraliere, puşti cu lunetă. Preţurile variază între 400 şi ajung, pentru armele automate sofisticate, la 4.000 de euro.

Tot pe Black Market Reloaded se găsesc şi uniforme militare, dar şi veste antiglonţ, preţul acestora fiind de până la 400 de euro.
Printre numeroasele anunţuri cu arme se pot afla şi vânzători falşi, care au anunţuri convingătoare. Ei cer banii în avans, iar cumpărătorul aşteaptă în zadar marfa. Vânzătorii primesc recenzii pozitive sau negative de la clienţi, ce nu mai pot fi şterse.

Ofiţerii SRI, implicaţi în ancheta atacului armat din Vitan

Cercetările în cazul atacului armat de luni, din cartierul bucureştean Vitan, în care tânărul Răzvan Isăilă a fost împuşcat cu două arme automate, continuă. Ieri, anchetatorii au decis să ceară sprijinul Serviciului Român de Informaţii pentru identificarea şi prinderea agresorilor. De asemenea, în cursul dimineţii, ofiţerii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei l-au audiat din nou pe Răzvan Isăilă.  Oamenii legii încearcă să afle chiar de la el cine ar fi putut să comande asasinarea.

Din cercetările efectuate până acum a reieşit că, luni, în jurul orei 18.00, Isăilă a ieşit singur din scară, s-a îndreptat spre maşina personală, aflată în parcarea blocului, a deschis-o şi a urcat. În acel moment,
dintr-un autoturism de culoare închisă cu numere de Bulgaria, doi bărbaţi au tras mai multe focuri de armă asupra acestuia. Înainte să dispară, agresorii au aruncat pistoalele automate cu care au tras. „Au fost arme de unică folosinţă, doar pentru acea seară. Cel mai probabil sunt asasini plătiţi din Republica Moldova, Ucraina sau Rusia»“, a explicat specialistul criminolog Dan Antonescu.

pistol beretta
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite