Lilieci, fosile de urşi şi concerte simfonice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dar îţi poate salva şi viaţa. În privinţa aparatului de fotografiat, trebuie să ai un echipament măcar semiprofesional, din cauza condiţiilor extreme din peşteră: lipsa luminii şi

dar îţi poate salva şi viaţa. În privinţa aparatului de fotografiat, trebuie să ai un echipament măcar semiprofesional, din cauza condiţiilor extreme din peşteră: lipsa luminii şi umiditatea mare. Cele mai interesante peşteri din vestul ţării, la o distanţă nu prea mare de Timişoara, sunt Peştera Urşilor, Peştera Româneşti şi Peştera Liliecilor.
Simfonii speologice
Româneşti este cea mai mare peşteră din Timiş. S-a format într-un masiv de calcare şi dolomiţi, în apropierea izvoarelor Bega Luncani şi Poieni. Peştera din Munţii Poiana Ruscă este renumită pentru ecoul pe care-l produce. După un prim concert simfonic din anul 1984, la Româneşti sunt organizate an de an astfel de evenimente. Dacă aveţi noroc, puteţi asista chiar la un concert rock sau jazz, nu neapărat simfonic. Vieţuitoarele peşterii, dar şi vizitatorii de ocazie şi-au putut delecta auzul cu lucrări semnate Mozart, Marcello, Vivaldi sau Enescu. Concertele au fost susţinute de diferite formaţii: Orchestra Filarmonică Regală Daneză, Campania Brass din Roma sau orchestra televiziunii "TV2 France". Accesul auto spre Româneşti se face destul de uşor: din Timişoara, pe drumul E70, spre Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget) până la Coşava. Din comuna Coşava se urmează drumul spre Curtea până în satul Româneşti.
Peştera Urşilor
La o distanţă ceva mai mare de Timişoara, de peste 160 de km, se află una dintre cele mai spectaculoase peşteri din România. Situată în apropiere de staţiunea Moneasa, Peştera Urşilor este şi cea mai recent amenajată. A fost descoperită, în urmă cu 30 de ani, de un miner. A fost electrificată doar prin 1980.
Aici sunt multe resturi fosile ale ursului de cavernă - Ursus Spelaeus - dispărut de aproximativ 15.000 de ani. Pentru a putea face fotografii trebuie să plătiţi o taxă de câteva sute de mii de lei. Simbolică, raportând la ceea ce îţi va trece prin obiectiv. Vei vâna cele mai frumoase forme din cele trei galerii, din care e formată peştera: "Urşilor", "Emil Racoviţă" şi "Lumânărilor", cu vedetele Mastodontul, Palatele Fermecate, Căsuţa Piticilor şi Lacul cu Nuferi.

Intrarea prin "Africa"
Cheile Caraşului sunt o rezervaţie cu o suprafaţă de 894 de hectare, situată într-o zonă care cuprinde unele dintre cele mai frumoase fenomene carstice ale Banatului. Peştera Liliecilor, care se află chiar lângă localitatea Caraşova (la circa 30 de kilometri de Reşiţa), atrage atenţia aproape imediat. Deschiderea peşterii seamănă perfect cu conturul Africii.
Din punct de vedere al dificultăţii, peştera este destul de accesibilă. Are o lungime de numai 650 de metri şi este lipsită de un curs de apă. Atenţie însă! Numele de Peştera Liliecilor nu este întâmplător. Aici trăiesc colonii de lilieci. Nu este vorba de liliecii vampiri, ci de o specie care se hrăneşte cu fructe şi insecte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite