Ghiţă – Coldea, o amiciţie periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„A dovedit o lipsă totală de respect faţă de autoritatea judiciară şi faţă de dispoziţiile date de aceasta“, arată Curtea Supremă în motivarea mandatului de arestare emis în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă. În urma dezvăluirilor făcute de acesta, adjunctul şefului SRI a fost suspendat din funcţie.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă (38 de ani) a ignorat cu bună ştiinţă obligaţiile impuse prin controlul judiciar pe cauţiune, arată magistraţii Curţii Supreme în motivarea mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele fostului parlementar. Măsura a fost luată pentru buna desfăşurare a procesului penal şi împiedicarea fostului deputat de a se mai sustrage de la judecată, mai arată magistraţii, care subliniază că mandatul de arestare a fost emis după ce Ghiţă nu s-a prezentat la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Poliţiei Prahova pe 29 decembrie 2016 şi la data de 3 ianuarie 2017, „fără a anunţa dacă se află într-o imposibilitate obiectivă de prezentare“. „A dovedit o lipsă totală de respect faţă de autoritatea judiciară şi faţă de dispoziţiile date de aceasta“, explică judecătorii.

Mandatul de arestare a fost emis în dosarul în care Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova, urmând să fie pus în aplicare când fostul deputat va fi găsit. Curtea Supremă a emis săptămâna trecută şi un mandat european de arestare pe numele lui Ghiţă, omul de afaceri fiind dat în urmărire internaţională, prin Interpol. El este acuzat în acest dosar de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Procesul a început săptămâna trecută la Curtea Supremă, iar următorul termen a fost stabilit pe 21 februarie. Fostul deputat este dispărut oficial din 21 decembrie 2016, dar Ghiţă nu a mai fost văzut din noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Practic, acesta a fost pierdut de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment organizat de SRI.

„Dezvăluirile“ fostului deputat

Imediat ce a dispărut, postul de televiziune finanţat de Sebastian Ghiţă a dat publicităţii o serie de înregistrări video în care chiar Ghiţă vorbea despre sistemul judiciar din România şi despre personaje-cheie din justiţie, din SRI şi din mediul politic. Principalele sale ţinte au fost însă procurorul-şef  DNA, Laura Codruţa Kövesi şi generalul-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al SRI.

Cel puţin în ultima înregistrare difuzată, fostul deputat a susţinut că la începutul lui 2010 a fost în vacanţă în Seychelles, cu Coldea, iar în 2012 a fost în Toscana cu generalul SRI şi cu fostul vicepremier Vasile Dâncu, prezentând şi documente de la pensiunea la care au fost cazaţi.

Coldea, suspendat

În urma acestor „dezvăluiri“, joi, SRI a anunţat că la nivelul instituţiei a fost demarată o anchetă şi ca urmare a acestui fapt, până la finalizarea cercetărilor, Coldea a fost pus la dispoziţia directorului SRI, atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al SRI fiind preluate chiar de către directorul SRI, Eduard Hellvig. Câteva ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale a mărturisit că înainte ca SRI să publice comunicatul de presă prin care era anunţată punerea la dispoziţie a generalului Coldea, acesta din urmă a fost la preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, fără a da însă amănunte despre ce au discutat cei doi.

Sâmbătă însă, numele lui Coldea nu mai era pe site-ul SRI. La secţiunea „Conducerea SRI“ a site-ului se regăsesc acum numele directorului Eduard Raul Hellvig şi ale celor trei adjuncţi: colonelul Cristian Bizadea, generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan şi general-locotenentul George-Viorel Voinescu, însoţite de fotografii, de date din CV şi de declaraţiile de avere şi de interese.

A doua anchetă a generalului

Această anchetă este cea de-a doua care îl vizează pe generalul Florian Coldea. Primul scandal în care Coldea a fost implicat şi care a determinat începerea unei anchete interne a SRI a fost cel provocat în 2007 de acuzaţiile lui Mircea Geoană, pe atunci lider PSD, potrivit cărora prim-adjunctul SRI ar fi solicitat informaţii referitoare la judecătorii CCR Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru.

Liderul social-democrat a susţinut că astfel ar fi fost influenţată decizia Curţii Constituţionale, care avizase negativ propunerea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. Şi atunci a fost declanşată o anchetă internă având loc inclusiv audieri în Comisia parlamentară de control al SRI. Coldea a fost suspendat pe durata investigaţiei şi apoi repus în funcţie.

Tăriceanu: România a ajuns stat mafiot

Mai mulţi politicieni sau foşti oficiali ai statului au făcut declaraţii în weekend pe marginea suspendării lui Florian Coldea. De exemplu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că ancheta SRI în cazul lui Florian Coldea are obiective „extrem de vagi“, iar „excursiile“ adjunctului Serviciului „apar ca subiecte minore“ faţă de altele care ar trebui anchetate, precum modul în care România a ajuns un „stat mafiot“ prin pasivitatea SRI.

„Eu vreau să merg la puşcărie cu Kövesi şi Coldea sau să stau în funcţie cu Kövesi şi Coldea“, a declarat la rândul ei fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, judecată în mai multe dosare de corupţie. Bica, acuzată la rândul ei de săvârşirea mai multor fapte de corupţie, a arătat că Florian Coldea ar fi trebuit să demisioneze din fruntea SRI încă din 2015, când ea şi amica sa, Elena Udrea, au făcut denunţuri împotriva generalului. „Este un lucru public faptul că domnul Coldea a insistat să dau un verdict favorabil în dosarul lui Tender“, a declarat Alina Bica la postul de televiziune controlat de Sebastian Ghiţă.

Bica mai susţine că este rezervată cu privire la ancheta SRI. „Nu cred că se va întâmpla ceva semnificativ, dar e doar convingerea mea. La cum sunt dumnealor, la cum sunt poziţionaţi şi cât de influenţi sunt, nu cred că se va întâmpla ceva“, a spus Bica. Fostul procuror şef al DIICOT susţine că îl consideră implicat pe Coldea în operaţiunea de filaj asupra sa şi a Elenei Udrea la Paris.

Udrea: „Conduce România prin teroarea cătuşelor“

De altfel, nici Elena Udrea nu a ratat momentul de a comenta ancheta internă de la SRI. Aceasta şi-a exprimat speranţa într-o postare pe Facebook, că de acum va urma repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de Coldea şi de apropiaţi. „Acum fix doi ani, pe 30 ianuarie 2015, am spus în fatidicul interviu de la Hotnews, pentru prima dată, că există un general SRI, Coldea, care conduce România, prin teroarea cătuşelor din mâna lui Kövesi. Că cei doi acţionează mafiot, că sunt beneficiari de bunuri şi avantaje în mod ilegal, că au relaţii nepermise chiar ilegale cu oameni de afaceri şi politicieni, că intervin în afaceri, politică, decid cine conduce instituţiile, cine candidează, cine câştigă alegerile, cine e liber cine nu etc., a scris Elena Udrea.

Cine este Florian Coldea

Florian Coldea, în vârstă de 46 de ani, a fost numit prim-adjunct al directorului SRI pe 27 iulie 2005, după recuperarea jurnaliştilor răpiţi în Irak, operaţiune la care Coldea a participat activ. Anterior, Coldea a deţinut funcţii de conducere la Brigada Antiteroristă. În anul 2008, lui Florian Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă. În 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Florian Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit în anul 1996. În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informaţii”. Coldea s-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova, judeţul Arad. Este căsătorit şi are un copil.

Sebastian Ghiţă, patru dosare penale

Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea se află pe rolul instanţei supreme: fostul deputat este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi de conducerea unui vehicul fără permis. În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie – cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În acest din urmă dosar mai sunt cercetaţi şi fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite