Medici judecaţi pentru eliberarea de reţete gratuite false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ar fi creat un prejudiciu de de peste 2 milioane de lei
Medicii ar fi creat un prejudiciu de de peste 2 milioane de lei

Doi medici şi administratorul lanţului de farmacii 2NA au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi că au eliberat reţete gratuite false în urma cărora au prejudiciat statul cu peste două milioane de lei.

Medicii Tiberius Viorel Mogo şi Carmen Dondoi, alături de reprezentantul farmaciilor 2NA, Georgeta Doina Oprea, au fost deferiţi justiţiei pentru fals intelectual, complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu şi complicitate la uz de fals. 

Porivit anchetatorilor, în perioada 1 septembrie 2008-31 august 2009, Tiberius Viorel Mogoş, în calitate de medic primar în cadrul unei unităţi medicale cu profil diabetologic, a întocmit în fals reţete gratuite pentru medicamente antidiabetice, ”folosind informaţii referitoare la pacienţi cărora nu le-a recomandat toate aceste medicamente sau referitoare la pacienţi care nu se aflau în evidenţa sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate”. 

În acest sens, arată sursa citată,  medicul trimitea reţetele întocmite de către el, dar şi pe cele completate de către Carmen Dondoi, medic rezident în cadrul aceluiaşi cabinet, Georgetei Doina Oprea, reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să deconteze contravaloarea medicamentelor de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). 

În acest scop, erau completate şi emise reţete consecutive eliberate în aceeaşi zi, aceluiaşi pacient, în care diagnosticul era însă diferit (diabet zaharat insulino-dependent în prima reţetă, diabet zaharat non-insulino dependent în cea de-a doua), reţete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal. 

În alte cazuri, medicul Tiberiu Mogoş prelua medicamentele direct de la farmacie şi apoi remitea către aceasta reţetele necesare, pentru a fi decontată contravaloarea medicamentelor la CASMB.

Prejudiciul produs prin decontarea medicamentelor prescrise în reţetele gratuite eliberate este de 2.341.794 de lei, au precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis pentru a fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Citiţi şi:

Medic psihiatru, reţinut pentru că a prescris, în schimbul banilor, mai mult tratament cu metadonă unui toxicoman

Medicul Cristian Bellu Bengescu, fostul şef al Centrului pentru toxicomani din Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”, a fost reţinut marţi de procurorii DIICOT Bucureşti, pentru prescriere de droguri de mare risc, în formă continuată. Procurorii au cerut arestarea acestuia pe o perioada de 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite