O nouă acuzaţie de delapidare pe numele lui Drăghici, trezorierul PSD. I-ar fi oferit soţiei un Mercedes Benz achiziţionat de PSD cu subvenţia de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat luni extinderea urmăririi penale faţă de Mircea Drăghici, trezorierul PSD. Acesta este acuzat de o nouă infracţiune de delapidare, fiind suspectat că a scos din patrimoniul partidului un automobil de lux, Mercedes Benz, în valoare de 324.000 de lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus luni extinderea urmăririi penale faţă de Mircea Drăghici cu privire la săvârşirea unei alte infracţiuni de delapidare. 

„În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:  În calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul ar fi  dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui  autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.  Concret, data de 10.07.2017,  formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior  menţionat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi  abia la data de 23.08.2018”, se arată în comunicatul DNA.

Mercedes Benz pentru soţia sa

Publicaţia Newsweeke relata în luna octombrie a anului trecut că subvenţia primită de la bugetul statului de către PSD a fost folosită în scopul achiziţionării mai multor automobile de lux, unul dintre acestea fiind folosit de soţia lui Mircea Drăghici, trezorierul partidului.

Din cei peste 20 de milioane de euro, bani publici, primţi de PSD de la începutul anului 2017, necesari – în principiu – activităţilor interne ale unui partid, câteva milioane s-au dus pe bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D şi Mercedes GLK 250. Cele trei maşini – cumpărate cu banii jos de către PSD - valorează în jur de 188.000 euro, însă nu sunt folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici şi al soţiei acestuia, Georgiana Drăghici, susţine Newsweek.ro. 

Astfel, soţia trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei.  Autoturismul de lux a fost achiziţionat în data de 10 iulie 2017. Consoarta deputatului PSD a mai încasat şi peste 1,8 milioane de lei de la PSD, cheltuieli de publicitate, în contul unei televiziuni piteştene pe care o deţine, după cum a relatat chiar Adevarul.

La rândul lui, Mircea Drăghici are la dispoziţie celelalte două maşini Mercedes. Prima, Mercedes V Class, a fost cumpărată din banii partidului pe 16 mai 2017 şi a costat nu mai puţin de 262.992 lei.  Celălalt Mercedes este modelul GLK 250 pentru care partidul a plătit 197.349 lei în data de 24 ianuarie 2018.

Mircea Drăghici a fost iniţiatorul modificării legii de finanţare a partidelor, lege care acum prevede că partidele pot fi subvenţionate cu maximum 0,04% din Produsul Intern Brut. 

Mircea Drăghici: Acuzat de delapidarea subvenţiilor PSD

La începutul lunii aprilie trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub acuzare de DNA pentru utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi delapidare. Potrivit procurorilor, liderul PSD, în calitate de trezorier al partidului, „şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil”.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici a declarat că i se pare exagerat să fie pus sub acuzare că nu a respectat o lege pe care el a făcut-o în Parlament şi o ştie cel mai bine. Întrebat luni, 22 aprilie, de reporteri cum comentează acuzaţiile DNA cum că a folosit subvenţiile de la stat pentru a-şi achiziţiona o vilă de lux în Pipera, Mircea Drăghici a negat categoric. „Sunt minciuni incredibile”, a declarat acesta.

DNA îl suspectează pe Drăghici că a decis să cumpere o clădire în valoare de peste 500.000 euro, pe care să o plătească, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

„Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică s-au încheiat in aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil. Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite