O lume plină de prinţipuri portocalii, deci obiective

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiţi voi, în politică, la fel ca şi în presă, toată lumea e deontoloagă şi are prinţipuri. Asta mai ales atunci cînd deontologia şi prinţipurile sînt folosite ca nişte bîte să dai în capul adversarului, să-i faci nişte cucuie, că tu eşti deontolog şi principial şi de fapt aperi nişte interese. O ipocrizie veche de cînd lumea, pe care lumea se preface că nu o vede, deşi se întîmplă în fiecare zi.

Una din cele mai recente instanţe ale acestei reguli de fier coclit, ale acestei făţărnicii pe care toată lumea o tolerează, deşi n-ar trebui să o facă, se întîmplă sub ochii noştrii.

Actul unu.

Zilele trecute, Ilie Sîrbu a fost propus la Curtea de Conturi şi, implicit, ca vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Dat fiind că totul pe lumea asta e joc politic, dintr-o dată deontologii obiectivi şi plini de prinţipuri ţîfnoase de la Hotnews – cum oare altcineva, decît infatigabilii principiali de la Hotnews? – au declanşat o virulentă campanie de presă împotriva lui Ilie Sîrbu.

SENZAŢIONAL! ŞOC! NU E BINE! NU ÎNDEPLINEŞTE CRITERIILE!

Deşi este economist, cum sînt cerinţele de studii, nu e bine. Gurile deontoloage ţipă că nu e de ajuns. Nu e potrivit pe funcţie.

Deşi este unul dintre oamenii publici cu cea mai mare experienţă profesională din toţi Balcanii ăştia de pe Dîmboviţa – ministru, preşedinte de Consiliu Judeţean, parlamentar, preşedinte de Senat, ministru din nou, lider de grup parlamentar, you name it, gurile pline de prinţipuri ţipă că nu are experienţă profesională.

O să contestăm propunerea la Curtea Constituţională! ţipă plină de prinţipuri doamna Andreea Vass, această doamnă plină de prinţipuri. Imediat şi fără de întîrziere, “deîndată”, cum ar fi termenul de specialitate în limbajul deontologilor sub acoperire, cei de la Hotnews execută ordinul şi preiau mesajul, transmiţînd lumii întregi vibraţia lor plină de indignare. SENZAŢIONAL! ŞOC! AŞA CEVA NU E POSIBIL!

Buuun. Senzaţional. Buuun. Şoc. Buuun. Hotnews.

And now for something completely different. Actul doi.

Meawhile şi între timp, in a galaxy far far away, dar tot în România, aici sub ochii noştri, inclusiv sub ochii deontologi şi plini de indignare ai celor de la Hotnews şi mai ales ai dragei de ea doamna Vass-cea-plină-de-principii,

uşor şi pe şestache, pe tăcutelea, cei de la PDL, pardon, de la PNL, uitasem că s-au maskirovit să nu-i mai recunoască lumea, ce se apucă să facă?

Se apucă să-l propună într-o altă funcţie publică, şi mai tehnică, la ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), pe un distins necunoscut de la Alba, pe un domn Florin Roman.

Pe acest domn, pe lîngă vocea şi talentul indispensabile într-o asemenea situaţie plină de energie, îl recomandă următoarele trei aspecte ontologico-praxiologice pentru acest post tehnic de răspundere (repet; ANRE, adică energie, curent electric, centrale electrice, mai ales nucleare, infrastructură critică, implicaţii geostrategice, băieţi deştepţi, chestii de-alea grele, pentru ingineri)

Unu la mînă. În primul şi în primul rînd, îl recomandă faptul că n-are nici un fel de studii de specialitate în domeniu. Energie? Ce e aia? Dînsul a făcut contabilitatea şi pe urmă un master în psihologie la o prestigioasă universitate particulară, de-aia cu multe diplome. Deci foarte potrivit pe post.

Doi la mînă. E jurnalist şi mic întreprinzător. Mass media, sufletul comerţului. Pe lîngă că a vîndut ziare în tinereţe şi că îi place să meargă la meciurile de fotbal, a făcut un post de radio local pe acolo pe la el pe-acasă, prin Alba. Aha, deci radio. Aha, deci merge cu curent electric, trebuie să-l bagi în priză. E clar! E specialist în energie! Puneţi-l, că e foarte bun, e de-al nostru, îl recomandă vocea şi talentul, mai ales la doi douăzeci!

Trei la mînă. Ehe, dragii moşului, aici chiar intrăm în domeniul energiei. Domnul e plin de energie. Domnul e vicepreşedinte la CJ Alba. Nimic rău pînă aici. Stop! Am zis Alba? Păi măi dragilor, domnul este omul de încredere al lui Teodor Atanasiu, acest liberal din tată în fiu, acest pedelist vopsit, dar altminteri om plin de energie. Stop! Am zis energie? Am zis Atanasiu? E bun! Puneţi-l pe post!!

Despre asta evident că nu vorbeşte nimeni din presa cea plină de deontologie şi din politicienii cei plini de prinţipuri. Doamna Vass, o doamnă plină de energie, nu zice nimic. Doamna Gorghiu, o doamnă la fel de plină de energie şi cu prinţipuri la dînsa cîte vrei, pe unde te uiţi îi curg prinţipurile din buzunare, din poală, din şuviţe, peste tot numai prinţipuri, evident că nici ea nu zice nimic.

Eşti nebun? Să zică ceva de un om de-al lui Atanasiu? Dînsa, care în principialitatea ei plină de prinţipuri a primit bani de la instituţia condusă de Atanasiu? Doamne fereşte! Vrei să ne fulgere din ceruri Doamne Doamne cel plin de prinţipuri?

Evident că dacă doamnele nu zic nimic, nici Hotnews nu zice nimic. Nici Gîndul. Nici România Liberă. Nici Digi 24. Nici Realitatea TV. Nici unul din deontologii de servici nu vor zice ceva în această privinţă.

Că aşa e ei, ăştia din presa deontoloagă, plină de prinţipuri: dînşii vor dreptate, dar nu pentru căţei. Ci doar pentru cei care îi hrănesc. Sau, şi mai simplu, pentru cei care le ordonă.

Deci n-o să auziţi nimic despre energeticianul Florin Rotaru, decît cînd va fi numit. Business as usual. Foarte bun. De-al nostru, un tehnician ireproşabil, un om cu experienţă.

V-am spus că e plină lumea de oameni deontologi şi plini de principii, cum e cîinele plin de rîie?

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite