Instanţa a desfiinţat cursurile de contabilitate făcute de Liviu Dragnea la o facultate-fantomă din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Adevarul
Liviu Dragnea FOTO Adevarul

Judecătoria Sectorului 4 a desfiinţat cursurile de contabilitate făcute de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la o Facultatea de Contabilitate din cadrul Universităţii Alexandru Ghica din Alexandria. Concret, foaia matricolă emisă pe numele acestuia a fost desfiinţată, decizia magistraţilor nefiind însă una definitivă.

Potrivit ziare.com, Judecătoria Sectorului 4 a anulat zeci de acte şcolare, foi matricole, adeverinţe, atestate sau diplome, emise nu doar de universitatea menţionată, ci şi de universitatea Europa Ecor. Aproape 200 de persoane au beneficiat de acte de studii de la cele două instituţii de învăţământ, arată sursa citată. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a început în 1999 cursurile unei facultăţi de contabilitate din Alexandria care a fost înfiinţată oficial, potrivit actelor de la Ministerul Educaţiei Naţională, trei ani mai târziu, în 2001, în baza unei Hotărâri de Guvern emise în anul 2000. 

Foaia matricolă emisă pe numele lui Liviu Dragnea a fost descoperită de anchetatori într-un dosar privind o facultate fantomă care emitea diplome universitare. Luat la întrebări de oamenii legii referitor la studiile făcute în instituţia de învăţământ superior preşedintele PSD a confirmat că a luat parte la cursuri, dar nu şi-a amintit cu exacitate perioada în care a frecventat Facultatea de Contabilitate şi Gestiune Informatică. 

Ceea ce iese la suprafaţă este doar vârful icebergului

„Nu aveam nevoie de nicio diplomă în domeniul respectiv de specializare”, ar fi spus Dragnea în faţa anchetatorilor, potrivit ziare.com, care arată că notele din foaia matricolă ale parlamentarului variază de la 7 la 10. „Ceea ce iese la suprafaţă este doar vârful icebergului”, spune Ştefan Vlaston, specialist în Educaţie. 

„Ce aşteptări putem avea de la această clasă politică plină de diplome de licenţă sau doctorat luate prin sărirea unor etape? Sunt obişnuiţi să sară etape. Până la urmă, cei afectaţi sunt puţinii care şi-au luat diplomele printr-o muncă serioasă. Lumea consideră că toţi sunt o apă şi un pământ. Iar cei care au învăţat şi au fost serioşi sunt adevăraţii nefericiţi în această ecuaţie şi ies şifonaţi pentru că oamenii se uită strâmb inclusiv la ei. În străinătate, de pildă, politicienii au studiat la cele mai bune universităţi. La noi, e grotesc ce se întâmplă cu invazia de diplome false”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ştefan Vlaston.

Specialistul subliniază că situaţiile în care politicienii nu şi-au obţinut diplomele prin muncă sunt numeroase, fenomenul fiind unul vechi. „Totul a ieşit la suprafaţă prin 2002, când a izbucnit scandalul diplomelor false de la Iaşi, însă procurorii au zis că nu există fapta. La vremea respectivă, în 2002, procurorii răspundeau la ordine politice. Din păcate, asta este.  Şi cu diplomele de doctorat avem o problemă. Cum e posibil ca o ţară ca noi să aibă 60.000 de doctori când are Franţa de cinci ori mai puţini?”, a completat Vlaston.

Cazurile Teodorovici şi Vanghelie

Este de notorietate cazul ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a recunoscut că deşi nu a mers la cursuri a obţinut o diplomă de studii postuniversitare de la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul. Politicianul a declarat, în direct la postul public de televiziune, că nu a trecut nici măcar o zi pe la universitate. Imediat după mărturisire, Senatul universităţii a anunţat că s-a autosesizat şi că a verificat condiţiile în care Eugen Teodorovici a primit o diplomă pentru cursul absolvit.

Şi Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, este cunoscut pentru faptul că a absolvit liceul la 33 de ani. Ulterior, acesta s-a înscris la două facultăţi, una de drept şi una de ştiinţe economice, dar a terminat-o doar pe prima.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite