Incendii de pădure catastrofale în Portugalia. Ministerul de Externe avertizează românii care vor să călătorească în această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile înalte din ultima perioadă au declanşat incendii de proporţii în Portugalia FOTO Guliver Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez
Temperaturile înalte din ultima perioadă au declanşat incendii de proporţii în Portugalia FOTO Guliver Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez

Ministerul Român de Externe a emis astăzi, 19 august, o atenţionare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Portugalia. Guvernul local a decelart, preventiv, stare de calamitate.

În circa 155 de localităţi din Portugalia, Guvernul local a declarat, preventiv, stare de calamitate în intervalul 18-22 august 2017. Ministerul Român de Externe a emis astăzi, 19 august, o atenţionare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Portugalia

„Din cauza condiţiilor climaterice specifice, aceste incendii se pot extinde sau deplasa cu mare rapiditate“, se arată într-un comunicat al MAE.

Autorităţile portugheze, pompierii, Garda Naţională Republicană, forţele poliţieneşti, precum şi utilaje de teren şi mijloace aeriene au fost mobilizate pentru blocarea extinderii şi stingerea incendiilor.

Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele afectate şi să se respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor portugheze, potrivit aceleiaşi surse.

În situaţii speciale de urgenţă, autorităţile portugheze de protecţie civilă pot fi apelate la numărul de telefon de tip „helpline” +351926768743, precum şi la telefonul unic de urgenţă „112”.

Unde pot cere românii ajutor

Cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351.213.966.463, +351.213.968.812, +351.213.979.982 şi la numărul +351.213.960.866 apelurile pe acest ultim număr fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice - oficiului consular al României la Lisabona: +351. 927.411.628, se mai spune în comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor dedicate de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/1/0/PT-Portugalia.html, http://www.prociv.pt/en-us/Pages/default.aspx, http://lisabona.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite