Interimatul şefului Jandarmeriei se termină astăzi. Colonelul Sebastian Cucoş este propus în continuare ca şef al instituţiei. Iohannis refuză să semneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat marţi că procedura de avizare a lui Sebastian Cucoş pentru definitivarea la conducerea Jandarmeriei Române este în curs, colonelul ocupând deocamdată funcţia ca interimar.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis refuză să supună spre avizare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării propunerea de numire a lui Sebastian Cucoş în funcţia de şef al Jandarmeriei Române până după pronunţarea organelor judiciare abilitate în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piaţa Victoriei.

„Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind numirea colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei şi deciziei CSAT în cadrul unei viitoare şedinţe, luând în considerare şi concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, se precizează în comunicat.


Preşedintele Klaus Iohannis refuză să supună spre avizare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării propunerea de numire a lui Sebastian Cucoş în funcţia de şef al Jandarmeriei Române până după pronunţarea organelor judiciare abilitate în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piaţa Victoriei.Ministrul a trimis în urmă cu două săptămâni la Cotroceni documentele prin care Sebastian Cucoş era propus pentru a fi numit definitiv în această funcţie, dar preşedintele nu a semnat documentul.

Sebastian Cucoş a avut deja două interimate la şefia Jandarmeriei de câte şase luni, iar potrivit legii el nu mai poate beneficia de un al treilea interimat. Drept pentru care ministrul de Interne a cerut CSAT numirea în funcţie. Până în acest moment, CSAT-ul nu şi-a dat avizul cu privire la numire a lui Sebastian Cucoş. 

Fără avizul CSAT-ului, Jandarmeria Română rămâne fără şef.

„În acest moment, Sebastian Cucoş este inspectorul general al Jandarmeriei Române. Suntem încă în procedura de avizare. Teoretic şi astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni de la CSAT. Noi am făcut demersurile şi am depus toate documentele astfel încât să nu ajungem în situaţia aceasta”, a declarat marţi Carmen Dan, ministrul de Interne.

Carmen Dan a adăugat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre avizarea lui Sebastian Cucoş şi nu cunoaşte poziţia şefului statului în această chestiune. „Nu ştiu, că s-a opus, că nu s-a opus. Ştiu doar că suntem încă în procedură. Nu am discutat cu domnul preşedinte despre acest subiect”, a răspuns Carmen Dan.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, lui Sebastian Cucoş îi expiră, marţi, al doilea mandat de şase luni ca inspector şef interimar al Jandarmeriei Române.

Colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş a fost comandantul Jandarmeriei Române timp de un an. El a fost împuternicit prin Ordinul ministrului Afacerilor Interne să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii pentru o perioadă de şase luni iniţial, după pensionarea generalului de brigadă Marin Andreiana.

Cu patru misiuni internaţionale la activ, colonelul Sebastian Cucoş, a participat de-a lungul timpului la mai multe cursuri internaţionale de specializare în domeniu, în Statele Unite ale Americii, Franţa, Turcia, Italia şi Spania, potrivit Agerpres.

Absolvent al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", promoţia 2000, colonelul Sebastian Cucoş este căsătorit şi are un copil.

În vârstă de 44 de ani, ofiţerul are o experienţă de peste 17 ani în cadrul Jandarmeriei Române, iar de-a lungul timpului a ocupat mai multe funcţii de conducere, atât în cadrul instituţiei, cât şi în teatrele de operaţii din Kosovo, între anii 2007 — 2008, în calitate de comandant de unitate şi, în perioada aprilie-noiembrie 2011, în calitate de comandant al Contingentului Naţional Român de Jandarmi din Afganistan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite