Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Cozma a fost audiat în dosarul Mineriadei FOTO Adevărul
Miron Cozma a fost audiat în dosarul Mineriadei FOTO Adevărul

Miron Cozma s-a prezentat, marţi, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul „Mineriadei”. La intrarea în sediul instituţiei, acesta a declarat că imediat după evenimentele din iunie 90 a fost luat cu forţa şi dus ca să îi mulţumească Iliescu „tovarăşului Cozma”. Cozma mai susţine că în perioada Mineriadei, mineri s-au îmbrăcat în soldaţi, „ca să vă prostească Ion Iliescu, un KGB-ist”.

Marţi dimineaţă, Miron Cozma s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat şi pentru a depune documente în dosarul Mineriadei, în care este acuzat că, în calitate de preşedinte al biroului executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, împreună cu Constantin Ioan Ilinescu şi Torsan Ilie, a organizat şi coordonat deplasarea la Bucureşti a minerilor din Valea Jiului, în iunie 1990.

Cozma a spus că nu a fost chemat de Ion Iliescu la Bucureşti în iunie 1990, precizând că a fost mereu împotriva fostului preşedinte. El a adăugat că, după ce au ajuns în Bucureşti, minerii săi au fost cantonaţi la Sala Polivalentă şi nu au avut legătură cu cei de la Romexpo sau Palatul Victoria, iar el a fost dus cu forţa acolo unde Ion Iliescu mulţumea ortacilor.

„Nu sunt acuzat că am organizat deplasarea minerilor la Bucureşti, mai citiţi. Ăsta e mesajul transmis de Iliescu, că el ne-a chemat? Pe mine m-a chemat Iliescu? N-auzi sau nu înţelegi, stimate domn, dacă eu am fost împotriva lui Iliescu, dacă eu şi acuma, dacă vii la mine la partid o să vezi că punctul 8 e inclusiv în adeziune. Dacă vrei să te înscrii la mine în partid, nu poţi să te înscrii pentru că eşti întrebat dacă ai colaborat cu Securitatea", a precizat Cozma, citat de Mediafax.

Întrebat cine a chemat minerii în Bucureşti şi cine i-a coordonat, Miron Cozma a răspuns: „Păi cine m-a chemat? Eu am ajuns aşa civil şi adus aşa de minerii cu ghilimele de rigoare (face semn pe umeri, n.r.) (...) De ce nu spuneţi adevărul? Deci, au fost securiştii lui Nicolae Cămărăşescu, repet, împreună cu ministrul Burlec (Cornel Burlec-Plăieş - n.r.), ministrul adjunct la Minelor, împreună cu alţi colonei şi aşa mai departe, care se ştiu, colonelul Tache, colonelul Florescu, sub coordonarea foarte strictă a lui Gelu Voican Voiculescu, care răspundea direct, pentru că acesta avea în permanenţă întâlniri la Bucureşti, bineînţeles cu Petre Roman şi bineînţeles cu tovarăşul Iliescu”.

Cozma ar fi găsit dovezi care să-i sprijine dovezile

Cozma a mai arătat că a găsit şi dovezi care să-i sprijine dovezile că nu el a coordonat minerii, respectiv o înregistrare din Piaţa Universităţii în care vorbesc lideri ai studenţilor din piaţă, precizând că acestea se regăsesc şi în arhivele TVR.

Miron Cozma a mai adăugat că minerii erau la Sala Polivalentă, dar totuşi, în balconul Guvernului şi la complexul Romexpo apar persoane îmbrăcate în mineri, spunând că întrebarea care se pune este „cine erau ăia îmbrăcaţi mineri”. El a precizat că, ulterior, au fost îmbrăcaţi mineri în soldaţi, „ca să vă prostească Ion Iliescu".

Întrebat cum de apare în înregistrările video în prezenţa lui Ion Iliescu, în iunie 1990, Cozma a spus: „În permanenţă, dumneavoastră nu aţi văzut, la Palatul Victoriei acolo e ca un neisprăvit, ca să nu zic altfel, şi foloseşte numele meu, că minerii, şi nici nu eram lângă el. Cine erau ăia îmbrăcaţi mineri lângă el în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcaţi la complexul expoziţional? Pentru că, încă o dată vă spun, minerii au stat la Polivalentă. Am fost cantonaţi la Polivalentă în prima etapă... Ulterior s-au îmbrăcat mineri în soldaţi ca să vă prostească în permanenţă acest KGB-ist nenorocit care este Ion Iliescu... M-au luat cu forţa, repet, cu toţi cu care eram la Polivalentă şi ne-au dus acolo ca să mulţumească tovarăşului Miron Cozma, din nou o păcăleală KGB-istă".

Întrebat dacă ar accepta o confruntare cu Ion Iliescu, Cozma a spus: „Nu, pentru că, sincer să zic, mi-e frică, dacă îi dau una moare. Pentru că eu sunt sincer, eu nu mint. Înţelegi?".

Miron Cozma, suspect în dosarul „Mineriadei”

Săptămâna trecută, Miron Cozma a fost la Parchetul General. Acesta spunea atunci, la ieşirea din sediul parchetului, că este nevinovat şi că procurorii nu fac altceva decât să respecte legea cu privire la ancheta în dosarul Mineriada.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de procurorii militari în dosarul "Mineriada" pentru infracţiuni contra umanităţii, constând în aceea că, în calitate de preşedinte al CPUN, a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii prin declanşarea unui atac asupra populaţiei civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.

Potrivit ordonanţei întocmite de Parchetul Militar, iniţial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracţiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârşit prin: uciderea membrilor colectivităţii sau grupului, vătămarea gravă a integrităţii fizice sau mintale a colectivităţii sau grupului, supunerea colectivităţii sau grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) şi tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsirea de libertate fără temei legal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite