Lucian Bode, despre situaţia de la Timişoara: Soluţia va fi dată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lucian bode foto facebook.com/lucian bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, luni, că autorităţile locale din Timişoara au decis ieşirea din carantină, la o incidenţă de peste 8 la mie, în condiţiile în care la o incienţă mai mică s-a decis intrarea în carantină. Bode face apel la dialog între autorităţile locale şi cele centrale, precizând că situaţia referitoare la crantinarea unor localităţi va fi tranşată, în zilele următoare.

Întrebat, luni, în baza cărei legi a decis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă carantina în Timişoara, ministrul de interne, Lucian Bode a amintit că în Timiş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a luat decizia de a carantina Timişoara şi localităţile limitrofe în baza unei analize la care a contribuit decisiv şi rata de infectare, atunci de peste 7 la mie, hotărârea fiind validată la nivel naţional.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) în cazul carantinării Timişoarei şi a localităţilor limitrofe este tranzitorie, pentru 72 de ore, indicând că săptămâna aceasta Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va lua o decizie.

CNSU urmează să decidă asupra măsurilor de aplicat în acest oraş după ce acesta  a intrat iniţial în carantină, la o rată de infectare de 7 la mie, iar la peste 8 la mie a ieşit. 

"Aici, noi vorbim de instituţii, nu de persoane. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a luat o decizie de a carantina Timişoara şi localităţile limitrofe în baza unei analize la care a contribuit decisiv şi rata de infectare - era atunci peste 7 la mie. La un interval de timp - două săptămâni -, acelaşi Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ia decizia ieşirii din carantină, în condiţiile în care rata de infectare era de peste 8 la mie. Acum, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a luat o decizie tranzitorie pentru 72 de ore, până la momentul în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va lua o hotărâre care este suverană şi este cu putere peste Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în ceea ce priveşte carantinarea Timişoarei şi a localităţilor limitrofe, pentru că noi vorbim de 11 judeţe cu 32 de localităţi în acest moment care se află în carantină, nu doar Timişoara. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în această săptămână, cel mai probabil mâine sau poimâine, va lua o hotărâre în ceea ce priveşte Timişoara", a spus Bode la Parlament.

 Bode a vorbit şi despre disensiunile dintre autorităţile locale şi să existe un dialog între instituţiile locale şi cele naţionale,  ministrul de Interne afirmând că „normal ar fi să nu existe astfel de situaţii”.

"Este foarte important ca prin dialog să nu vedem, pe de-o parte, poziţionări, chiar şi politice, ale celor de la Timiş, preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului, pe de altă parte. Este absolut normal şi pledez pentru dialog, pentru o autonomie locală a deciziei şi în acest caz, dar nu putem să avem aceste mesaje transmise în spaţiul public care nu fac bine nimănui şi acest lucru se va tranşa în CNSU în zilele următoare", a mai spus ministrul de Interne.

Judeţul Timiş a fost duminică,  pe locul II la numărul de infectări cu noul coronavirus, cu 217 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 46.119. 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite