Mircea Geoană: „Grupul de luptă NATO din România ar putea deveni operaţional mai repede. Peste 100 de aeronave militare se află în stare de maximă alertă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Rusia a făcut doar un prim pas într-un plan mult mai amplu, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit acestuia, Alianţa se aşteaptă ca Rusia să îşi continue mişcările de trupe.

Geoană a spus că din această cauză NATO va trimite mai mulţi militari în Europa de Est, iar grupul de luptă din România va fi operaţionalizat mai rapid.

Mircea Geoană a declarat într-un interviu acordat Digi 24 că decizia Federaţiei Ruse e o escaladare masivă a unei situaţii de securitate deja foarte complicate.

„Asistăm la încălcarea flagrantă a tuturor principiilor şi normelor de drept internaţional. Asistăm de fapt la o invazie făţişă, reînnoită la adresa Ucrainei. Evaluarea noastră este că acest pas nu este sfârşitul ci, probabil, doar începutul unui plan mai larg de continuare a activităţilor militare ostile la adresa Ucrainei suverane şi independente.

Constatăm în continuare mobilizarea 150.000 de forţe militare ruse pe toate cele 3 laturi ale Ucrainei, inclusiv în Crimeea. Asistăm la o mobilizare neobişnuită şi amplasarea unor componente ale forţelor militare ruseşti în dispozitiv de luptă, gata de atac în clipa în care vor primi, eventual, un ordin.

De aceea, nu vedem în acest moment vreun semn de dezescaladare şi de aceea, aşa cum am făcut-o în ultimele luni de zile, transparent, spunem lucrurilor pe nume şi credem că planurile Federaţiei Ruse nu se încheie cu această aşa-zisă declaraţie de independenţă a celor două provincii, ci reprezintă doar începutul unor planuri agresive la adresa Ucrainei.

Ucraina nu este membru NATO şi nu se bucură de această garanţie de securitate pe care Articolul 5 ne-o oferă celor din NATO. Dar asistăm în această perioadă la sprijin consistent din partea noastră, politic, practic. Echipele pe zonă cibernetică, pe zonă de combatere a luptei hibride, a dezinformării ajută partenerii din Ucraina. În plan bilateral, foarte multe ţări acordă sprijin, inclusiv echipamente militare defensive, Ucrainei. Un pachet financiar semnificativ pentru Ucraina, dar şi pentru Moldova şi Georgia, pentru că aceste ţări, chiar dacă nu sunt în acest iureş militar şi politic au avut de suferit direct sau indirect de pe urma acestei situaţii.

Salutăm decizia Germaniei de a sista şi de a retrage certificatul tehnic pentru conducta Nord Stream 2. Un gest foarte puternic pe care îl apreciem aici, la NATO.

Pentru grupul de luptă găzduit de România şi condus de Franţa, la care anticipăm şi alţi aliaţi care vor participa, anticipăm ca timpul necesar pentru operaţionalizarea acestuia să fie comprimat din cauza situaţiei pe care o avem. De asemenea, comandanţii militari şi liderii politici ai NATO lucrează la suplimentarea posturii militare pe flancul estic vom vedea prezenţă suplimentară.

În plus faţă de acest lucru, peste 100 de aeronave militare NATO se află în stare de maximă alertă, peste 120 de nave militare ale NATO patrulează mările – Marea Nordului, Marea Mediterană, Marea Neagră şi Marea Baltică.

Suntem la un nivel de vigilenţă ridicat. Vom lua măsuri proporţionale şi neescalatorii. Mesajul pe care vreau să-l dau este că fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat, inclusiv teritoriul românesc, este sub protecţia reală, autentică şi extrem de energică a Articolului 5 al NATO.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite