UPDATE Gheorghe Nichita şi şeful Poliţiei Locale Iaşi, reţinuţi după audieri maraton. Edilul PSD îşi spiona duşmanii cu ajutorul Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Gheorghe Nichita a fost reţinut de procurorii DNA după mai bine de 7 ore de audieri. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. Procurorii au descins joi la locuinţa acestuia, la Primăria Iaşi, la Poliţia Locală Iaşi şi la şefii Poliţiei Locale, în total, având loc 18 percheziţii. Nichita este acuzat că i-ar fi pus pe angajaţii Poliţiei Locale să urmărească mai multe persoane în interes personal.

UPDATE Primarul Nichita a fost reţinut pentru 24 de ore. 

UPDATE Şeful Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, a fost reţinut pentru 24 de ore la capătul audierilor de la DNA Bucureşti.

UPDATE Gheorghe Nichita a ajuns la sediul DNA Bucureşti unde urmează să fie audiat.

UPDATE Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat,  de procurorii DNA, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa, edilul urmând să fie adus la Bucureşti.

Şi şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu, a fost ridicat de anchetatori. Şi acesta va fi adus la DNA Bucureşti.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Nichita, a abuzat de funcţia de primar şi le-a solicitat poliţiştilor locali, care se află în subordinea sa, să efectueze acţiuni de supraveghere a unor persoane. Spionajul era făcut cu ajutorul bunurilor aflate în dotarea Poliţiei Locale Iaşi.

Sursele citate notează că primarul dorea să cunoască exact deplasările unor persoane şi de aceea i-ar fi cerut şefului Poliţiei Locale să-şi pună subalterii să efectueze supravegheri operative şi investigative. „Nichita îi spunea lui Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al Poliţiei locale Iaşi şi lui Ştefan Avîrvarei, şef serviciu Poliţia locală Iaşi să trimită poliţişti din subordine  în locurile unde ştia că sunt  persoanele pe care primarul dorea să fie urmărite şi cerea poliţiştilor să-l ţină la curent cu toate detaliile, respectiv cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin”, explică procurorii.

Mai mult, Hliboceanu la cererea lui Nichita ar fi dispus unor poliţişti din subordine să acceseze   inclusiv bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele şi baza de date a evidenţei populaţiei pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască fiecare mişcare. 

image

Când persoanele urmărite se aflau într-o încăpere, (local, curte - n.r.) primarul îi spunea lui Hliboceanu (foto dreapta) să pună un poliţist sau să stea el acolo, pe toată durata de timp în care persoana urmărită se afla în acel loc, iar acesta se conforma.

În acest sens, susţin sursele citate, primarul Gheorghe Nichita ar fi folosit în interesul său personal instituţiile publice ale statului român, pentru efectuarea unor supravegheri operative ale unor persoane, activităţi ce nu au legătură cu atribuţiile Poliţiei Locale a municipiului Iaşi instigă funcţionarii acestei instituţii să îi furnizeze date ce nu sunt destinate publicităţii prin accesarea unor baze de date, în interesul personal al edilului municipiului.

Cheltuielile făcute cu folosirea maşinilor poliţiei locale în interesul lui Nichita ar fi fost decontate de către Hliboceanu şi Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale şi deplasări profesionale şi decontau , deşi în realitate foloseau maşinile poliţiei şi combustibil pentru interesul personal al lui Nichita. 

Ce avere are primarul ieşean

Potrivit ultimei declaraţii de avere, primarul Iaşiului are trei terenuri, o casă de 347 de metri pătraţi, bijuterii şi tablouri în valoare de 15.500 de euro, peste 61.000 lei în fonduri de investiţii şi obligaţiuni de peste 105.000 de lei.

Mai exact, Nichita deţine două terenuri intravilane în suprafaţă de 470, respectiv 1.666 de metri pătraţi, precum şi un teren extravilan de 600 de metri pătraţi, în judeţul Suceava. De asemenea, el are o casă în Iaşi, cu suprafaţa de 347 de metri pătraţi.

Primarului Iaşiului are şi un autoturism Toyota, precum şi bijuterii din aur şi argint în valoare de 7.500 de euro şi tablouri de 8.000 de euro, dobândite în perioada 1984-2008.

El are peste 61.000 de lei în fonduri de investiţii, precum şi certificate şi obligaţiuni cu o valoare de 105.850 de lei.

În anul fiscal precedent, Nichita a avut un venit de 76.908 de lei din salariul de la primărie, la care se adaugă aproepe 9.000 de lei din creşterea valorii obligaţiunilor de stat şi din dobânzi.

O parte din bunurile declarate de primar sunt deţinute împreună cu soţia sa, Florentina Nichita, de care însă a divorţat anul trecut, după 33 de ani de mariaj.


La sediul Primăriei Iaşi, anchetatorii percheziţionează deocamdată doar biroul primarului Gheorghe Nichita, dar nu este să fie verificate şi alte departamente.

Acţiunea are loc într-un dosar privind suspiciuni cu privire la fapte de corupţie. La finalul percheziţiilor, persoanele implicate vor fi aduse la DNA — Structura Centrală pentru audieri.

”În cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 21 locaţii situate în judeţul Iaşi, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, precizează DNA într-un comunicat.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
 

Ştire în curs de actualizare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite