Ion Rădoi, liderul Sindicatului Liber din Metrou, şi partenera sa de viaţă, plasaţi sub control judiciar de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Rădoi iese de audierile de la DNA, 14 iulie 2021 Foto Inquam Photos Ilona Andrei
Ion Rădoi iese de audierile de la DNA, 14 iulie 2021 Foto Inquam Photos Ilona Andrei

Procurorii DNA au decis la finalul audierilor de miercuri, 14 iulie, să-l plaseze sub control judiciar pe preşedintele Sindicatului Liber din Metrou, Ion Rădoi. Acesta a fost aşteptat de câţiva sindicalişti la ieşirea din sediul Parchetului anticorupţie. Şi partenera de viaţă a liderului de sindicat este plasată sub control judiciar.

Câteva zeci de sindicalişţi de la Metrou şi-au aşteptat liderul să iasă de la audierile DNA. Ion Rădoi a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 iulie 2021, împotriva inculpatului Ion Rădoi (preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL).

Rădoi este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată şi şantaj (două fapte).

În acelaşi dosar,  partenera de viaţă a lui Ion Rădoi, administrator al unor societăţi comerciale, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, a fost plasată sub control judiciar.

ion radoi audieri dna 14 iulie 2021 foto inquam photos ilona andrei

Sindicaliştii de la Metrou în faţa DNA Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ce spun procurorii DNA

Dosarul are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021.

„În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, arată procurorii.

În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.

„În acest context, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018.

Concret, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) şi pe Directorul General al Metrorex (ca şi reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administraţie al Metrorex), să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:

- ar fi organizat şi demarat acţiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca şi consecinţă blocarea circulaţiei trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăţi în realizarea transportului suprateran, în condiţiile stării de alertă,
- ar fi coordonat angajaţii Metrorex şi membri ai U.S.L.M., unii cu funcţii de conducere, prezenţi la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceştia pe toată durata desfăşurării lui,
- ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianţi, beneficiari ai spaţiilor în litigiu, aflaţi sub coordonarea celuilalt inculpat,
- ar fi determinat angajaţii de la Metrorex prezenţi la locul de muncă, să-şi întrerupă programul, pentru a participa la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale şi implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,
- ar fi determinat pe ceilalţi lideri de sindicat să mobilizeze salariaţi aflaţi la serviciu care să participe la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale,
- ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcţii de decizie la nivel politic, guvernamental şi local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susţinerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor şi pe Directorul General al Metrorex să renunţe la acţiunile de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou şi, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desfiinţare a spaţiilor respective”, spun anchetatorii.

Citeşte şi:

Vila din Sinaia a lui Ion Rădoi, vizată de percheziţiile DNA. Procurorii sunt de cinci ore la reşedinţa liderului sindical de la metrou
 

Percheziţii DNA la Sindicatul Liber din Metrou şi la locuinţa lui Ion Rădoi. Primăriile conduse de Robert Negoiţă şi Piedone sunt vizate de procurori

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite