Mama care şi-a ucis copilul în bătaie avea retard mintal grav. De ce i-au încredinţat autorităţile copilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Au ieşit la iveală noi detalii în cazul lui Luca, băiatul de 9 ani din Cluj, omorât în bătaie de mama sa. Conform procurorilor, băiatul a agonizat 8 ore înainte de a muri şi a suferit chinuri cumplite. Pe de altă parte, s-a aflat că mama acestuia era diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament, aceasta „a experimentat episoade de incoerenţă, comportament agresiv, şi ideaţie suicidară”.

Femeia care şi-a omorât copilul în bătaie avea grave probleme de comportamente, diagnosticate oficial. Psihologii au ştiu că aceasta avea antecedente de agresivitate şi tulburări de comportament şi că era diagnosticată cu retard mintal, informează Consiliului Judeţean Cluj care a dispus, marţi un audit la DGASPC Cluj şi sesizarea Avocatului Poporului, informează hotnews.ro. 

Autorităţile au decis să încredinţeze copiii mamei, deşi ştiau că aceasta avea retard mintal

Reprezentanţii Consiliului judeţean au aflat că mama era diagnosticată cu retard mintal când şi-a cerut copii înapoi. Psihologii de caz ştiau de aceste probleme şi cu toate acestea au înaintat dosarul instanţei care a decis în final ca copiii să se reîntoarcă la mama lor.

„Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menţionează faptul că „(mama copilului) este diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoţitor). Alte aspecte menţionate: impulsivitate, toleranţă scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerenţă, comportament inadecvat/agresiv, ideaţie suicidară". Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat „că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie"”, precizează Consiliului Judeţean Cluj care a dispus, marţi un audit la DGASPC Cluj şi sesizarea Avocatului Poporului. 

Consiliul Judeţean menţionează că din septembrie 2018 până acum au fost efectuate 9 controale la DGASPC Cluj, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale si opt comisii de disciplină.

„Analiza preliminară a documentelor ridicate ieri de către Corpul de Control al preşedintelui indică: deficienţe generale de sistem, deficienţe care provin dintr-o legislaţie neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situaţia copiilor pe tot parcursul evoluţiei cazurilor. Totodată, la acest moment, există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiştii instituţiei în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situaţii au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanţei de judecată”, mai precizează sursa citată.

Copilul a fost omorât pentru o portocală

Între timp, anchetatorii au aflat şi motivul şocant pentru care femeia şi-a ucis copilul: minţise că a luat o portocală.

Potrivit anchetatorilor, femeia ar fi început să îl bată pe copilul de doar 9 ani sâmbătă, în jurul orei 14.00, apoi a plecat de acasă cu ceilalţi fii, geamănul copilului decedat şi un băiat de 11 ani. Când a revenit, după câteva ore, l-a găsit pe copilul bătut fără suflare. Cei doi fraţi ai băieţelului, care au 9 şi 12 ani, au fost internaţi într-un centru de primire în regim de urgenţă. 

Copilul a fost găsit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, având urme de violenţă pe corp, iar echipajele trimise la locuinţa familiei nu au putut să îl resusciteze, astfel că a fost declarat decesul.

Vecinii au povestit că au auzit de multe ori strigăte înfiorătoare de ajutor din apartamentul unde stateau copiii, însă niciodată nu au sunat la 112.


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite