Ministrul Sănătăţii l-a demis pe şeful Agenţiei de Transplant. Cine va ocupa de acum funcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, l-a demis miercuri pe medicul Radu Deac din funcţia de director executiv a Agenţiei de Transplant. Demiterea are loc după ce, luni,  Călin Farcaş, un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit din cauză că nu a putut să beneficieze de un transplant de plămâni. Radu Deac se afla la conducerea ANT din decembrie 2013.

„Am declarat în urmă cu câteva săptămâni că doresc restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant. Am numit un nou director executiv, am propus un director adjunct.

Nu neg bunele intenţii ale domnului Deac, dar am considerat că e nevoie de o echipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant. Mă aştept să fie schimbări în Consiliul Ştiinţific, a declarat Sorina Pintea pentru digi24.

Întrebată dacă Victor Zota, condamnat, şi Mihai Lucan cercetat, ambii în Consiliul Ştiinţific la Agenţia Naţională de Transplant, rămân în funcţii, Sorina Pintea a spus că Consiliul Ştiinţific se schimbă la propunerea directorului executiv al ANT şi aşteaptă propuneri de la noua echipă.

"Consiliul Ştiinţific se schimbă lam propunerea directorului executiv al ANT, aştept propuneri de la noua echipă. (...) Mă aştept să fie schimbări în Consiliul Ştiinţific, a afirmat ea.

Ea a mai spus că săptămâna viitoare se va întâlni cu oficiali din Ministerul Sănătăţii din Ungaria pentru a discuta despre posibilitatea realizării transplanturilor în acestă ţară, pentru că procedurile privind acordul cu Eurotransplant vor dura mai mult, iar pacienţii nu pot aştepta.

"România nu a fost în Eurotransplant, a avut un acord cu Eurotransplant, dar vom începe discuţiile, care s-ar putea să dureze mai mult. De aceea, creed că pacienţii noştri nu vor putea aştepta. Consilierul meu pe probleme de transplant a fost deja de două ori la Budapeste şi este în negocieri cu cei de acolo pentru a putea prelua pacienţii care nu pot fi transplantaţi în România. Săptămâna viitoare, miercuri, mă voi întâlni cu oficiali din Ministerul Sănătăţii din Ungaria. Lucrurile continuă", a adăugat Pintea.

Radu Deac se afla la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant din decembrie 2013, fiind numit în funcţia de director executiv de către ministrul Sănătăţii de la acea vreme Eugen Nicolăescu.

Cine e noul director

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a semnat, miercuri, ordinul de numire a medicului Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Aceasta este medic primar chirurgie generală din anul 2013, iar până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gatroenterologie şi Hepatologie ”Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj Napoca. Pintea spune că se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România, iar această numite este un prim pas. Măsura a fost luată în contextul în care un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit după ce a aşteptat doi ani să primească un nou plămân.

“Se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. 

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, dar şi supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării, în conformitate cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

Cazul Farcaş, tânărul care a murit pentru că nu a putut efectua un transplant de plămâni

Călin Farcaş, un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit luni, 2 iulie, pe fondul complicaţiilor generate de o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o afecţiune care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. Tânărul a fost diagnosticat în urmă cu trei ani şi, de atunci, a făcut demersuri disperate pentru a beneficia de un transplat de plămâni.

Marea şansă a lui Călin Farcaş ar fi fost o operaţie în străinătate, în condiţiile lipsei acute a infrastructurii de specialitate din ţara natală. 

Tânărul şi familia lui au încercat la mai multe clinici din străinătate, printre care şi AKH Viena. A fost refuzat peste tot, deoarece România nu este membră cu drepturi depline a Eurotransplant, o organizaţie internaţională care încurajează şi coordonează transplanturile de organe. România are un acord de principiu cu Eurotransplant, dar documentul nu este parafat pentru că ţara noastră nu şi-a îndeplinit la timp obligaţia de a furniza organe pentru transplant. Abia în 2018 medicii din România au reuşit să trimită în străinătate doi plămâni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite