Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Preda s-a abonat la ziarul „Adevărul" profitând de apariţia colecţiei „O sută de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă".

Abonaţii noştri: „Este ziarul meu preferat"

„Am fost mereu pasionat de citit, dar timpul a făcut să pierd unele dintre lecturile pe care le consider obligatorii. Oferta ziarului meu preferat m-a determinat să-mi reiau vechiul obicei", spune Silviu Preda.

Şi colecţiile dedicate muzeelor şi pictorilor şi‑au găsit loc în biblioteca ploieşteanului. „Am puţin talent la pictură, aşa că albumele s-au transformat într-un obiect de studiu. Am învăţat foarte multe despre tehnici, am văzut reproduceri incredibil de detaliate după picturi celebre şi, nu în ultimul rând, am aflat amănunte interesante despre viaţa pictorilor şi istoria muzeelor", mai spune Silviu Preda.

Editorialul cititorului: Apocalipsa amânată

Nu s-ar putea spune că în ultimii douăzeci de ani nu le-au fost prezise românilor catastrofe iminente - război civil, revenirea la dictatură, cutremure. Dar niciodată cu mai multă asiduitate ca în acest an. E de ajuns să vizualizezi o singură zi televiziunile, în mod special Antena 3 şi Realitatea TV, şi să citeşti ştirile din ziare despre reduceri de personal, măriri de taxe, ca să începi să crezi că apocalipsa - una parţială, doar pentru România - se apropie. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc în luna trecută.

Opoziţia politică, sindicatele şi televiziunile aferente o anunţau douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru. Dar declicul ce ar fi provocat căderea Guvernului, cu ingredientele specifice (neplata salariilor şi a pensiilor, instabilitate politică etc.) nu s-a produs. Greva generală a eşuat, vuvuzeaua sindicală a amuţit. Arhanghelii apocalipsei şi-au recalibrat discursurile. Dar nu au renunţat. Ne-au acordat o mică amânare - până la toamnă. Atunci vom vedea.

E posibil ca în toamnă să aibă loc evenimente previzibile - căderea Guvernului Boc, realizarea unei alte majorităţi parlamentare, preluarea puterii de către Opoziţie. E posibil ca raportul venituri-preţuri să producă un disconfort şi mai mare. E posibil să ne confruntăm cu încă multe alte rele - diponibilizări masive, de exemplu. Dar haosul nu va pogorî asupra ţărişoarei noastre dragi. De ce? Dintr-un motiv simplu: la un aşa de înalt nivel a fost adus haosul de către politicienii noştri, şi chiar de către cei care îl acuză, că nici cea mai mică doză n-ar mai fi asimilată. Societatea românească este suprasaturată. Şi trebuie dusă degrabă la dezintoxicare.(Vasile Radu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite