La Forţele Navale Române ar putea ajunge numai două submarine Scorpène. De câte astfel de nave ar avea nevoie submariniştii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Vasile Dîncu a precizat că Forţele Navale Române ar putea fi dotate cu două submarine Scorpène, dar experţii spun că, în mod ideal, conform tacticilor de luptă, submariniştii români ar avea nevoie de trei astfel de nave.

Vasile Dîncu a venit cu o serie de detalii despre programul de dotare a Forţelor Navale cu submarine şi a declarat că, cel mai probabil, vor fi achiziţionate două nave de fabricaţie franceză Scorpène. Experţii susţin că submariniştii români ar fi avut nevoie de trei astfel de nave, dar că numărul acestora a fost limitat, probabil, din cauza bugetelor vehiculate. 

„În principiu ne-am gândit la două. Două submarine şi două elicoptere în acest moment. La fiecare tip de capabilitate pe care o cumperi se face un studiu care durează două-trei luni în armată, cu toate posibilităţile, toate nevoile pe care le avem, cum să atingă anumiţi parametri foarte moderni, cum se şi schimbă tehnica. Şi atunci cred că până într-o lună, maxim două, în septembrie, vom avea, probabil, o hotărâre prin care vom cere aprobarea parlamentului pentru asemenea tipuri de capabilităţi”, a declarat Dîncu, conform defenseromania.ro. Ministrul Apărării a mai precizat că submarinele Scorpène sunt la vârful cel mai înalt a tehnicii, în acest moment, mai ales dacă sunt asociate în operare cu elicopetere specializate în supraveghere navală.

Nu e ideal, dar nici catastrofal

Contractul pentru submarine este unul care va creşte serios capacitatea de luptă a Forţelor Navale Române, cu toate că nu a fost ales numărul optim de astfel de nave pentru bazinul Mării Negre, consideră un expert militar consultat de „Adevărul”.  „În mod normal, Forţele Navale ar trebui să opereze trei submarine. Unul în misiune de luptă, unul la pregătire şi unul în rezervă. În situaţii extreme, două în misiuni de luptă, unul în rezervă. Chiar şi submarinul «Delfinul», care acum este neutilizabil, era conceput să opereze împreună cu alte două nave de acelaşi tip, dar a venit Revoluţia din ’89, iar ruşii au sistat livrările. 

În mod normal, Forţele Navale ar trebui să opereze trei submarine. Probabil, responsabilii militari s-au mai uitat şi la bugete şi au decis să se limiteze la doar două. Constantin Ciorobea contraamiral (r)

Acum, probabil responsabilii militari şi nu numai s-au mai uitat şi la bugete şi au ajuns la concluzia să se limiteze la doar două astfel de nave. Este o problemă, dar nu una foarte mare. Una în misiune, una în rezervă. Ce să facem, acesta este bugetul, iar dotări noi sunt necesare la toate armele MApN”, a precizat contraamiralul (r) doctor Constantin Ciorobea. 

Nu s-a decis tipul de contract

Unele surse au declarat că încă nu s-a decis dacă contractul va fi unul de tip Guvern la Guvern şi că, în principiu, procedura de achiziţionare a acestor nave va mai dura ceva timp. Astfel, specialiştii Forţelor Navale Române vor pune pe hârtie relativ repede tot ce vor de la viitoarele submarine, de la sistemul de propulsie şi performanţe dinamice până la tipul de senzori, sisteme de armament sau capabilităţi stealth (de nedectare cu sisteme de supraveghere electronică). După finalizare, documentul va fi avizat de conducerea MApN, va fi aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi abia mai apoi va fi integrat într-un proiect de lege care va fi trimis spre aprobare Parlamentului. La o estimare rapidă cele două submarine Scorpène pentru Forţelor Navale Române vor costa cel puţin un miliard de euro. 

Totuşi, dacă autorităţile se decid să achiziţioneze submarine Scorpène, acestea ar putea ajunge la submariniştii români destul de repede. Şi asta pentru că din cele 18 nave comandate până în prezent, 12 au fost fabricate, dar numai 8 sunt în prezent în operarea forţelor navale chiliene, malaeziene, braziliene sau indiene. Un mic calcul ne arată că 4 nave sunt aproape gata şi dacă avem în vedere că alte două sunt acum în fabricaţie, iar în timp au existat şi unele renunţări la contracte, putem deduce că francezii pot oferi submarine de tip Scorpène într-un interval destul de scurt. 

Reamintim că Forţele Navale Române deţin în prezent un singur submarin, „Delfinul”, de fabricaţie sovietică, dar acesta nu mai este folosit de mai bine de 20 de ani deoarece nu s-au găsit fonduri pentru achiziţia acumulatorilor necesari. 

Scurgere de informaţii „sensibile“

În anul 2016, cotidianul „The Australian” a semnalat că, în urma piratării unor sisteme IT, a avut loc o scurgere de date despre submarinele franceze Scorpène construite pentru India. Potrivit sursei citate, preocuparea DCNS (actuala Naval Group, compania care fabrică submarinele) era să piardă controlul asupra unor informaţii clasificate referitoare la navele construite pentru partenerul indian, mai ales că scurgerea de date acoperea peste 22.000 de pagini de documentaţie, împreună cu date tehnice detaliate, conform defence24.pl. Între altele ar fi fost vorba şi de informaţii detaliate despre capacităţile de luptă şi stealth ale submarinului. Totuşi, la vremea respectivă, jurnaliştii de la Reuters au transmis că documentele conţineau informaţii „sensibile”, dar nu date „critice” sau „confidenţiale”. Oricum, ancheta care a urmat a arătat că un fost ofiţer al Marinei franceze, care lucra ca subcontractant pentru DCNS, ar fi putut fi sursa scurgerii şi că datele ar fi fost sustrase în jurul anului 2011.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite