Magistraţii au respins toate  excepţiile ridicate de Cristian Popescu Piedone: „Procesul în dosarul Colectiv poate să înceapă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone

Tribunalul Bucureşti a respins astăzi toate cererile şi excepţiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone. Judecătorii au dispus începerea judecării pe fond în dosarul „Colectiv”. Tribunalul Bucureşti a mai constatat şi  rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 la data faptelor, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, prin care a vătămat interesele legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

În acelaşi dosar vor fi judecate Aurelia Iofciu, fost şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, şi Sandra Ramona Moţoc, referent superior în acelaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu.

Rudele sau victimele tragediei cer daune uriaşe

În total, în proces s-au constituit 141 de părţi civile, printre care se numără şi Primăria Sectorului 4.  Procurorii au indexat toate cererile rudelor sau victimelor care doresc ca cei vinovaţi să plătească pentru traumele psihologice, fizice şi materiale suferite în urma tragediei din clubul Colectiv. Suma totală pe care o cer victimele sau urmaşii celor decedaţi este de 26.968.000 de euro şi 20.010.000 de lei.

În explicaţiile reţinute de procurorii anticorupţie, din cererile de constituire ca parte civilă, aceştia enumeră ca motive ”pierderea unicei fiice pe care au văzut-o pe un pat de spital cu arsuri grave, cu nesiguranţă asupra şanselor de supravieţuire, trauma psihologică pe care le-a cauzat-o incendiul din Colectiv”, ”haine, coşciug, servicii capelă, biserică, cimitir, masa de pomenire, pomenirile ce urmează a fi făcute conform obieceiului şi tradiţiei creştin-ortodoxe”, ”trauma psihică şi psihologică rezultată din găsirea unicului copil minor în procedura de resuscitare de către echipajul medical, pentru ca apoi să fie declarat mort şi preluat pentru efectuarea de poze criminalistice şi raport autopsie, trauma psihologică pe care le-a cauzat-o incendiul din Colectiv, momentele de durere şi groază de pe urma cărora oricărui părinte îi este greu să-şi revină după înmormântarea unicului copil”.

”Trauma psihică şi psihologică rezultată din lipsa veştilor despre soţ, care a mers la un concert alături de prieteni buni, ca apoi să fie declarat decedat şi să-i găseşti trupul neînsufleţit la INML, pierderea celei mai apropiate persoane”, ”cheltuieli tratamente medicale, transport spital, clinici recuperare, haine, echipamente speciale pentru persoane care au suferit arsuri - corsete, mănuşi compresive, manşoane - diferenţa dintre cuantumul salariului pe care îl realiza înainte de această tragedie şi venitul primit în prezent, în baza concediului medical” sunt alte câteva exemple reţinute de către anchetatorii DNA în cazul cererilor de constituire părţi civile.

Acuzaţiile DNA

Potrivit rechizitoriului, fostul primar şi cele trei angajate ale Primăriei Sectorului 4 au eliberat sau au ajutat la eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două firme, “într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor”.

“Aceasta în condiţiile în care, la Sectorul 4 al municipiului Bucureşti, primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurant”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Sechestrul pe imobile

Anchetatorii îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor când a eliberat, în 14 ianuarie 2015, acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat, susţin procurorii.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Cristian Popescu Piedone, ale Aureliei Iofciu, şi ale Sandrei Moţoc, pentru recuperarea prejudiciului.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite