MOTIVAREA INSTANŢEI: „Adrian Năstase a fost un deţinut model” - spun judecătorii care au fost de acord cu eliberarea fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii au apreciat, în motivarea eliberării condiţionate, că fostul premier Năstase a fost un deţinut model   FOTO Adevărul
Judecătorii au apreciat, în motivarea eliberării condiţionate, că fostul premier Năstase a fost un deţinut model   FOTO Adevărul

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au decis eliberarea condiţionată a fostului premier Adrian Năstase, motivând că pe toată durata încarcerării la penitenciarul Jilava a fost un „deţinut model”.

Tribunalul Bucureşti - acolo unde dosarul a ajuns în urma recursului făcut de procurori la decizia magistraţilor Judecatoriei Sectorului 4- urmează să stabilească  un termen pentru judecarea recursului în cazul cererii de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Dacă instanţa va respinge recursul procurorilor, atunci fostul premier  va fi eliberat, decizia Tribunalului Bucureşti fiind executorie.

Judecătorii au adăugat în motivare comportamentului exemplar al lui Năstase şi argumentul că acesta a îndeplinit perioada minimă în care ar fi trebuit să fie închis.

„Analizând cererea în lumina prevederilor legale în materia liberării condiţionate, instanţa reţine că poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale), ţinându-se seama de antecedentele sale penale (condiţie secundară)”, se arată în motivarea judecătorilor.

Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase, în acord cu legea: cele 45 de zile, acordate corect

Lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect, precizează Judecătoria Sectorului 4 în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a fostului premier.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen.

Instanţa a notat în motivarea deciziei, dată publicităţii miercuri, că lucrarea ştiinţifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene“ a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale“.

Totodată, s-a precizat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează să fie elaborată lucrarea ştiinţifică, Adrian Năstase  „a semnat un angajament în cadrul căruia declara că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor“.

Dovezi temeinice de îndreptate din partea fostului premier

De asemenea, instanţa reţine că „este îndeplinită şi condiţia dovezilor temeinice de îndreptare, concluzie ce rezultă din aceeaşi caracterizare care relevă participarea constantă a condamnatului la nu mai puţin de 17 programe educaţionale   pe parcursul cărora s-a implicat în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate, fapt ce a condus la acordarea a 3 recompense constând în suplimentări ale drepturilor. (la 23.10.2012, 22.11.2012 şi 201.12.2012)“, se precizează în motivare.

Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul“ cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat, potrivit motivării deciziei de eliberare înainte de termen a fostului premier.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii“.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică  a lucrãrii fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

 Concluzia instanţei: „Timpul executat din pedeapsă este suficient“

„Faţă de cele expuse în cele ce preced,  instanţa apreciază că timpul executat din pedeapsă este  suficient  pentru ca deţinutul  să îşi însuşească scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel încât pe viitor să nu mai comită şi alte fapte infracţionale şi să poată fi redat societaţii“, se concluzionează în motivare.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“, în care a fost acuzat în legãturã cu strângerea de fonduri pentru campania electoralã din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Fostul premier  este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, sã fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci sã fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012. 
 

Motivarea instanţei pentru eliberarea condiţionată lui Adrian Năstase by

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite