Ordinul privind revocarea Consiliului Naţional de Etică a apărut în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei a anunţat pe 3 decembrie că va revoca Consiliul Naţional de Etică FOTO carsa.ro
Ministrul Educaţiei a anunţat pe 3 decembrie că va revoca Consiliul Naţional de Etică FOTO carsa.ro

Ordinul prin care a fost revocat Consiliul Naţional de Etică a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial, acesta fiind semnat de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Şase dintre foştii membri ai Consiliului au făcut parte din for în momentul în care au fost emise verdictele de neplagiat în cazul fostului premier Victor Ponta, dar şi a fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Ordinul de pe 4 decembrie 2015 este semnat de ministrul Adrian Curaj şi abrogă ordinul nr. 4.393/2012 dat de fostul ministru Liviu Pop, care stabilea atât regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei, cât şi numele membrilor Consiliului Naţional de Etică. 

Pe 3 decembrie, ministrul Adrian Curaj a anunţat că va revoca Consiliul Naţional de Etică, urmând ca această instituţie să primească alte sarcini. Tot atunci, acesta a mai anunţat că se va institui un nou mecanism care să verifice suspiciunile de plagiat.

Consiliul Naţional de Etică era format din nouă persoane, iar în vara acestui an Paul Dobrescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al CNS, arată Hotnews.

Vergil Muraru, vicepreşedinte – A fost membru al Consiliului Naţional de Etică din iunie 2012, fiind numit de către ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. Muraru a fost adus în Consiliu cu doar câteva zile înainte ca forul să se pronunţe pe plagiatul fostului ministru Ioan Mang.     

Mai mult, Vergil Muraru a făcut parte din  CNS inclusiv când s-a decis că Victor Ponta nu ar fi plagiat, chiar dacă Universitatea Bucureşti a decis că fostul premier a plagiat, dar şi în momentul unei alte hotărâri care a contrazis dovezile publice şi analizele profesorilor, respectiv cazul de plagiat al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. 

În calitate de vicepreşedinte al instituţiei, Muraru ar fi semnat cele două rapoarte prin care CNE a dat verdictele de ne-plagiat. 

Constantin Ciutacu – A fost membru al Consiliului Naţional de Etică din iulie 2012, fiind numit în CNE după ce s-a decis că Victor Ponta nu a plagiat. Cu toate acestea, el a făcut parte din for în momentul în care s-a discutat despre plagiatul lui Gabriel Oprea. Acesta este din 2002 coordonator de doctorate la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

Doru Vladimir Puşcaşu – A fost membru al Consiliului Naţional de Etică în iunie 2012, fiind numit de către ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a făcut parte din CNE când s-au dat deciziile pe plagiat în cazurile lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea.

Florin Ionescu –  A fost numit membru al Consiliului Naţional de Etică în iunie 2012, fiind numit de către ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a făcut parte din CNE când s-au dat deciziile pe plagiat în cazurile lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea.

Mai mult, Ionescu a fost singurul membru din ultima componentă a Consiliului care lucra la o universitate din străinătate.

Petru Andea, deputat PSD –  A fost numit membru al Consiliului Naţional de Etică în iunie 2012, fiind numit de către ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a făcut parte din CNE când s-au dat deciziile pe plagiat în cazurile lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea. El a fost deputat PSD din 2000 până în 2007, activitate pe care a reluat-o în 2012.

Victor Stoica -  A fost numit membru al Consiliului Naţional de Etică în iunie 2012, de către ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop, chiar în momentul în care foştii membri ai CNE se pregăteau să dea un verdict în cazul fostul ministru Ioan Mang.

Nicolae Burnete - A fost numit membru al Consiliului Naţional de Etică în iunie 2012, fiind numit de către ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a făcut parte din CNE când s-au dat deciziile pe plagiat în cazurile lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea.

Luca Iamandi – Acesta a fost numit membru al Consiliului Naţional de Etică după ce  s-a dat verdictul în cazul lui Victor Ponta. Mai mult, acesta a făcut parte din comisia care i-a acordat titlul de doctor lui Petre Tobă.

Ştefan Grigoraş – A fost numit membru al Consiliului Naţional de Etică imediat după ce s-a dat verdictul în cazul lui Victor Ponta.

Consiliul de Etica urma să analizeze teza de doctorat a lui Petre Tobă

Decizia de revocare a Consiliului Naţional de Etică a fost luată cu doar câteva zile înainte ca instituţia să discute despre plagiatul ministrului de Interne Petre Tobă.

Acesta este suspectat că ar fi copiat cuvânt cu cuvânt, fără să citeze sursa, peste 250 de pagini din totalul de 390 ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii. Potrivit unei analize realizată de jurnaliştii de la pressone.ro, mai bine de jumătate dintre cele 390 de pagini care formează corpul scris al lucrării sunt copiate ad litteram din diferite surse inclusiv introducerea, care este identică cu cea a tezei colegului de doctorat, comisarul de poliţie Ionel Tucmuruz. Acesta a susţinut teza cu două săptămâni înaintea lui Tobă şi a avut acelaşi coordonator, în persoana chestorului general Anghel Andreescu.

Mai mult, bibliografia tezei lui Petre Tobă demonstrează că autorul nu cunoaşte semnificaţia şi utilitatea particulei „apud”, care în practica academică de citare înseamnă „după” sau „după cum apare la” şi se foloseşte pentru citatele preluate. Mai exact, ministrul de Interne a trecut la litera A a bibliografiei finale doi autori faimoşi, Joseph Stiglitz şi Barry Buzan punând înaintea numelor lor „Apud”.

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş declara că i-a cerut ministrului Educaţiei să „vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune „unul sau altul”.

„Nu ştiu detalii, ştiu ce mi-a spus dânsul, ştiu opinia şi poziţia dânsului. Am cerut şi domnului ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, care are această responsabilitate, şi vreau să am o claritate cât mai obiectivă. Nu să mă bazez pe ce îmi spune unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru”, a spus premierul Cioloş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite