Incident în Marea Neagră. Două avioane militare ruseşti, interceptate de aeronave NATO, în apropierea spaţiului aerian al României

Incident în Marea Neagră. Două avioane militare ruseşti, interceptate de aeronave NATO, în apropierea spaţiului aerian al României

CF-188 canadian se luptă să întâmpine avioane neidentificate care operează deasupra Mării Negre. Foto: Royal Canadian Air Force (Arhivă)

Incident în Marea Neagră. Avioane militare canadiene detaşate în România au interceptat, joi, alături de colegii români, două aeronave militare ruseşti, deasupra Mării Negre, anunţă vineri Alianţa Nord-Atlantică.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană. Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane ruseşti de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României", a comunicat vineri Alianţa Nord-Atlantică

„Sunt foarte mândru de faptul că întreaga Forţă de reacţie - Echipa România a demonstrat abilităţi militare de nivel mondial, adaptate în mod ideal executării misiunii intense de Poliţie Aeriană. Prin toate eforturile de susţinere a operaţiunilor aeriene zi şi noapte, această identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”, afirmă locotenent-colonelul Corey Mask, comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada.
 
De altfel şi avioanele britanice de luptă Eurofighter Typhoon au interceptat pe data de 22 iunie avioane de luptă ruseşti Su-24 Fencer şi Su-30 Flanker care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României dinspre Marea Neagră. Aeronavele ruseşti nu informaseră despre planurile de zbor şi nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, preciza NATO.
 
Reamintim că detaşamentul canadian, alcătuit din 140 de militari şi şase avioane CF-188, a ajuns pe 8 septembrie la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde realizează misiuni de Poliţie Aeriană Întărită la Marea Neagră, în următoarele trei luni. Detaşamentul canadian l-a înlocuit pe cel britanic care a executat, în ultimele patru luni, misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră cu patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, alături de piloţii români. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările