Pentru că materia primă pentru bombe ajunge prea usor la terorişti, UE înăspreşte controalele în afacerile cu precursori de explozivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE urmează să supună unor controale şi mai stricte accesul publicului larg la precursorii de explozivi, care, printre altele, sunt şi materia primă pentru bombele artizanale utilizate de terorişti.

Asta după ce într-un dralt de raport al Parlamentului European s-a constatat că materialul exploziv utilizat în majoritatea atacurilor este triperoxidul de triacetonă (TATP), un exploziv artizanal care rămâne preferatul teroriştilor. În plus, documentul menţiona că “TATP poate fi fabricat destul de uşor utilizând doar câteva substanţe şi că multe fabrici şi instalaţii civile care folosesc aceste substanţe sunt încă accesibile infractorilor, inclusiv teroriştilor”. 

Drept urmare, responsabilii europeni au convenit asupra unor norme mai stricte privind disponibilitatea, introducerea, deţinerea şi utilizarea precursorilor de explozivi în întreaga UE.

Noile norme vor limita disponibilitatea precursorilor de explozivi pentru publicul larg şi vor asigura raportarea adecvată a tranzacţiilor suspecte de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare.

Concret, vor exista două categorii distincte de precursori de explozivi. Este vorba de cei „restricţionaţi”, care nu pot fi puşi la dispoziţie, introduşi, deţinuţi ori utilizaţi de persoane din rândul publicului larg peste anumite niveluri de concentraţie, şi cei „reglementaţi”, pentru care tranzacţiile suspecte ar trebui raportate de către operatorii economici, inclusiv pieţele online.

“Sub rezerva controlului de către Comisie, statele membre vor putea, de asemenea, să aplice normele referitoare la precursorii de explozivi restricţionaţi în cazul substanţelor chimice care nu fac obiectul regulamentului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite