Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, după ce în primă instanţă fusese condamnat la 3 ani jumătate de închisoare.

UPDATE Poliţiştii nu l-au găsit acasă pe Ioan Niculae, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare într-un dosar cu un prejudiciu de 11 milioane de lei. Poliţia a emis un mandat de urmărire naţională pe numele omului de afaceri.

Ştirea iniţială:

Ioan Niculae a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzaţiilor din dosar, firma controlată de afacerist ar fi încheiat contracte fictive cu altă societate, pentru a reduce masiv contribuţiile datorate bugetului de stat.  Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei, potrivit Digi 24.

În plus, instanţa i-a interzis lui Niculae şi dreptul de a fi acţionar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale, potrivit G4 Media.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. şi SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

Sursa citată precizează că în baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

 „Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susţinut procurorii, conform sursei citate.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite