Păunescu, lipit de marii clasici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântarea de la Cimitirul Bellu va începe  la ora 13.00
Înmormântarea de la Cimitirul Bellu va începe la ora 13.00

Poetului i s-a creat un spaţiu de înhumare la limita unei alei de la Cimitirul Bellu pentru a fi cât mai aproape de Eminescu şi de Caragiale. Adrian Păunescu va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu într-o poziţie privilegiată, special creată în apropierea marilor scriitori români.

Patru gropari şi doi bodyguarzi, supravegheaţi de administratorul Cimitirului Bellu, pregăteau ieri după-amiază înmormântarea lui Adrian Păunescu. El va avea o groapă modestă, îngustă, placată cu cărămizi, de o simplitate aproape meschină, dar aşezată într-o poziţie privilegiată.

Mai citeşte şi:

AUDIO Ultima emisiune în direct a lui Adrian Păunescu a fost difuzată de Radio Reșița

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

FOTO VIDEO Înmormântat lângă Eminescu, Marin Preda şi Nichita Stănescu

Pentru a rămâne veşnic aproape de Mihai Eminescu şi de I.L. Caragiale, groapa lui Păunescu a fost amplasată nefiresc, ieşind cu un metru din şirul altor morminte, aproape "muşcând" din alee. „I-au găsit un loc bun, unde trebuie...", comentau ieri, cu glas scăzut, angajaţii cimitirului.

În parcela scriitorilor, cei mai apropiaţi vecini ai lui Adrian Păunescu vor fi Aurel Covaci (traducător) şi Gheorghe Pituţ (poet şi prozator), apoi Marga Barbu şi Eugen Barbu. Ceva mai în spate, pe o alee paralelă, sunt I.L. Caragiale şi Mihai Eminescu.

Vadim Tudor a venit ieri

Ieri în jurul orei 16.00, la mormântul lui Păunescu a venit să se reculeagă, pentru câteva minute, Corneliu Vadim Tudor. Scriitorul a oferit câteva volume de versuri din creaţia proprie şi câteva pungi cu mâncare, apoi a plecat discret.

Nici un membru al familiei Păunescu nu se afla ieri după-amiază la cimitir, dar unul dintre puţinii privitori, domnul Toni, spunea că este prieten cu fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, şi că este trimis de acesta să supravegheze lucrările. Oamenii care se opreau ieri, pentru câteva clipe, în faţa viitorului mormânt aveau cuvinte de laudă nu doar despre opera literară a lui Adrian Păunescu, ci şi despre viaţa şi implicarea sa politică:

„Era un om de suflet, dădea telefoane la doctori ca să-i ajute pe alţii. Ce dacă se dezbrăcau tinerii la Cenaclul Flacăra, acum nu se dezbracă? Ce dacă a fost comunist Păunescu? Comunismul a făcut mult bine la oameni!".

Astăzi, la ora 11.00, la Biserica Boteanu din spatele Bibliotecii Centrale Universitare va fi oficiată o slujbă în memoria lui Adrian Păunescu, apoi trupul scriitorului va fi transportat la Cimitirul Bellu.

Poliţia, în alertă

Înmormântarea va începe la ora 13.00. Sute de persoane sunt aşteptate să asiste la aceste ceremonii. Un autocar plin cu oameni a plecat în această dimineaţă din comuna Bârca (Dolj), unde poetul a copilărit până la 14 ani, spre Bucureşti, pentru ca şi doljenii să participe la înmormântare.

Vezi imagini inedite de la spectacolele Cenaclului Flacăra

Apropiaţi ai familiei Păunescu au declarat că au cerut ajutorul Poliţiei şi Jandarmeriei pentru a asigura ordinea în momentele în care alaiul funerar va porni spre biserică şi, ulterior, spre cimitir.

„Puteau să-i ia un sicriu mai mare!..."



Foaierul Casei Scriitorilor, unde a fost aşezat coşciugul, a arătat, ieri, ca o adevărată capelă, cu lumânări şi candele, coroane şi mii de flori. Oamenii au stat mai întâi la coadă ca să lase câteva rânduri într-o „carte de onoare", apoi s-au aşezat la alt rând, ca să-şi ia adio de la poet şi să transmită cuvinte calde familiei aflate neîncetat lângă sicriu.

„Ai plecat dintre noi, ai plecat şi niciodată nu voi putea uita tinereţea, studenţia şi multele bucurii pe care le-am petrecut. Odihneşte-te în pace, Român Mare", era unul dintre mesajele din „cartea de onoare".

„Îmi este jale că m-ai părăsit!", „Dumnezeu să-l ierte pe Adrian Păunescu. Fie ca spiritul lui de român să ne călăuzească să fim neobosiţi în tot restul vieţii!", au mai scris despre poet cei prezenţi. „Era patriot, ceea ce în ziua de azi au uitat toţi", i-a spus o femeie îndurerată fetei mai mici a poetului, Ana Maria.

Alţii au comentat faptul că poetul părea cam înghesuit în coşciug: „Puteau să-i ia şi ei un sicriu mai mare!", a remarcat Adrian P., un tânăr de 30 de ani. Apropiaţi ai familiei au povestit, într-un colţ, că poetul nu s-a menajat mai deloc în ultimele luni de viaţă şi că de multe ori îl prindea ora 3.00 dimineaţa scriind.

Lacrimi pentru Păunescu

Mulţi au ieşit cu ochii umezi, iar cei mai emotivi au izbucnit chiar în plâns. „E păcat, mamă, e păcat", a murmurat o bătrânică în timp ce se îndepărta de Casa Scriitorilor, ştergându-şi de zor ochii şi nasul cu o batistă. „S-a mai dus o valoare a României. Fără Păunescu, am sărăcit", a spus un bărbat care-şi ascundea lacrimile în spatele unor ochelari roşii.

Bătrânii care s-au închinat la coşciug s-au aşezat, pe urmă, în curtea Uniunii, cufundaţi în amintiri, şi au povestit despre probleme de viaţă. Un călugăr a reuşit să strângă în jurul lui câteva bătrâne, vorbindu-le cu patos despre crucificarea Mântuitorului.

Adrian Păunescu

Printre ei se perindau câţiva cerşetori. Tot sâmbătă au venit să-şi ia la revedere de la Adrian Păunescu actorul Mircea Albulescu, academicianul Răzvan Teodorescu, Irina Loghin, Gigi Becali, dar şi politicieni ca Adrian Năstase şi Sorin Oprescu.

Românii au adus un ultim omagiu şi la casa poetului din centrul Capitalei, unde au lăsat flori, drapele ale României şi lumânări.

Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite