Preşedintele Băsescu vizitează trupele româneşti din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, marţi, în Afganistan, însoţit de ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, pentru a-i vizita pe soldaţii români aflaţi în teatrul de operaţiuni, în preajma Zilei Naţionale a României.

Vizita intervine în ajunul Zilei Naţionale. Şeful statului are obiceiul de a vizita trupele române prezente în teatrele de operaţiuni în preajma marilor sărbători naţionale sau religioase. Preşedintele României va fi prezent miercuri la Astana, capitala Kazahstanului găzduind summitul OSCE.

Ultima vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Afganistan a avut loc în martie 2010. El le-a spus atunci militarilor români că au misiunea de a proteja lumea civilizată de terorism şi că speră ca în cel de-al doilea mandat al său misiunea militară în zonă să se încheie cu succes. De asemenea, şeful statului a împărţit mărţişoare femeilor militar, potrivit Mediafax.

La finalul summit-ului NATO din urmă cu zece zile, preşedintele Băsescu a declarat că obiectivul este ca procesul de predare a gestionării securităţii către forţele afgane de către NATO şi ISAF să se încheie la finele lui 2014, ceea ce nu presupune că atunci forţele internaţionale vor pleca indiferent de situaţia ţării.

România are în Afganistan 1.663 de militari, dintre care 1.655 desfăşoară misiuni în cadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari în cadrul operaţiunii Enduring Freedom a Coaliţiei Internaţionale.

Ţara noastră va suplimenta cu 66 de jandarmi trupele din Afganistan.

În cei opt ani de prezenţă românească în teatrul de operaţii din Afganistan, 17 militari români au căzut la datorie în misiunile pe care le desfăşurau aici. Numai în anul 2010, şase militari români şi-au pierdut viaţa în Afganistan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite