Liviu Dragnea nu comentează proiectul de lege de limitare a puterii Completelor de 5 judecători. De ce s-a amânat două luni dosarul "Referendumul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a făcut apel în dosarul Referendumul FOTO Eduard Enea/Adevărul
Liviu Dragnea a făcut apel în dosarul Referendumul FOTO Eduard Enea/Adevărul

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la ieşirea de la ICCJ, că va face declaraţii legate în cazul dosarului său doar în faţa Completului de cinci judecători, precizând că instanţa va lua o decizie în cauză independent de ce se spune în presă. Completul condus de şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, a decis amânarea primului termen pentru ca inculpaţii să-şi poată angaja apărători

 La ieşirea de la ICCJ, Liviu Dragnea a refuzat să facă declaraţii legate de dosarul său, arătând că nu vorbeşte despre cauza în care este judecat decât în faţa Completului de cinci judecători.

"Voi spune părerea mea doar în faţa instanţei. În primul rând, respectul faţă de justiţie este să vorbeşti în faţa judecătorului. Poate greşesc sau nu, dar eu aşa cred. În faţa completului voi spune şi părerea despre ce a spus DNA, şi alte lucruri", a arătat Dragnea.

Întrebat dacă va cere reaudierea unor martori sau audierea unor martori noi, dar şi dacă va prezenta probe suplimentare, Dragnea a răspuns: "Nu comentez şi nu o să spun lucruri din dosar aici. Ceea ce voi avea de spus, şi eu şi avocatul, vom spune numai în faţa instanţei".

"Declaraţiile politice le fac la Parlament, nu aici"

Întrebat dacă îşi dă demisia dacă rămâne cu condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, Dragnea a spus: "Declaraţiile politice le fac la Parlament, nu aici. Cu toate presiunile dumneavoastră, eu cred că instanţa va decide independent de ce se spune la presă".

Întrebat cum vede o iniţiativă legislativă care se discută luni în Comisia juridică, care prevede modificarea legii privind organizarea ICCJ şi vizează, între altele, desfiinţarea Completului de cinci judecători, Dragnea a arătat că nu comentează astfel de subiecte în curtea instanţei supreme şi că răspunde la întrebări politice în Parlament.

"Orice declaraţie politică nu voi face în această Curte, suntem totuşi la Curtea supremă de Justiţie şi este suficient loc la Parlament sau în alte locuri să discutăm ... Mă puteţi întreba la Parlament şi vă răspund cu toată sinceritatea, aţi văzut că nu fug de presă", a arătat Dragnea.

Amânat două luni

Primul termen al procesului s-a amânat. Instanţa a dispus ca până pe 10 noiembrie inculpaţii să-şi angajeze apărători, să depună cererile, excepţiile, motivele de apel sau completările la motivele de apel. Mai mult, magistraţii au anunţat că după începerea procesului nu se va mai da niciun termen pentru aceste motive.

Mai exact, procesul a fost amânat până pe 23 noiembrie. 

Liviu Dragnea a avut şi primul schimb de replici cu preşedintele Curţii Supreme care este şi şefa completului care judecă apelul. 

„Apelant, condamnat Dragnea Liciu, doriţi să daţi declaraţii în faţa instanţei de apel?”, a fost întrebat Dragnea de Livia Stanciu, iar preşedintele interimar al PSD a răspuns, mai emoţionat decât şi-ar fi dorit, că da. 

După toate acestea, instanţa a decis amânarea procesului pentru două luni astfel încât inculpaţii să aibă timp sa-şi angajeze apărărtori. 

Liviu Dragnea a sosit la Curtea Supremă

FOTO Eduard Enea/Adevărul 

Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea

Aşa cum a promis duminică, la Alexandria, Liviu Dragnea s-a prezentat luni dimineaţă la Curtea Supremă, la primul termen al apelului din dosarul ”Referendumul”. El declarase că are speranţa că, mai devreme sau mai târziu, ”adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa”.

Dragnea a fost întrebat dacă dosarul său este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii, că există un risc pentru el, liderul PSD spunând că nu vrea "să amestece lucrurile".

”Ce am spus este suficient. Eu în general am speranţe că întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa. Este o speranţă care m-a animat tot timpul în viaţa. (...) Este o speranţă pe care nu vreau să mi-o pierd niciodată”, a spus liderul interimar al PSD.

Apelul

Nu doar preşedintele interimar al PSD a contestat sentinţa instanţei de fond, dar şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii au arătat în motivele de apel depuse la ÎCCJ că pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare aplicată de instanţa de fond lui Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” are un cuantum simbolic în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite, iar pedeapsa a fost greşit individualizată.

„Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocaţia şi pasiunea sa, ca persoană cu poziţie de autoritate şi influenţă a fost de a impune alegătorilor să voteze ...—'mai adu-i p-ăia de pe la ţară!' Libertatea de alegere pe care o au cetăţenii şi dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora şi nu ca un imn al demnităţii umane şi libertăţii de opţiune. Deşi, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preţ, fiind dovada palpabilă a libertăţii individului, inculpatul Dragnea a acţionat şi s-a manifestat ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane şi zâne sau chiar cu forţa, conform voinţei şi interesului inculpatului: 'Băi, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe'”, susţin procurori în document.

DNA solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completului de cinci judecători, desfiinţarea în parte a sentinţei din 15 mai cu privire la soluţiile adoptate faţă de cei 45 de inculpaţi (dintre care 8 inculpaţi au avut calitatea de preşedinţi secţii de votare iar 37 inculpaţi au avut calitatea de membrii secţii votare) şi condamnarea acestora şi faţă de Liviu Dragnea aplicarea unei pedepse în cuantum concordant gravităţii faptelor.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite