Protocol împotriva infracţionalităţii la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria, poliţia, jandarmeria, taximetriştii şi firmele de pază vor contribui la prinderea răufăcătorilor

La Iaşi s-au pus bazele unui parteneriat unic în ţară, scopul fiind combaterea infracţionalităţii stradale. Semnatarii parteneriatului sunt Primăria Iaşiului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP), Poliţia Comunitară, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), Jandarmeria, Camera Taximetriştilor şi încă opt firme private de pază şi protecţie.
Fenomenul infracţional a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Scopul acestui protocol este ca, în cel mai scurt timp, să facem să dispară sentimentul de nesiguranţă şi disconfort pe care ieşenii de bună-credinţă îl au atunci când merg pe străzile oraşului", a declarat viceprimarul Constantin Adăscăliţei. Semnatarii susţin că modul de funcţionare al parteneriatului este clar, fiecare instituţie având atribuţii precise. Principiul de bază este ca în cazul unui incident să acţioneze persoana cea mai apropiată de locul faptei, indiferent de apartenenţa instituţiei la care este angajată. Bineînţeles, taximetriştii şi angajaţii firmelor private de pază şi protecţie nu vor avea voie să reţină persoane sau să acorde amenzi. "Să presupunem că un taximetrist vede o bătaie între doi indivizi. Ar fi un mare ajutor pentru noi dacă ne anunţă imediat şi dacă se oferă ca martor", a explicat Liviu Zanfirescu, şeful IJP. Un alt rol important al taximetriştilor şi al firmelor de pază va fi acela de a ajuta la depistarea zonelor de infracţionalitate cu potenţial ridicat, al membrilor care fac parte din găştile de cartier sau al indivizilor dubioşi.
Frecvenţa şoferilor de taxiuri, folosită şi de poliţie
Pentru a creşte operativitatea, şeful IJP intenţionează ca la fiecare secţie de poliţie din Iaşi să instaleze staţii care să funcţioneze pe frecvenţa utilizată de şoferii de taxi. Totodată, Consiliul Local Iaşi are de gând să promoveze un proiect de hotărâre prin care să fie sporite atribuţiile agenţilor de pază şi protecţie, chiar dacă ei activează în cadrul unor firme private. Pentru a acoperi eficient toate cartierele Iaşiului, poliţia ar mai avea nevoie de încă 500 de agenţi la stradă. Cea mai mare parte a deficitului va fi asigurat de nou-înfiinţata Poliţie Comunitară, aflată în subordinea municipalităţii. De la începutul anului şi până acum, pe raza municipiului Iaşi s-au înregistrat 239 de infracţiuni stradale, cu 97 mai multe faţă de anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite