Medicul şef al secţiei ATI de la Spitalul de Arşi şi asistenta şefă, audiaţi la Poliţia Capitalei. A fost aprobat planul de investiţii de urgenţă a spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Arşi
Spitalul de Arşi

Medicul şef alSecţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi şi asistenta şefă s-au prezentat vineri la Serviciul Omoruri, din Poliţia Capitalei, pentru a fi audiaţi în cazurile celor două morţi suspecte. De altfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că a aprobat planul de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, bugetul fiind estimat la aproape 450.000 de lei.

Medicul şef de la Anestezie şi terapie intensivă (ATI), Adrian Stănculea şi asistenta şefă de la ATI au fost vineri audiaţi de anchetatori.

De altfel, joi au avut loc controale la Spitalul de Arşi, activitatea unităţii de terapie intensivă fiind suspendată.

Controalele au demarat după decesul unui bărbat ce avea răni cu larve de insecte. Un medic a filmat scene îngrozitoare în care se vede cum rănile unui pacient internat la Spitalul de Arşi din Capitală sunt pline de larve. Imaginile au ajuns în presă, iar procurorii au deschis un dosar penal în acest caz.

În acelaşi spital s-a înregistrat un alt caz revoltător. O pacientă de 79 de ani a fost adusă cu ambulanţa din provincie, având leziuni grave provenite de la muşcături de câine. 

Pentru că se afla în şoc hemoragic, pacientei i s-a făcut o transfuzie de sânge. Doar că femeia a primit sânge din grupa A pozitiv în loc de grupa B, cea pe care o avea. Astfel, în câteva ore starea ei s-a agravat, iar în final pacienta a decedat.

Bani pentru igienizarea Spitalului de Arşi

Ca urmare a celro două incidente, Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că a fost aprobat planul de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, bugetul fiind estimat la aproape 450.000 de lei.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, activitităţile pe care urmează să le desfăşoare Spitalul de Arşi sunt:

  • Igienizarea Secţiei de terapie intensivă(ATI)â
  • nlocuirea uşilor de acces în ATI şi în saloanele pentru pacienţi cu uşi glisante cu senzori
  • Igienizarea blocurilor operatorii şi a spaţiilor de cazare
  • Dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI şi săli de operaţie conform bugetului anexat
  • Angajarea unei firme pentru igienizarea / dezinfectarea aparatelor de climatizare
  • Organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de epidemiolog
  • Includerea în schema de personal şi organizarea ulterioarăa unui concurs pentru postul de infecţionist. Acesta va fi responsabil cu antibioprofilaxia, antibioterapia şsupravegherea rezistenţei la antibiotice
  • Achiziţia unei staţii de clorinare a apei uzate
  • Instalarea de dispensere pentru dezinfectanţi de mâini la intrarea şi ieşirea din toate saloanele şi toate spaţiile în care se oferăîngrijiri medicale

Bugetul estimat pentru aceste activităţi este de 449.310 lei, urmând ca activităţile prezentate mai sus să fie îndeplinite ăn cel mult 30 de zile de la primirea bugetului, „proces care a demarat deja la Ministerul Sănătăţii în regim de urgenţă”.

De altfel, ministrul Vlad Voiculescu a fost vineri la Spitalul de Arşi pentru a discuta cu medicii şi asistentele de la această unitate.

„Toate eforturile instituţionale se concentrează pe siguranţa pacienţilor de acolo, dar şi a echipei medicale cu expertiză unică în această ţară în tratarea pacienţilor arşi. Ministrul este convins că majoritatea medicilor şi asistentelor îşi face meseria cu bună credinţă şi că aceştia au nevoie la fel de mare de siguranţa actului medical precum pacienţii internaţi acolo”, se arată în documentul citat.

Ministrul Sănătăţii: „Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului”

Vlad Voiculescu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat de mai multe ori despre închiderea Spitalului de Arşi.

„Este inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic, spitalul nu oferă condiţii proprii pentru pacienţi şi pentru personalul medical. Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului şi transferul activităţii. Trebuie să vedem unde pot fi duşi pacienţii. Au fost verificaţi, există o problema de management, o problemă de infrastructură. Angajaţii spitalului sunt şi ei responsabili. Medicii nu pot fi învinovăţiţi în masă. Dacă acum are loc o mare explozie, pacienţii trebuie să fie duşi în străinătate“.

Voiculescu spune că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde situaţia este gravă, el spunând că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi. 

„Există mai multe variante de relocare: relocarea spitalului sau doar a unei secţii. momentan analizăm”, a explicat Voiculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite