Noile complete de 5 judecători au fost stabilite. Şefa Curţii Supreme: a început un asalt şi asupra completelor de 3 judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragerea la sorţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/ FOTO Alexandra Cheroiu/ Adevărul
Tragerea la sorţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/ FOTO Alexandra Cheroiu/ Adevărul

Membrii noilor complete de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au fost desemnaţi joi, prin tragere la sorţi. După-amiază se va face şi repartizarea aleatorie a dosarelor. Înainte de tragerea la sorţi, şefa Curţii Supreme a anunţat că a început un asalt şi asupra completelor de 3 judecători de la Curtea Supremă. Şedinţa de astăzi este publică.

UPDATE Curtea Supremă a stabilit, joi, prin tragere la sorţi, componenţa completelor de 5 judecători.

Completele de 5 judecători în materie penală:

C1: Nenita Simona Cristina, Dragomir Ilie Iulian, Epure Constantin, Foitos Cristina, Ionut Matei

C2: Rog Tatiana, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida, Enceanu Simona

C3: Vasile Francisca Maria, Cerbu Silvia, Bogdan Ioana, Alexandrescu Anca Madalina, Iancu Hermina.

Completele de 5, în materie civilă:

Complet 1: Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

Complet 2: Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

Complet 3: Bianca Ţăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

Tot joi, toate dosarele aflate până acum în judecare la completele de 5 judecători vor fi distribuite aleatoriu celor nou alcătuite. 

Dosarele vor rămâne însă pentru scurt timp la noile complete pentru că, având în vedere că mai sunt două săptămâni până la finalul anului, şansele ca judecătorii să şi administreze probe sunt reduse, astfel că, potrivit legii, la începutul anului următor va avea loc o nouă tragere la sorţi, iar dosarele vor fi distribuite din nou.

UPDATE Preşedintele ICCJ Cristina Tarcea a declarat joi, înaintea tragerii la sorţi că a început un asalt şi asupra completelor de trei judecători.

„Nu e un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte. Vreau să vă amintesc că la Înalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci şi completuri de doi şi completuri de unu. În măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură, acest element trebuie să fie aplicabil tuturor completelor de trei, doi şi unu judecători din ţară, de la toate instanţele. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect", a declarat Cristina Tarcea, înaintea desfăşurării tragerii la sorţi a componenţei completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Judecatorul Paula Pantea şi primul magistrat asistent al Curţii Supreme au introdus numele judecătorilor in bilele special comandate.

Reprezentanţii Curţii Supreme au anunţat că joi, de la ora 9.30, la sediul instituţiei, în Sala Secţiilor Unite, vor avea loc tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completurilor de cinci judecători pentru anul 2018.

Şedinţa este publică.Pe 7 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale (...), obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare”, se arată în motivare.

Cu privire la viitoarele componenţe ale completurilor în materie penală, CCR precizează că acestea trebuie realizate dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective.

„A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Niciun act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea Instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii”, precizează judecătorii constituţionali.

De asemenea, Curtea precizează că decizia se aplică de la data publicării sale.

„Întrucât atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet şi ţinând cont de faptul că deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constituţie, Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate, în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare”, menţionează CCR.

Ce a hotărât CSM

Pe 5 decembrie membrii Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dezbătut, la rândul lor, situaţia completelor de 5 judecători. După aproape patru ore de deliberări, CSM a dat publicităţii minuta în acest caz.

Potrivit acesteia, CSM a recomandat Înaltei Curţi să formeze 3 complete în penal şi alte 3 complete în alte materii decât cea penală. Până acum la Curtea Supremă erau două complete în materie penală şi două în materie civilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite