UPDATE Percheziţii la Universitatea Titu Maiorescu, la Primăria Capitalei şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare şi abuz în serviciu

UPDATE Percheziţii la Universitatea Titu
 Maiorescu, la Primăria Capitalei şi la locuinţele unor persoane bănuite
 de delapidare şi abuz în serviciu

Primăria Capitalei Foto Inquam Photos

Paisprezece percheziţii au loc miercuri în Bucureşti şi în Ilfov. Sunt vizate Universitatea Titu Maiorescu, Primăria Capitalei şi locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu. Mai multe persoane, inclusiv din conducerea unităţii de învăţământ, sunt acuzate că au cumpărat apartamente la preţ preferenţial într-un bloc construit pe un teren concesionat de la Primăria Capitalei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Contractul de concesiune încheiat între Primăria Capitalei şi Universitatea Titu Maiorescu, avea ca obiect un teren în suprafaţă de 6.010,47 mp situat în Bd. Gh. Şincai nr. 16, sector 4. Hotărârea CGMB pe această temă făcea referire la concesionarea fără licitaţie publică a unui teren necesar realizării de cămine studenţesti, spital universitar si servicii. Redevenţa anuală a concesiunii a fost calculată la aproximativ 15.000 de euro/an.

Ulterior, Universitatea şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona terenul respectiv.

În urma verificării situaţiei juridice a terenului, suprafaţa concesionată a rămas de 6.010,47 mp, formată din 2 loturi teren de respectiv 5.894,61 mp şi 115,86 mp. Ulterior, datorită suprapunerilor cu alte proprietati, suprafata lotului 1 de 5.894,61 mp s-a diminuat la 5.214,00 mp, iar ca urmare a deblocarii căii de acces Aleea Borcea (475 mp), suprafaţa a devenit 4.739,00 mp”, indica expunerea de motive a deciziei de vânzare.

Surse din anchetă afirmă că Universitatea a concesionat de la Primărie un teren, pe care, conform contractului, să fi urmat să fie construite un cămin şi un spital, însă contractul nu a fost respectat, iar un imobil a fost construit ca bloc de locuinţe. Mai multe persoane, inclusiv din conducerea universităţii, ar fi cumpărat apartamente în acest bloc, la preţuri preferenţiale.

Conform surselor citate, este vorba despre aproximativ 40 de apartamente

„Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, pun în aplicare 14 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o unitate de învăţământ superior privat, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţilor comerciale, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu. Vor fi puse în aplicare 32 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituţii publice, notari publici şi societăţi comerciale”, anunţă IGPR.

Din cercetări a reieşit că, din anul 2010 şi până în prezent, persoane cu atribuţii de conducere din cadrul unei unităţi de învăţământ superior privat ar fi săvârşit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acţiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acţiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unităţii unor operaţiuni speculative, operaţiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obţinut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unităţii şi fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învăţământ şi o instituţie publică.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unităţii de învăţământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial (2 societăţi administrate de aceeaşi persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unităţii de învăţământ şi persoana care asigura conducerea acestor societăţi.

Prin activitatea infracţională derulată, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

Conform G4Media, sunt vizate persoane din conducerea Universităţii Titu Maiorescu din Capitală, care ar fi vândut mai multe apartamente din căminele universităţii. De asemenea, se ridică documente şi de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4, fiind vizate autorizaţiile de construire eliberate şi contractele de concesiune a unor terenuri.

La acţiune participă poliţişti ai I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, I.P.J. Buzău şi I.P.J. Vâlcea, sprijiniţi de Direcţia Operaţiuni Speciale, Institutul Naţional de Criminalistică şi de echipe ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Citeşte şi:

Patru din 17 spitale din Capitală care au solicitat creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor non-COVID au primit avize de funcţionare temporare

Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 riscă să devină molipsitor. Capitala s-ar putea transforma într-un focar de infecţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările