Noul ministru de Interne le promite poliţiştilor că le renegociază ratele la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Igaş
Traian Igaş

Proaspătul ministru al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş (foto), a ieşit la rampă cu o promisiune menită a mai îmbuna spiritele revoltate ale subordonaţilor săi ciuntiţi la soldă. Şi a dispus, ieri, “întreprinderea unor demersuri urgente care să vină în sprijinul poliţiştilor care au contractat împrumuturi bancare”.

Mai precis, arată comunicatul MAI, "şefii inspectoratelor judeţene de poliţie vor lua legătura cu reprezentanţii filialelor bancare, pentru a identifica soluţii referitoare la reevaluarea costurilor totale ale creditelor, amânarea sau reducerea frecvenţei plăţilor ori reeşalonarea sau refinanţarea creditelor în raport cu veniturile actuale ale poliţiştilor şi în concordanţă cu reglementările interne ale băncilor".

Citeşte şi: Poliţiştii datori ai Moldovei, cu şefii la bănci

Măsurile, mai spune comunicatul, au fost dispuse la propunerea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi vor fi aplicate în regim de urgenţă. Negocierile cu băncile se vor purta în această săptămână, iar rezultatele vor fi transmise IGPR până vineri.

Ce spun bancherii

Bancherii au fost luaţi prin surprindere de dispoziţia ministrului Administraţiei şi Internelor. Ei spun că nu ştiu exact în ce constă aceasta şi în ce măsură ea va putea fi aplicată, însă, de regulă, negocierea se poartă cu fiecare client în parte, nu prin intermediul unui reprezentant al unui grup de clienţi. Iar asta pentru că fiecare credit are particularităţile lui privind costurile.

„Depinde în ce constă această dispoziţie. Trebuie să vedem dacă aceasta poate fi şi aplicată. În general, negocierea nu se face cu un inspectorat, ci cu fiecare client în parte, oricare ar fi el, dacă întâmpină la un moment dat probleme la rambursarea creditului", a declarat pentru „Adevărul" Petre Bunescu, vicepreşedintele BRD.

Băncile comerciale au început încă din 2009 să negocieze cu clienţii îndatoraţi modalităţi de restructurare a creditelor, în special cu angajaţii din mediul privat, afectaţi de şomaj sau de reducerea salariilor. Când guvernanţii au hotărât, în luna iunie, reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor la stat, bancherii au transmis că vor consilia fiecare bugetar cu probleme pentru restructurarea creditelor aşa cum au făcut-o şi cu angajaţii din mediul privat. 

Sindicaliştii din Poliţie nu sunt deloc impresionaţi de demersul ministrului. „Ideea nu este nici a ministrului Traian Igaş, nici a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Este a noastră şi a fost propusă  încă din luna mai", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia.

„Până să ne lovească criza, MAI era cel care ne aducea băncile pe cap, în sensul că permitea reprezentanţilor acestora să intre în instituţie şi să-şi prezinte ofertele de creditare oamenilor. Acum e momentul să facă şi invers", a mai spus Gruia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite