Procurori: Şpaga dată pentru a trece proba practică pentru obţinerea permisului de conducere este între 250 de euro şi 350 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată 42 de persoane, dintre care 8 agenţi de poliţie de la Serviciul Public Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti şi 19 instructori auto, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie: luare de mită, dare de mită, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor din Parchetul Capitalei, ancheta a început în baza unor denunţuri şi a unor informaţii pe care le aveau. Astfel au fost descoperite mai multe persoane (instructori auto şi lucrători de poliţie din cadrul Serviciul Public Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti) care realizau obţinerea permiselor de conducere, ca urmare a promovării probei practice a traseului, în schimbul unor sume de bani provenite de la candidaţi.

„Astfel, s-a stabilit că elevii promit sau remit sume de bani cuprinse între 250-350 de euro unor instructori auto, care au/pretind că au influenţă asupra poliţiştilor examinatori, în scopul promovării frauduloase a probei practice susţinute în vederea obţinerii permisului de conducere”, arată procurorii.

În continuare, instructorii, direct sau prin intermediari, transmit o parte din sumele provenite de la elevi poliţiştilor examinatori, cu titlu de mită, ca urmare a promovării frauduloase a probei practice.

Traseul şpăgii

Procurorii au explicat şi modul de operare.

  •  Instructorul auto este cel care face oferta elevului/candidatului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; oferta este făcută fie unui elev/candidat care nu a promovat o dată/ de mai multe ori proba practică, fie unui elev/candidat care urma să dea susţină proba practică pentru prima dată.
  • Instructorul auto primeşte suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev/candidat sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.
  •  Înainte de momentul examenului, instructorul auto discută cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care are „intrare” la lucrătorul de poliţie respectiv şi este desemnat de acesta ca şi „colector” sau „casier”) pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat intervenţia. Totodată, în acest moment, poliţistul examinator solicită, în mod formal, informaţii cu privire la abilităţile practice de conducere ale elevului, întrucât poliţiştii examinatori nu îşi asumă obligaţia de a promova un candidat dacă acesta nu ştie să conducă la un nivel elementar, indiferent de natura intervenţiei realizate.
  • După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a făcut intervenţia, instructorul auto înmânează lucrătorului de poliţie sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi „colector” sau „casier”, al cărui rol este de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi.
  •  Instructorii auto se întâlnesc cu poliţiştii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la  candidaţi  la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite.
  • Din sumele primite de la fiecare elev instructorii remit ulterior poliţiştilor examinatori desemnaţi ca şi examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150-200 de euro, restul sumei reprezentând preţul intervenţiei sale şi a celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite