
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a lansat o petiţie prin care solicită postului Sky News şi jurnalistului Stuart Ramsay să îşi ceară scuze publice pentru denigrarea României.
„Noi, semnatarii acestei petiţii, le cerem postului de ştiri Sky News şi jurnalistului Stuart Ramsay să-şi prezinte scuzele la o oră de maximă audienţă atât pe postul lor de televiziune, cât şi pe site-ul acestora pentru denigrarea imaginii României şi a cetăţenilor săi”, se arată în textul petiţiei care poate fi semnată AICI.
Iniţiativa vine ca urmare a mesajului video transmis de către preşedintele PACT, Sebastian Burduja, care a făcut înconjurul lumii şi a adunat mai mult de 100.000 de vizualizări, mii de cetăţeni, atât români, cât şi străini şi-au exprimat susţinerea pentru apelul acestuia.
Apărările, spulberate
Acuzaţiile procurorilor DIICOT
„Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării", au arătat procurorii DIICOT care instruentează această anchetă.
DIICOT susţine că faptele prezentate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile.
„Jurnaliştii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigaţiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărţită între inculpaţii Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente", spun procurorii.
La începutul lunii, jurnaliştii postului britanic Sky News anunţau că traficanţii români le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor. Pentru a-şi susţine afirmaţia, postul a difuzat un reportaj ce ar fi fost filmat în România: o întâlnire între echipa de televiziune şi doi traficanţi de arme din România. Reporterul sugerează că armele ar fi putut ajunge în mâinile membrilor grupării Stat Islamic cu usurinţă. Echipa coordonată de acesta s-a întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, susţin jurnaliştii britanici.
Aici le-au arătat ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-ar fi dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. „Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei. Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.
Ziariştii britanici susţin că printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puşti semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale. „La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani”, susţin britanicii.
Agenţia NCA: Noi am oferit comentarii generale
În plus, aceştia susţin că odată ajunşi la Londra au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA). Aceştia ar fi confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.
Agenţia Naţională britanică pentru combaterea Infracţionalităţii a comunicat, pentru Mediafax, că un ofiţer al instituţiei a făcut, pentru Sky News, comentarii generale despre traficul ilegal de arme din estul Europei, răspunzând unei întrebări despre Ucraina.
„Sky News i-a arătat o filmare unui agent NCA, iar noi am oferit comentarii generale despre traficul ilegal cu arme la nivel european din perspectiva autorităţilor britanice”, a precizat un reprezentant al Biroului de presă al NCA.
De altfel, 185 de plângeri la adresa postului de televiziune Sky News au fost înregistrate de Consiliul Audiovizualului din Marea Britanie, în urma reportajului privind presupusul trafic de arme din România. Toate vor fi analizate, iar apoi, echivalentul britanic al CNA-ului român va hotărî dacă va deschide sau nu o anchetă.
Tupeul lui Stuart Ramsay
Stuart Ramsay a comunicat mult pe contul său de Twitter în perioada imediat următoare difuzării controversatului reportaj. Primul său mesaj este de pe 7 august, când le-a răspuns celor care îi contestau veridicitatea materialului spunând că sunt „proşti” cei care nu înţeleg jurnalismul. Ulterior, Ramsay a deschis un şir lung de postări pe Twitter, cu replici acide pentru cei care contestau materialul jurnalisticfăcut în România. „Ha! Calmaţi-vă toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate”, a scris Ramsay pe Twitter.
La scurt timp după acest mesaj, Ramsay a precizat, pe acelaşi cont de socializare, că toată povestea este adevărată şi „pur şi simplu nu vă convine! AK-urile şi puştile cu lunetă sunt – err – militare, de vânzare. Noroc”. Explicaţiile sale nu s-au oprit însă aici.
„Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt reale. Povestea este corectă. Sfârşit. România, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme”, a adăugat el două ore mai târziu. Ulterior, jurnalistul a mai scris că este plictisit de situaţia creată. „România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la toate întrebările – arestează bandele?”, susţinând, în continuare, că armele din reportaj sunt adevărate deşi s-a dovedit că erau de vânătoare.
Acesta a continuat să scrie pe Twitter şi după reţinerea celor trei români, precizând că armele din reportaj sunt reale şi nu a existat niciun scenariu.
„Ha! Nicio plată, armele sunt adevărate, e o poveste adevărată, arme de vânzare. Fără scenarii. Fără minciuni. Nimic înscenat. Tipi arestaţi - uhm adică nevinovaţi, şocat", a scris jurnalistul, după ce doi dintre presupuşii traficanţi din reportaj.
Ulterior, acest a scris că „râde cu adevărat”, întrebându-se de ce ar fi cineva pus sub acuzare pentru că „dezvăluie o realitate”.
De când a aflat că este urmărit penal şi că „actorii” au fost arestaţi, autorul reportajului trucat nu a mai postat nimic pe pagina sa de Twitter.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: