Cum a strâns o avere exorbitantă primarul din Şelimbăr în 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Maricuta FOTO Mondonews.ro
Daniel Maricuta FOTO Mondonews.ro

O anchetă DNA în micuţa localitate sibiană Şelimbăr scoate la iveală averea fabuloasă a edilului Ioan Maricuţa şi modul mafiot în care a făcut retrocedări ilegale în valoare de 114 milioane de euro

Cel mai bogat edil din judeţul Sibiu, Ioan-Daniel Maricuţa (independent), este în centrul unei anchete de corupţie care vizează retrocedări ilegale de terenuri, în valoare de peste 114 milioane de euro.
Maricuţa (48 de ani) este din 2000 primarul micuţei comune Şelimbăr, care are doar 7.000 de locuitori. Apropierea de  oraşul Sibiu a făcut ca preţurile imobiliare să explodeze în zona pe care Maricuţa o administrează de 15 ani, iar edilul a profitat din plin de acest lucru, susţin anchetatorii. Mai exact, Maricuţa ar fi constituit o grupare infracţională „ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare“.

Reţeaua era formată din avocaţi, notari şi oamenii de încredere ai edilului, care de altfel deţineau funcţii importante în Primărie şi Consiliul Local. Rolurile-cheie le-ar fi avut Elena Scumpu – secretarul Primăriei, Maria Melniciuc –
şefa Oficiului Cadastru şi Ioan Iuga – consilierul personal al edilului.

Ideea de a face afaceri ilegale cu pământurile din comună i-a venit primarului chiar în anul în care a fost ales prima oară în această funcţie. Atunci, Maricuţa a observat că nu erau eliberate titlurile de proprietate şi nici întocmite procesele-verbale de punere în posesie. Drept urmare, cu ajutorul celor trei subordonaţi, ar fi căutat persoanele care erau îndreptăţite la reconstituirea unor suprafeţe mari de teren. După ce le găseau, angajaţii primăriei le comunicau că pe raza comunei Şelimbăr nu mai există teren pe care să se mai poată face reconstituirea dreptului de proprietate şi că vor fi propuşi pentru despăgubiri.

Astfel, îi convingeau să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii. „Elena Scumpu şi Maria Melniciuc sunt suspectaţi că au modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai unor terenuri aflate în zona comercială sau în zona de centură a oraşului Sibiu, pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari. Iuga Ioan valorifica terenurile pentru sume mari de bani“, se arată în document.

Ameninţaţi că vor rămâne fără nimic

Procurorii mai arată că au fost şi cazuri în care primarul şi angajaţii lui ar fi refuzat să îi pună în posesie chiar şi pe cei care s-au prezentat în mod repetat la Primărie în acest scop. Astfel, spun anchetatorii, au fost persoane care, sătule de drumuri fără rezultat sau ameninţate cu acordarea de despăgubiri infime, au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului sau apropiaţilor săi contra unor sume mici de bani.

De exemplu, arată procurorii, o persoană care făcuse cerere de reconstituire a dreptului de proprietate a fost amânată până când, în 2004, primarul i-a propus să-i vândă personal terenul. Convinsă că face o adevărată afacere, victima a fost de acord. Însă la finalul tranzacţiei a constatat că a primit pe 3,7 hectare de pământ doar 10.000 de lei. „Cumpărătorul în acte a fost cumnata edilului, Claudia Şoldescu. Punerea în posesie s-a făcut însă pe un alt amplasament, într-o zonă cu potenţial economic, iar valoarea terenului a crescut la 4.914.000 de euro”, arată anchetatorii.

De întocmirea actelor de vânzare-cumpărare se ocupa chiar Ioan Iuga, consilierul personal al edilului.
La rândul ei, şefa Oficiului Cadastru, Maria Melniciuc, avea misiunea să modifice amplasamentele, astfel încât terenul obţinut în această manieră să fie „topit” într-o zonă cu valoare mare cum ar fi centura oraşului Sibiu, zona comercială sau zona  de blocuri noi construite de dezvoltatorii imobiliari. În final, terenurile erau vândute pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri sau centre comerciale în zonă. Conform aceloraşi surse, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor au fost supuse unor acţiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai lui Maricuţa, investite în acţiuni la fonduri de investiţii. Ieri-dimineaţă, procurorii au făcut 61 de percheziţii în acest caz la locuinţele celor implicaţi, la instituţii publice sau la birouri notariale. La închiderea ediţiei, mai multe persoane erau audiate la DNA – Serviciul Teritorial Alba.

"Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu indicau potenţialilor investitori să cumpere teren deţinut de Ioan Iuga, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei", surse judiciare.


Mită de 2 milioane de euro

Maricuţa mai este acuzat şi că ar fi cerut mită de la dezvoltatorii imobiliari din zonă pentru obţinerea unor autorizaţii de construcţie. Aceste avize, susţin sursele judiciare, nu se puteau da în Şelimbăr fără şpagă la Primărie.
Astfel, Maricuţa ar fi primit, cu titlul de mită,  apartamente în valoare de aproximativ 2 milioane de euro doar de la un dezvoltator imobiliar.

Cum se spălau banii

În această cauză, procurorii efectuează cercetări pentru mai multe infracţiuni:  constituire a unui grup infracţional organizat, mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Surse judiciare au explicat că sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor au fost supuse unor acţiuni de reciclare prin  transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere a lui Maricuţa, şi apoi investite în acţiuni la fonduri de investiţii. De asemenea, sume mari de bani au fost scoase în numerar, o parte din acestea fiind depuse în conturile lui Maricuţa sau ale societăţilor controlate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar).

„Extragerile de numerar s-ar fi întins pe parcursul a mai multor ani, scopul acestor operaţiuni succesive ar fi fost acela de a pierde urma banilor proveniţi din infracţiuni pentru ca aceştia să dobândească aparenţa unei provenienţe licite”, conchid procurorii. ;

Cine este Daniel Maricuţa

Actualul primar al comunei Şelimbăr s-a stabilit în localitate în anii ’70, când familia sa a primit teren de casă din fostele suprafeţe ale localnicilor, care fuseseră colectivizate.
În 1997 a intrat în afaceri cu alcool. De la o mică distilerie, Maricuţa a ajuns să controleze compania Vinăria SA. Este considerat cel mai bogat primar din judeţul Sibiu, cu o avere estimată la peste 3 milioane de euro. Potrivit propriei sale declaraţii de avere, acesta are în proprietate patru terenuri agricole, intravilane şi extravilane, în suprafaţă totală de 16 hectare şi un lac de peste 10 hectare.

Primarul mai are două apartamente, o vilă imensă, de 912 metri pătraţi, şi mai multe spaţii comercialei. Acesta deţine acţiuni sau participaţii la cinci firme, printre care Vinăria SA şi Gastro Rama SRL.
Mare iubitor de cai de rasă, Maricuţa deţine mai multe exemplare dintre cele mai valoroase din ţară. Cel mai valoros este Champagne, un armăsar adus din Germania şi provenit dintr-un tată dublu campion olimpic. ;



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite