Judecători: Medicul Ciocâlteu, plasat în arest la domiciliu pentru că are un loc de muncă stabil şi un renume profesional incontestabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre motivele invocate de judecător în luarea unei măsuri mai blânde faţă de doctorul Alexandrul Ciocâlteu se remarcă faptul că acesta a luat mită până în 2013, că are un loc de muncă aducător de venituri licite, că are un domiciliu stabil, dar şi că are un renume profesional incontestabil.

Tribunalul Bucureşti şi-a motivat hotărârea prin care a decis ca Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" din Bucureşti şi Petruţa Lazăr, director economic al aceluiaşi spital, să fie cercetaţi în arest la domiciliu.

“Instanţa are în vedere împrejurarea că inculpatul este cercetat sub aspectul săvârşirii de fapte ce se reţin a fi fost comise până în anul 2013, coroborând aceste împrejurări de fapt cu circumstanţele vizând persoană inculpatului şi anume existenţa unui loc de muncă aducător de venituri licite, a unui domiciliu stabil, un renume profesional incontestabil”, se arată în motivarea instanţei.

Ciocâlteu a invocat în faţă judecătorilor şi starea de sănătate precară, după ce a depus la dosar o serie de documente medicale.

Judecătoarea Elena Burlan Puşcaş susţine în motivare că  “nici unul dintre cei doi inculpaţi nu a încercat să se sustragă de la cercetare ori urmărire penală”, aşa că se impune măsură preventivă a arestului la domiciliu pentru Alexandru Ciocâlteu şi pentru Petruţa Lazăr.

Magistratul mai arată că Ciocâlteu a fost sincer cu procurorii şi cu instanţa de judecată, lucru care, combinat  “cu vârsta şi nivelul de instruire al inculpatului conduc la concluzia conştientizării de către acesta a gravităţii faptelor pentru care este cercetat, precum şi faptul că la acest moment nu se regăsesc date, informaţii, mijloace de probă care să contureze previzibilitatea unei conduite negative pe viitor a inculpatului îndreptată împotriva bunei desfăşurări a procesului penal, astfel că se apreciază că suficientă luarea măsurii arestului la domiciliu”, se mai arată în document.

Din motivare mai rezultă că Petruţa Lazăr a fost de acord cu arestul la domiciliu propus de procurori, aşa încât nu s-a mai pus problema ca ea să fie cercetată sub control judiciar.

Procurorii DNA i-au reţinut, pe 3 iunie 2016, pentru 24 de ore, pe Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr şi i-au prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit anchetatorilor, foştii manageri ai Spitalului "Sfântul Ioan" au cerut unei persoane, pentru derularea unui contract, peste 3,3 milioane de ei.

"În cursul anului 2008, în urma unei înţelegeri prealabile, inculpata Lazăr Petruţa, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca, după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Ioan» Bucureşti şi firma reprezentată de respectiva persoană, aceasta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de cinci la sută din valoarea contractului", se arată într-un comunicat al DNA.

Ca urmare, din ianuarie 2009 până în august 2010, Lazăr Petruţa ar fi primit de la respectiva persoană 20.000 de lei lunar (în total 480.000 de lei) pentru a facilita încheierea şi derularea contractului, potrivit ordonanţelor procurorilor.

În perioada primirii banilor cu titlu de mită, Petruţa Lazăr a ocupat funcţia de manager al spitalului şi ulterior pe cea de director financiar, precizează anchetatorii.

După înlocuirea Petrutei Lazăr din funcţia de manager al spitalului cu Alexandru Ciocâlteu, acesta din urmă i-ar fi pretins aceleiaşi persoane şi ar fi primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menţionat, inclusiv semnarea de acte adiţionale şi efectuarea plăţilor, în total 2.880.000 lei, mai spun procurorii.

Banii ar fi fost primiţi de Ciocâlteu din februarie 2011 (scăzând cele şase luni în care banii au fost primiţi de Petruţa Lazăr) până în noiembrie 2013 inclusiv.

Alexandru Ciocâlteu i-ar fi comunicat persoanei care i-a dat banii că o parte din suma o va remite Petruţei Lazăr, care ocupa în acel moment funcţia de director economic.

"Astfel, în perioada 2011 - 2013, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la inculpatul Ciocâlteu Alexandru diferite sume de bani, cunoscând că acestea provin de la persoană respectivă, inculpata semnând în acea perioada documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu firma respectivă", se mai arată în comunicatul DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite