FOTO Proteste în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară pentru familia Bodnariu: „Sunt foarte puţine şanse ca fratele meu să obţină copiii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie de susţinere a familiei Bodnarius, sâmbătă, în Bucureşti. Foto MEDIAFAX
Manifestaţie de susţinere a familiei Bodnarius, sâmbătă, în Bucureşti. Foto MEDIAFAX

Aproape 2.000 de persoane au protestat, sâmbătă, timp de două ore, în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Daniel Bodnariu, unul dintre organizatorii protestului, e însă sceptic că fratele său şi soţia acestuia îşi vor primii copiii înapoi.

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat şi a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Peste 2.000 de persoane erau prezente, sâmbătă la amiază, la protestul din Piaţa Victoriei, printre acestea numărându-se şi fratele lui Marius Bodnariu, Daniel, care este şi unul dintre organizatorii manifestaţiei, apropiaţi ai familiei, părinţi cu copii, tineri. Proteste similare au avut loc, sâmbătă, la Cluj-Napoca, unde sute de oameni s-au adunat în ciuda ploii, la Constanţa , la o manifestaţie la care au participat aproximativ 200 de oameni şi au strigat că „Norvegia trebuie să reîntregească familia Bodnariu“. De asemenea, la Timişoara, alte 500 de persoane au cerut grăbirea anchetei sociale care are loc în Norvegia şi implicarea mai activă a autorităţilor române în soluţionarea acestui caz, astfel ca familia respectivă să fie reîntregită.

Zilele trecute au avut loc proteste similare la Oslo, Washington, Barcelona, Londra, Copenhaga, Dublin, iar sâmbătă, pe lângă oraşele principale din România, manifestaţii au fost şi la Bruxelles, Ottawa, Roma şi Haga. De asemenea, în perioada următoare sunt programate mişcări de protest la Madrid, Praga, Varşovia, Riga, Viena, Calcutta, Bratislava.

Printre persoanele prezente la protest se număra şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean.
Oamenii aveau bannere cu mesajele: "Noi susţinem familia Bodnariu", "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Români din toate ţările uniţi-vă. Vi se fură copiii!", "Stop the Barnevernet" (Opriţi Barnevernet), "Mai bine mama săracă în România, decât mamă cu copii furaţi în Norvegia", "Domnule preşedinte Iohannis copiii răpiţi ai familiei Bodnariu sunt şi cetăţeni români!", "Isus a zis: lăsaţi copilaşii să vină la mine şi nu îi opriţi!", "Vi se pare că acesta este creştinism radical?".

Familia e ameninţată!“

Agasat de jurnalişti, de prieteni care vor să facă fotografii împreună cu el, de oameni care-i întind tot felul de documente, Daniel Bodnariu (foto) pare însă neobosit. A organizat protestul din Piaţa Victoriei din solidaritate pentru familia fratelui său, Marius Bodnariu, şi pentru că vrea să strige, laolaltă cu ceilalţi 1.000 de oameni, ce ţară nedreaptă e Norvegia.

protest familia bodnariu

Daniel Bodnariu a declarat, pentru adevarul.ro, că doreşte ca prin acest protest să se mediatizeze „situaţia“ din Norvegia. Bărbatul e de părere că autorităţile de-acolo doresc ca acest caz să rămână ascuns. „Nu vor să mediatizeze, e suficient să vă uitaţi în presa lor. În plus, îi intimidează pe părinţi să nu spună nimic. Ei sunt ameninţaţi acolo! Recent, avocatul apărării familiei a primit de la avocatul acuzării o înştiinţare în care li se spune că au încălcat legea confidenţialităţii. «Părinţii dau prea multe detalii!», li s-a zis“, explică bărbatul.

Fratele lui Marius Bodnariu a spus că, deşi din punct de vedere legal, familia a pornit o acţiune în instanţă în care denunţă abuzurile Serviciilor Sociale pentru Copii din Norvegia (Barnevernet), „sunt şanse foarte puţine ca să obţină copiii“. În peste 80-90% din cazurile asemănătoare, familiile, explică bărbatul, au rămas fără copii lor.

Totul a început de la un denunţ făcut de directoarea şcolii, care «le-a tras de limbă» pe fete, cum se obişnuieşte la ei, despre ce se întâmplă acasă, cum sunt părinţii, în care doamna respectivă şi-a exprimat îngrijorarea telefonic către autoritatea copilul crezând că fetele ar fi «disciplinate» acasă. Ea mai spune în denunţul respectiv că ea nu crede că ele sunt abuzate fizic, doar «disciplinate». Apoi, îngrijorarea ei mai mare era că fetele sunt învăţate că Dumnezeu pedepseşte păcatul“, a explicat Daniel Bodnariu pentru adevarul.ro cum de la un denunţ aparent inofensiv, cei de la Barnevernet au venit şi le-au luat pe fete în custodie, deşi nu există nici până acum o dovadă prin care să se susţină această acţiune.

„Copiii vor acasă“

Din 16 noiembrie 2015, Marius şi Ruth Bodnariu nu le-au mai văzut pe fete şi nu li s-a dat voie să vorbească cu ele. Pe băieţi, are voie să-i vadă doar Ruth, două ore pe săptămână. „Copiii vor acasă. Băieţii nu înţeleg de ce trebuie să se despartă de fiecare dată de mama lor şi nu pleacă împreună. Ultima oară când i-a vizitat, Matei, în vârstă de 5 ani, a început să plângă şi să fie furios. Expirase timpul de vizită şi Matei mai voia să se joace pe Playstation, dar i s-a interzis. «Dar tati întotdeauna se juca cu mine Playstation!» şi a început să strige după Marius. Cel mic, bebluşul, avea 3 luni când l-au luat. Ruth îl alăpta. Mama lui trebuie să facă drumul ăla de trei ore şi jumătate de două ori pe săptămână ca să-l alăpteze în continuare. E crud şi absurd!“, mai spune bărbatul, întrerupt însă de un bătrân cu căciulă ceauşistă care-i spune că trebuie să vină toate partidele în Piaţa Victoriei: „Statul e politică. Vă înşală, treziţi-vă!“.

Ana (stânga) are 9 ani şi cei cinci copii ai familiei Bodnariu îi sunt veri. A venit la protest împreună cu o prietenă pentru familia sa. Speră să-şi întâlnească verişorii cât mai repede. „Să se întoarcă în ţară cât mai repede!“

image

Norvegia, „manipulată de homosexuali“

Un bărbat în vârstă de 58 de ani discută aprins cu un coleg de-al său care flutură un steag pe care scrie „Barnevernet = Family Destroyer“ (n.r. Barnevernet = Distrugătorul famiilor) cum Norvegia a ajuns o ţară „manipulată de homosexuali“. Bărbatul are şapte copii şi zece nepoţi şi recunoaşte că „i-a mai atins“ câteodată. Despre povestea familiei Bodnariu ştie că a pornit de la un cântec creştin pe care fetiţa cea mare l-a cântat la şcoală, iar profesoara ar fi fost foarte ofensată. „Eu cred că bătălia trebuie dusă cu acest monstru care este Barnevernet, care trebuie distrus, şi apoi să se revină la normalitatea societăţii care este familia. Dumnezeu e temelia de nezdruncinat pentru familie, pentru societate, pentru lume. În momentul în care ai dat la o parte această temelie şi nu ne mai temem de El, rămânem pe nisip. Dacă vreţi, uitaţi-vă la mărturia istoriei, Sodoma (n.r. –Sodoma şi Gomora au fost două cetăţi la sud de Marea Moartă, care conform Bibliei, au fost distruse din porunca lui Iehova, pentru desfrânarea de acolo, şi în special pentru homosexualitate) – căci asta va fi viitorul societăţii“, crede bărbatul în vârstă de 58 de ani care ne binecuvântează la plecare.

„Îşi urechea copilul sau îl ciupea de mâini“

Cristina are 31 de ani (foto prima din stânga) şi a venit însoţită de soţul ei şi doi dintre copii lor pentru un motiv simplu: „ştim ce înseamnă fii părinte“. Cristina a lucrat în Norvegia pentru doi ani şi cunoaşte cât de stricţi sunt norvegienii referitor la violenţa împotriva copiilor.

„De exemplu, familia la care am lucrat eu acolo, ca să-şi potolească copilul obraznic, obişnuia să-l urecheze pe copil sau să-l ciupească de mână. Nimic mai mult“. În Norvegia i-a plăcut că la grădiniţe şi la şcoală copiii sunt implicaţi într-o mulţime de activităţi, merg în călătorii, însă a cunoscut, în sistem, mulţi funcţionari incompetenţi. De aceea, crede Cristina, ar trebuie să se veifice mult mai bine cât de adevărate sunt acele denunţuri. „Trebuie să crezi un copil până la un punct. Odată, copilul meu cel mare, s-a aruncat singur pe jos. Eu vorbeam pe Skype cu sora mea. Şi apoi s-a uitat la mine şi mi-a zis: „Mami, de ce m-ai lovit?“.

image

Legea norvegiană interzice orice formă de violenţă fizică împotriva copiilor. Familia a admis mici „corecţii fizice“ precum o palmă la fund sau trasul de urechi, dar acuză autorităţile norvegiene de reacţie disproporţionată faţă de gravitatea faptelor. Marius Bodnariu a declarat într-un interviu: „Mai ales că soţia a crescut aici, cunoaştem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecţie în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evităm, dar apar situaţii în anumite condiţii în care se ajunge şi la măsuri de genul ăsta“ , iar Ruth Bodnariu: „În Romania nu e considerată violenţă. În Norvegia, din păcate, ăsta e caz penal“.

Marius şi Ruth Bodnariu locuiesc în Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) si Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informări MAE, au cetaţenie norvegiana şi română. Marius (IT-ist) este angajat al primariei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din oraşul Forde. Ambii sunt membri ai cultului Penticostal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite