Operaţiunea „Pangea“: Interpol a confiscat milioane de medicamente şi echipamente medicale contrafăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamente false împotriva cancerului, kituri de testare necorespunzătoare pentru depistarea HIV sau a diabetului, echipamente stomatologice contrafăcute sau echipamente chirurgicale ilicite sunt doar câteva dintre descoperirile făcute de Interpol în cadrul unei operaţiuni la nivel global pentru combaterea traficului de medicamente false.

Vasta operaţiune, denumită „Pangea“, s-a desfăşurat în perioada 30 mai - 7 iunie 2016, la acţiune participând poliţişti din 193 de ţări, printre care şi România. Operaţiunea Interpol s-a soldat cu arestarea a 393 de suspecţi şi confiscarea a milioane de produse periculoase, a căror valoare depăşeşte 53 de milioane de dolari, a anunţat organizaţia internaţională de poliţie.

Totodată, poliţiştii au închis circa 5.000 de site-uri prin intermediul cărora erau comercializate online medicamentele şi echipamentele medicale contrafăcute.

Aproape 700 de anchete au fost declanşate în întreagă lume, precizează Interpol într-un comunicat de presă.

Printre cele 12,2 milioane de medicamente false şi ilicite confiscate în timpul operaţiunii se numără pastile de slabit, medicamente antimalarie si colesterol, pastile pentru reglarea disfuncţiei erectile, tratamente împotriva căderii părului şi produse nutritive. Mai mult de 270.000 de dispozitive medicale, în valoare de aproximativ 1,1 milioane de dolari, au fost confiscate.

Poliţia din Ungaria a confiscat unele medicamente peste  65.000 de tablete comprimate pentru tratarea anxietăţii, ascunse în bancheta din spate a unei maşini şi în interiorul roţii de rezervă. Potrivit Interpol,  acest mod de operare este folosit adesea pentru a face contrabandă cu narcotice. În Austra, poliţiştii au descoperit şi un laborator subteran care produce medicaţie falsă şi de steroizi.

În Singapore au fost confiscate medicament anticancer contrafăcute, steroizi anabolizanţi, pastile, kituri de testare de sarcină, medicamente de dormit, pentru infertilitate si pierderea în greutate etc.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite