Gregorian Bivolaru a fost audiat la Poliţia Capitalei pentru a da explicaţii despre modul în care a fugit din ţară în 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gregorian Bivolaru a fost audiat de Poliţie FOTO Inquam Photos, Octav Ganea
Gregorian Bivolaru a fost audiat de Poliţie FOTO Inquam Photos, Octav Ganea

Fostul lider MISA, Gregorian Bivolaru, a dat explicaţii poliţiştilor în legătură cu modul în care a reuşit să plece din ţară în 2004. Acesta a reuşit să ajungă în Suedia unde a cerut azil politic, apoi a plecat în Franţa.

UPDATE Fostul lider MISA a ieşit de la Poliţia Capitalei, încadrat de poliţişti, după ce a fost audiat timp de două ore. Bivolaru ar fi susţinut că nu a fost ajutat de nimeni pentru a fugi.

Liderul MISA a fost adus la Poliţia Capitalei, miercuri, pentru a fi audiat în dosarul privind trecerea frauduloasă a frontierei, potrivit unor surse judiciare. Gregorian Bivolaru spunea la Tribunalul Bucureşti, unde a contestat executarea pedepsei de şase ani pe care o execută de o lună, că nu a fost ajutat de nimeni să fugă din ţară, în august 2004.

Gregorian Bivolaru a plecat din România după ce a fost trimis în judecată, în august 2004, fiind arestat în aprilie 2005, în Suedia. În noiembrie 2005, autorităţilor române li s-a respins cererea de extrădare a acestuia. Ulterior, în decembrie 2005, fondatorul MISA a primit azil politic din partea autorităţilor suedeze şi şi-a luat numele de Magnus Aurolsson.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au judecat, luni, primul termen al contestaţiei făcute de Gregorian Bivolaru, la pedeapsa de 6 ani de închisoare primită de „Guru” pentru act sexual cu un minor.

Apărătorii acestuia cer anularea pedepsei, dar dacă nu vor găsi înţelegere la instanţă susţin că ar fi bună şi o micşorare a timpulul pe care clientul lor îl va petrece în penitenciar, pe motiv că, în timpul „exilului”, aceasta nu s-a bucurat numai de libertate.

De aceea, apărătorii au solicitat luni instanţei să dispună trimiterea unor adrese la Curtea de Apel din Franţa şi la Curtea Supremă din Suedia, precum şi la Interpol, prin care să ceară precizarea numărului exact de zile petrecute de Gregorian Bivolaru în custodia autorităţilor din cele două state.

Potrivit avocaţilor, documentele din străinătate ar trebui să ateste faptul că Bivolaru a stat 148 de zile în custodia autorităţilor din Franţa şi 200 de zile în custodia autorităţilor din Suedia. Prin urmare, aceştia cer ca din pedeapsa primită de Bivolaru să fie scăzute în total 348 de zile.

Solicitarea a fost admisă, iar magistraţii au stabilit un nou termen pe 6 octombrie. Până atunci, o altă instanţă va da un verdict în cazul pedepsei de 6 ani de închisoare primită de Gregorian Bivolaru.

Mergând pe ideea din popor că nu e bine să păstrezi niciodată toate ouăle în acelaşi coş, Bivolaru a depus şi la Tribunalul Sibiu o acţiune, invocând că a fost judecat în lipsă. Magistraţii sibieni vor stabili în 21 septembrie dacă se întrunesc elementele necesare redeschiderii procesului sau dacă resping solicitarea liderului MISA.

Capturat în Franţa

Fondatorul MISA Gregorian Bivolaru a fost adus în ţară din Franţa pe 22 iulie pentru a executa pedeapsa de şase ani de închisoare primită în 2013 pentru act sexual cu un minor. 

În iulie 2016, un tribunal din Paris a decis definitiv ca Gregorian Bivolaru, fostul lider al MISA, să fie încredinţat autorităţilor române, după ce a respins apelul acestuia la decizia de extrădare. Bivolaru este dat în urmărire internaţională din 2013, după ce Curtea supremă l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru act sexual cu un minor.

Instanţa din Paris a respins şi cererile autorităţilor suedeze care au arătat că Gregorian Bivolaru are statutul de azilant în Suedia, astfel că extrădarea nu ar întruni condiţiile de adminisibilitate.

În luna martie, o instanţă din Paris a prelungit mandatul de arestare a liderului MISA, deşi avocaţii acestuia ceruseră plasarea în control electronic cu o brăţară de monitorizare. Termenul pentru judecarea extrădării în România a fost stabilit atunci la 11 mai.

Gregorian Bivolaru a fost prins în Franţa pe 26 februarie, fiind plasat în arest preventiv, în penitenciarul din Fresnes. Autorităţile române au cerut extrădarea lui Bivolaru, pentru executarea pedepsei de şase ani cu închisoare.

Liderul MISA, care este apărat de avocaţi din România, le-a spus judecătorilor francezi că este cetăţean bulgar şi nu este urmărit de autorităţile române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite