Greşeală, vină, justiţie

Am citit de curînd, pe blogul Adevărul, un interviu al Cristinei Hermeziu cu academicianul Basarab Nicolescu, despre „cazul Vintilă Horia”. Prilej să reflectez din nou la consecinţele legii 217 din 2015. Inutil să spun – am mai spus-o – că socotesc Holocaustul o crimă dezgustătoare, şi că Legiunea autohtonă este, paradoxal, din punctul meu de vedere, cea mai necreştinească şi neromânească însăilare politică antebelică.
Acum poate Eliade sau Cioran, dupa mintea unora din neabatutii si intransigentii adepti si implementatori ai Legii Anti-Holocaust, ar trebui interzisi? Ca asa e corect politic ... Pentru un episod de entuziasm si exces de idealism din tinerete trebuie anulata toata opera lor!
Problema trebuie pusă altfel, cred eu. Ideologii putem avea cu toții și avem dreptul, ba chiar obligația, de a ne exprima ideile, chiar dacă acestea deranjează sau li se par unora xenofobe sau mai știu eu ce. Luați ca exemplu Germania unde, dacă spuneai acum un an ceva de rău despre migranții sirieni săreau pe tine ca ulii și te făceau praf, doar cei ce veneau în valuri erau culți, specializați și harbici. La fel pățești astăzi (sar pe tine cu toții) dacă îți permiți să spui că este creștinește să îi primești. Oare când aveai dreptate? Acum un an sau acum? A-l numi pe Ogoranu un terorist denotă o reacredință ce poate fi depășită doar de Marean când spune că săracii cinstiți nu pot conduce o țară.
Si daca sar pe tine, ce? Atat timp cat ai convingeri ferme pe care le poti argumenta logic si coerent, devine nesemnificativ cat si cine te ataca.
Comentariu neaprobat.
in momentul in care marele savant nicolae paulescu (pentru cine nu stie el este cel care a descoperit pancreatina/insulina) este pus in gramada cu antisemiti, nu se mai poate vorbi despre posibilitatea de a-i oferi nici un fel de recunoastere postuma a marii descoperiri pe care a facut-o. cata frustrare a simtit atunci cand niste studenti mediocri i-au furat munca si au primit cea mai mare rasplata pe care o pot oferi oamenii unui om de stiinta pe pamantul asta.
Dragă Tăune, nu prea ai dreptate. Tu poți avea păreri dar greu poți rezista, mai ales dacă ești o persoană publică, ai familie, etc, unui linșaj media total. Avem experți în așa ceva, Gâdea sau Cristoiu fiind doar doi dintre sutele care au linșajul , ca armă, în bagaje. Tu poți explica cât vrei deoarece ei scot din context, aruncă doar frânturi de fraze, etc. Șanse minime. Mulți oameni de valoare nu se bagă datorită acestui risc și nu sunt de condamnat. Mai ales că, în România, calomnia încă nu este pedepsită clar, așa ca în țările democrate.Și aici, pe Adevărul, poți vedea zilnic cum oameni de valoare (VDC, Roxi, etc) se jignesc zilnic în cele mai groaznice feluri, se acuză că sunt plătiți, etc. Pe ei cine îi apără? De noi cine îi apără. Și eu mai scap câteodată hățurile și regret apoi. De aceea și postez atât de puțin în ultima vreme. Fiind coleric mă las prins de atacurile lor și răspund, uneori la fel. Ceea ce nu mă onorează deloc. Unde este zona cu dialoguri, așa ca în Agora? Unde cu toții să fim demni și să respectăm și părerea celuilalt, chiar dacă nu ne convine? Unde s-a dus spiritul lui Rațiu?
Dorin Saramet - rar , foarte rar intalnesti pe forum utilizatori ce isi recunosc greselile , cu atat mai de lauda este cand cineva din proprie intiativa o face . In aceasta cheie sunteti de felicitat .
Dle Nirolf, pentru a putea să te îmbunătățești trebuie să te uiți întâi la tine și să recunoști că poți și greși. Problema românilor (mai ales a celor din diaspora, care cred că ei dețin adevărul suprem mereu, fiind occidentalizați) este că nu acceptă niciodată că și ei sunt oameni și pot greși. Tocmai de aceea l-am apreciat pe Dacian Cioloș când a recunoscut că a greșit când a numit un ministru. A GREȘIT. Atât de greu de spus. Însă eu am speranțe că acest popor este mai bun decât îl cred mulți oameni.
Dorin Saramet - a-ti recunoaste greseala este un exercitiu de toleranta . Recunoasterea greselii este o umilinta ce numai cei puternici o au .
Taunul, Eliade si Cioran vor fi pentru totdeauna. Javre ca Wiesel si lingăii care ii cânta in struna ,vor fi aruncați la coșul de gunoi al istoriei.
Taunul 77 Atat timp cat ai convingeri ferme pe care le poti argumenta logic si coerent, devine nesemnificativ cat si cine te ataca. Depinde de ce forma ia atacul...
@Dorin Saramet: Daca vrei sa placi tuturor, iti faci griji cu privire la alde Gadea sau Cristoiu. Cei ca ei vor avea tot timpul fanii lor. Aia care gandesc cu ficatzii, nu cu creierul. Faptul ca astia te injura, nu trebuie sa te faca sa renunti la propriile convingeri si principii. Daca nu rezisti presiunii, renunti la statut, nu la principii. Exista viata si daca nu ai calitatea de persoana publica. Dar unde a fost vreodata prezent spiritul lui Ratiu in societatea romaneasca? Cine in afara de Ratiu alti cativa au fost cuprinsi de el?
Dragă Tăune, eu nnu sunt o persoană publică ci doar un mic manager din provincie (se poate vedea ușor pe Facebook cine sunt și ce fac, nu am nimic de ascuns. Tocmai de aceea, trăind într-un orășel de 24.000 de locuitori, este extrem de ușor ca cineva să îți păteze onoarea făcându-te ba extremist, ba nazisty, ba slugă a nemților ba securist. Când se mai leagă și de familie, în spatele unor pseudonime sau, mai ales, când sunt persoane care cară găleți, la negru, pe vreun șantier din Spania sau aiurea, nici nu poți să îi dai în judecată pentru calomnie. Așa că rămâi cu cămașa cam pătată. Cei care te cunosc știu cine ești dar ce te faci cu restul oamenilor din comunitate. Am pățit să aud de la amici ce se spunea despre mine, că sunt șpăgar, că aia și aia. Ce faci acolo, cum contracarezi? Mai mult, aici, pe site, VDC și alții din siajul dlui sau dintre opozanții lor scriau că sunt idiot, plătit de bolșevici, tâmpit al Antenelor, etc (P.S. Dacă aș avea o putere aș interzice Antena3 și Jurnalul Național). Ce poți face. Ei stau ascunși după pseudonime, prin țări străine și ne înjură pe noi. P.S2. Mă refeream la citatul lui Rațiu:”Îmi voi da și ultima picătură de sânge ca tu să ai dreptul de A NU FII de acord cu mine.” Mare om.
@Dorin Saramet: In localitatile mici unde toata lumea cunoaste pe toata lumea e mai greu sa te prezinti si tu si altii drept ceea ce nu esti. Calomniatori si raspandaci de barfe exista oriunde. Si cine vrea sa creada in asa ceva va crede oricum. Indiferent cate dovezi de buna credinta le-ai aduce. Pentru ca ei sunt astfel construiti, sa creada mai curand ceva rau decat ceva bun despre cineva. Eu sunt altfel construit. Nu-mi prea pasa de barfe si zvonuri. Ba chiar de vreo 14-15 ani incoace chiar n-am mai trebat pe nimeni ce ar zice o terta persoana despre mine. Consider ca daca cineva are vreo nemultumire in ce ma priveste, nu are decat sa vina sa mi-o spuna direct.
Înţeleg că întrebarea este adresată domnului Laurenţiu - Crin - George, Antonescu, Fost şef de stat pe durată suspendării preşedintelui în exerciţiu de atunci (2012). Este şi forumist sub pseudonimul Toma Necredinciosu
Opera literara - daca nu face propaganda sau apologia extremismului de tip legionar - trebuie judecata dupa valoarea literara . Este important si obligatoriu de mentionat faptul ca autorul a facut parte din miscarea extremistilor legionari sau a fost un sustinator al acesteia . Lucru valabil si pentru Nicolae Iorga , despre care trebuie mentionat ca fost asasinat de catre legionari pentru tradare .
Taunul 77 Nimeni nu vorbeste de anularea operelor semnate Eliade sau Cioran, dar adevarul trebuie rostit pana la capat fara a fi cosmetizat. Daca vrem o societate civila care sa nu voteze dupa cum bate vantul, atunci trebuie sa construim fara a hiperboliza. La noi totul pana mai ieri si chiar si astazi totul este hiperbolizat, in plan cultural, istoric si social. Ar fi bine poate sa invatam din exemplul Germaniei. Dupa nevroza fascista si dupa un razboi atat de criminal, nemtii s-au trezit la viata. Si ce au facut ei iar noi nu? Au readus in atentia opiniei publice, prin scoala, presa, mass-media, cinematografie, televiziune adevaratele valori ale poporului german, nu cele hiperbolizate de nazisti. Noi ce am facut? La vremuri noi tot cu metehne vechi. Minciuna, istorie trunchiata si hiperbolizata, si bla,bla, bla. Si ne mai miram ca am votat cu Iliescu, Vadim, si Dan Diaconescu in masa.
Dorin Saramet . Recunosc ca nu te prea bagam in seama nici macar cand aterizai..fortat in siajul comentariilor mele. Nici azi n-as fi facut-o daca in timp ce derulam pagina nu as fi vazut ca ma cam..pomenesti. Si bine am facut ca am tras ..”un ochi”, pentru ca m-am capatat cu o portie buna de ras atunci cand am vazut cum te..autovictimizezi, avand si tupeul de carutas colhoznic sa afirmi ca..nici usturoi antenist n-ai mancat si nici gura nu-ti miroase a..3 trandafiri..! Am mai spus-o de vreo cateva ori...Nu mai dureaza multi si toti trompetii digitali care tineati hangul mafiotilor boschetului 3 trandafiri, va veti jura ca nu au facut-o in viata voastra..!:)
@alexandru biris: Nu cred ca hiperbolizeaza nimeni opera lui Eliade sau a lui Cioran. Nici nu e, de fapt, prea cunoscuta printre oamenii de rand. Care chiar daca au auzit de numele lor, nu stiu exact ce au scris. Singurul hiperbolizat in momentul de fata, printre anumiti ”consumatori” de cultura, a ramas Eminescu.
@Taunul 77 . Ideologii nazismului aveau convingeri ferme și credeau în ”logica” argumentației lor. La fel și ideologici comunismului ”științific” . După cum vezi, este un pic mai complicat...