Inspecţia Judiciară, sesizată cu privire la declaraţiile lui Sebastian Ghiţă: Mai multe persoane mi-au spus că aş scăpa de probleme dacă l-aş denunţa pe Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă FOTO Inquam Photos
Sebastian Ghiţă FOTO Inquam Photos

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Luminiţa Pandele, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute joi de deputatul Sebastian Ghiţă în discursul susţinut în plenul Camerei Deputaţilor. Parlamentarii au avizat negativ cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Ghiţă.

„Astăzi, 31 martie 2016, doamna procuror Luminiţa Palade, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, pentru a stabili dacă şi în ce măsură prin afirmaţiile lansate în spaţiul public de către domnul deputat Sebastian Ghiţă a fost adusă atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său”, potrivit unui comunicat emis de CSM.

Conform documentului citat, sesizarea vizează afirmaţiile făcute de Sebastian Ghiţă în cadrul interviului difuzat în cadrul „Ştirilor” postului B1TV de pe 29 martie, de la ora 22.00, dar şi cele cuprinse în discursul susţinut în şedinţa Plenului Parlamentului României de pe 30 martie.

Declaraţiile lui Ghiţă din Plen

Sebastian Ghiţă a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, în timp ce încerca să-şi convingă colegii parlamentari să respingă cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul său, că  „arestarea preventivă a devenit o sursă de teroare modernă”. 

„Votul de astăzi, ca şi în alte cazuri, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. (..)  Vreau sa spunem adevărul: Klaus Iohannis este pragul demisiei din cauza unui posibil dosar făcut soţiei sale. Preşedintele Senatului e ameninţat, pe surse, cu dosare. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are în lucru două dosare. Foşti Prim Miniştri ai României au fost fie arestaţi, fie trimişi în judecată, fie au dosare în lucru. Şefi de servicii de informaţii au dosare. Procurorul General a fost demis cu un dosar. Şefii tuturor partidelor politice sunt ţinuţi sub ameninţarea dosarelor, inclusiv Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Peste 100 de parlamentari au dosare. Şefii tuturor instituţiilor media au dosare: Antena 3, Evenimentul Zilei, B1 TV, Realitatea TV, România TV, Mediafax etc. Mii de medici, profesori, oameni de afaceri şi funcţionari sunt hartuiţi cu dosare. Mii de firme româneşti au fost distruse cu dosare. Rezultatul: România a pierdut peste 5 miliarde de euro, bani europeni! Mi-aş fi dorit ca această situaţie să fie descrisă de acei politicieni care au fost învestiţi cu încrederea a milioane de oameni, însă preşedintele României, Klaus Iohannis, a înţeles, dar tace. Fostul Preşedinte, Traian Băsescu, ştie dar tace. Fostul Premier, Victor Ponta, din auto-exil, a cedat şi tace. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, rosteşte sferturi de adevăr. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aşteaptă şi tace. Avem datoria ca parlamentari să spunem adevărul. Se încearcă educarea noastră. Arestarea preventivă a devenit o sursă de teroare modernă. Scopul real e distrugere a demnităţii şi transformarea cetăţenilor în denunţător”, a declarat deputatul Sebeastian Ghiţă în discursul său din Plen.

De altfel, după aflarea votului, Ghiţă a declarat, pe holurile Parlamentului, că mai multe persoane i-ar fi spus că dacă îl denunţă pe Victor Ponta va „scăpa” de „probleme”.

„Intenţionez să-mi văd liniştit de viaţa mea. Nu cred că pentru plăcerile sadice ale unora care se bucură de arestări trebuie să hrănim cu denunţuri această maşinărie crudă, care a dus în malaxorul său 4 milioane de români. Timp de un an de zile, mai multe persoane, pe care le cunosc, au venit să-mi spună că aş scăpa de toate problemele mele dacă l-aş denunţa pe Victor Ponta. Şi colegi de partid şi persoane din Justiţie. Nu am încă un plan de viaţă. Putem să plănuim orice, dar printr-un denunţ, viaţa se poate schimba. Am spus foarte puţin din ce cred eu că se întâmplă în România. Dacă mai îmi vin idei, am să le spun colegilor. Colegii mi-au spus că pot să asist la numărarea voturlui. Apoi Vali Zgonea mi-a spus că nu pot. Cred că şi domnul Ponta a văzut ce se întâmplă în Justiţie”, a mai declarat Ghiţă.

Sebastian Ghiţă, salvat de colegi

Deputaţii au respins cu 167 de voturi „împotrivă“ şi 121 „pentru“ cererea DNA de reţinere a deputatului Sebastian Ghiţă. 302 deputaţi au fost prezenţi, dar o parte dintre aceştia nu au mers şi să voteze, preferând doar să-şi confirme prezenţa. Urmează votul privind solicitarea DNA de arestare a lui Ghiţă. 

Cu 179 de voturi „împotrivă“ şi doar 107 „pentru“, deputaţii au respins şi cererea DNA de arestare a deputatului Sebastian Ghiţă.

Portretul detaliat de infractor al lui Sebastian Ghiţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut pe 23 martie încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian ghiţă pe care îl acuză de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Procurorii anticorupţie i-au făcut un portret detaliat de infractor lui Sebastian Ghiţă, pentru a-i sensibiliza pe colegii acestuia de la Camera Deputaţilor, să voteze pentru  încuviinţarea arestării preventive a magnatului. 

„Deputatul Sebastian Ghiţă, folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei înalte demnităţi publice cîm este cea de parlamentar – ales al cetăţenilor români, a săvârşit mai multe infracţiuni, dovedindu-şi astfel dispreţul făţiş faţă de legi, faţă de colectivitatea reprezentată în Parlament şi cetăţenii care l-au ales, faţă de instituţiile statului“, au arătat procurorii DNA la începutul cererii prin care au cerut ridicarea imunităţii parlamentare pentru Ghiţă.

Deputatul este descris de anchetatori ca fiind asemenea unui naş mafiot, care, deşi nu avea o funcţie în stat, controla toate instituţiile publice din judeţul Prahova.

„Sebastian Ghiţă a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-a permis să determine în mod real numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante. Această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Sebastian Ghiţă ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputatului. (...) Cu alte cuvinte, având în spate o puternică susţinere, inclusiv politică, Sebastian Ghiţă oferea o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei pe segmentul atribuţiilor de serviciu conferite de funcţia deţinută de persoanele co-interesate“, susţin procurorii.

   

Influenţa deosebită a deputatului în numirea apropiaţilor săi în funcţii-cheie este confirmată şi de declaraţia unui martor cu identitate protejată. 

„Din anul 2012 şi până în prezent, deputatul Sebastian Ghiţă este persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate“, a declarat martorul în faţa anchetatorilor.

Pe aceeaşi temă:

Sebastian Ghiţă, salvat de arestare. Deputaţii au făcut scut în jurul său. Ponta şi Udrea au votat împotriva arestării

Stilul mafiot în care Sebastian Ghiţă controla instituţiile publice din Prahova

EXCLUSIV Sebastian Ghiţă s-a pus în genunchi ca să-l salveze pe Mircea Cosma

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite