Paşapoartele vor avea valabilitate 10 ani. Documentele temporare se vor elibera numai în situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru persoanele cu vârsta între 17 şi 25 de ani paşapoarte vor avea o valabilitate de 5 ani
Pentru persoanele cu vârsta între 17 şi 25 de ani paşapoarte vor avea o valabilitate de 5 ani

Guvernul va adopta proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, conform căruia valabilitatea paşapoartelor va fi extinsă până la 10 ani, în funcţie de vârsta persoanei care cere eliberarea documentului.

"Pe ordinea de zi avem şi un punct referitor la extinderea termenului de valabilitate al paşapoartelor şi condiţiile de emitere ale acestora. Pentru că dorim să eliminăm cozile de la paşapoarte, vom extinde astăzi termenele de valabilitate ale paşapoartelor prin mai multe modificări şi completări aduse legii 248 din 2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Valabilitatea paşapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, faţă de 5 ani în prezent în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani", a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Conform MAI, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani pa;aportul va fi valabil 5 ani. 

"De asemenea, vom modifica cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar, care va putea fi emis în anumite situaţii de urgenţă, determinat de mai multe motive – sănătate, familiale sau profesionale – în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu termporar, în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine este eliminată obligativitatea ca documentele doveditoare să fie avizate de unitatea administrativă română. 

Persoanele care din orice motive nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita un paşaport simplu temporar care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite paşaport simplu electronic", a mai declarat premierul Viorica Dăncilă .

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, mai arată mai într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite