Ghidul suporterului român la Campionatul European de Fotbal 2016. Ce reguli trebuie să respectaţi ca să nu aveţi probleme cu autorităţile franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporterii români care se vor afla în Franţa pe perioada Euro 2016 trebuie să conformeze unor reguli de conduită
Suporterii români care se vor afla în Franţa pe perioada Euro 2016 trebuie să conformeze unor reguli de conduită

Starea de necesitate impusă în Franţa după atentatele teroriste de anul trecut şi care va fi şi pe toată perioada Campionatul European de Fotbal reclamă o anumită conduită suporterilor care se vor afla pe stadioane. De aceea, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Federaţia Română de Fotbal au elaborat un ghid al suporterului român.

Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016 are drept scop informarea persoanelor care vor participa la evenimentul sportiv ce va avea loc în perioada 10 iunie-10 iulie, în Franţa.  

Ghidul conţine informaţii utile pentru suporterii români care vor participa la meciurile de fotbal (regulile de acces şi conduita pe stadioane, măsuri specifice de securitate), precum şi informaţii generale privind legislaţia franceză (documente necesare, informaţii medicale, norme rutiere etc.).

Realizatorii Ghidului recomandă cetăţenilor români care vor fi prezenţi în Franţa la meciurile de fotbal ale echipei Naţionale a României să se asigure că au documentele de călătorie valabile şi să le deţină asupra lor la intrarea pe stadioane. Totodată, MAI recomandă cetăţenilor români să respecte indicaţiile forţelor de ordine franceze care asigură securitatea desfăşurării acestei competiţii.

Jandarmi şi poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa pentru a oferi asistenţă suporterilor români, aceştia urmând să fie prezenţi în zonele publice şi în FUNZONE. Angajaţii MAI vor purta uniforma de serviciu sau însemne distinctive.

Ghidul suporterului

• Accesul în stadion se va face individual, inclusiv pentru copiii de orice vârstă, pe baza unui tichet valid sau pe baza unei acreditări emise de organizator. Refuzul posesorului biletului/acreditării de a se verifica documentul de acces de către personalul de ordine poate duce la interzicerea accesului în stadion al persoanei în cauză. Posesorul de bilet care are vârsta mai mică de 16 ani va putea intra în stadion doar însoţit de un adult, acesta din urmă fiind responsabil de
comportamentul în stadion al tânărului.

• Personalul de ordine desemnat de UEFA va fi îndreptăţit să controleze la intrarea în stadion orice persoană care, în opinia sa, reprezintă un risc în privinţa unei potenţiale tulburări a ordinii publice. De asemenea, va fi autorizat să verifice orice persoană care prezintă semnalmentele consumului de alcool sau de droguri şi care are asupra sa arme sau alte materiale interzise în stadioane.

• Pentru accesul în stadioane vor fi organizate trei filtre succesive check-point, bine marcate şi securizate (pe primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, pe cel de-al doilea se va realiza controlul corporal sumar şi la ultimul se realizează accesul şi controlul biletelor prin turnichete).

• Porţile stadionului se deschid cu trei ore înainte de începerea partidei şi se închid cu o oră şi jumătate după terminarea acesteia.

• Pentru prima oară, biletele sunt securizate cu hologramă color, cod de bare şi perforaţii microscopice executate cu laser, ce sunt detectabile doar cu dispozitive speciale din dotarea personalului de securitate ceea ce face practic imposibilă contrafacerea/falsificarea acestora;

• Revânzarea biletelor sub orice formă este interzisă cu desăvârşire.

• Titularul de bilete nominale trebuie să fie însoţit de persoanele pentru care a procurat aceste bilete, dacă este cazul, iar la rândul lor, cei cărora li s-au oferit bilete nu vor putea intra în stadion decât în prezenţa titularului înscris pe bilet.

• Accesul se va face în baza unui document de identitate cu fotografie (paşaport, carte de identitate, permis de conducere).

• Începând cu 01 aprilie 2016 poate fi descărcată şi instalată pe terminale Apple şi Android aplicaţia Euro 2016, care permite vizualizarea calendarului meciurilor, variante de călătorie rapidă de la un stadion la altul, mijloacele de transport în comun puse la dispoziţie, staţiile de metrou apropiate, trenurile de mare viteză care fac naveta între oraşele gazdă, unităţile de cazare disponibile şi alte informaţii utile.

• Zona pentru fani (FAN ZONE) va fi securizată şi va fi supusă unor controale stricte similare celor efectuate din stadion.

• Nu este permis accesul în stadion cu: arme sau orice fel de obiect contondent care ar putea fi adaptat şi folosit ca armă care taie sau împunge, ori care putea fi utilizat ca proiectil (umbrelă,
            cască moto/velo; scaun pliant etc.); orice fel de bagaj (geantă, rucsac, servietă) ce          depăşeşte dimensiunile de 25cm X 25cm X 25cm; orice recipient (sticlă, cană, bidon, doză, pet etc.) confecţionat din plastic, sticlă sau alte materiale fragile sau casante; orice fel de materiale pirotehnice (artificii, petarde, rachete de semnalizare, bombe artizanale de fum, praf de fum etc.);
spray-uri cu gaz, substanţe corozive sau inflamabile, vopsele sau recipiente
care conţin substanţe dăunătoare sănătăţii; dispozitive laser, drone sau alte obiecte/dispozitive zburătoare; băuturi alcoolice de orice fel, droguri, substanţe stimulente sau psihotrope; bannere sau orice suport textil (inclusiv tricouri) ori de altă natură care conţine texte, litere, cifre sau simboluri cu caracter discriminatoriu rasist, xenofob, sexual, religios, politic sau de altă natură; orice obiect sau material cu caracter promotional sau comercial, inclusiv bannere, semne, simboluri, pliante etc.; suporturi pentru steaguri sau bannere din orice fel de material. Sunt permise doar cele din din plastic flexibil, care să nu aibă mai mult de un metru lungime
şi mai mult de un centimetru în diametru; bannere sau steaguri cu dimensiuni mai mari de 2m X 1,5m. Cele care se înscriu în dimensiunile menţionate trebuie să fie confecţionate din materiale
neinflamabile, în conformitate cu legislaţia franceză; cantităţi mari de hârtie sau role de hârtie;
dispozitive electronice, mecanice sau manuale care amplifică sunetul, cum ar fi megafoanele, claxoanele sau vuvuzela; camere video profesionale sau orice fel de echipamente de înregistrare audio sau video, altele decât acelea puse la dispoziţie sau acceptate de organizator; animale de companie.

• În cazul existenţei oricărui dubiu referitor la obiectele ce se intenţionează a fi introduse în stadion, responsabilitatea în a decide care materiale sunt interzise şi care sunt permise în stadion revine personalului desemnat de organizator (UEFA), personalului de ordine sau ofiţerului de Poliţie responsabil zonal, din dispozitiv.

• În stadion este interzis/ă: aruncarea obiectelor sau a lichidelor de orice fel în direcţia altor persoane, în direcţia terenului de joc sau pe terenul de joc; aprinderea focului sau lansarea focurilor de artificii, a rachetelor de semnalizare sau a oricărui tip de materiale sau obiecte pirotehnice; orice gest care ar putea fi interpretat de către cei din jur ca periculos,
provocator, ameninţător, discriminatoriu sau ofensator; deghizarea sau camuflarea, în special a feţei, cu scopul de a se îngreuna recunoaşterea persoanei în cauză; poziţia în picioare pe scaune;  scrierea, desenarea sau inscripţionarea în orice fel a pereţilor, instalaţiilor, pasajelor sau a oricăror elemente de structură; căţărarea pe elementele structurale ale arenei, nedestinate expres acestui scop; Fumatul (inclusiv folosirea ţigării electronice) în stadion este interzis; Orice activitate legată de pariurile sportive în stadion este interzisă.

• Este interzis ca o persoană care participă la meci, din orice postură, să înregistreze, să folosească sau să transmită prin orice canal media (Internet, radio, televiziune etc.) imagini, sunete, înregistrări sau orice fel de informaţii descriptive din stadion sau din meci (rezultate, statistici etc.).

Măsuri speciale de securitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că este menţinută starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării, decretată după atacurile din 13 noiembrie 2015, din Paris. De asemenea, sunt menţinute controalele la frontiere.

Starea de urgenţă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. De asemenea, sunt aplicate măsuri consolidate de securitate în toate oraşele din regiunea Ile-de-France.

Aceste dispoziţii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă pentru ordinea publică, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative.

Pe tot teritoriul Franţei aeroporturile şi gările rămân deschise, însă călătorii sunt rugaţi să confirme orarele de călătorie cu compania de transport, deoarece se pot înregistra întârzieri din cauza măsurilor de securitate. Transportul public în Paris este operaţional, putând exista însă staţii închise sau rute modificate. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.ratp.fr.

MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să manifeste vigilenţă sporită, în special în mijloacele de transport în comun, în timpul manifestaţiilor sportive, culturale, religioase şi în zonele aglomerate. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte presa locală şi informările transmise prin intermediul mass-media de către autorităţile franceze.

Ambasada României la Paris reiterează faptul că persoanele care deţin informaţii despre cetăţeni români aflaţi într-o situaţie de urgenţă pot contactata misiunea diplomatică la numărul de telefon +33 (0) 68 07 13 729, sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Recomandări ale Ministerului de Interne

M.A.I. vă recomandă să vă asiguraţi că documentele de călătorie sunt valabile, la momentul ieşirii din ţară, cel puţin pe perioada sederii în Franţa.

Respectaţi indicaţiile autorităţilor franceze, în special cele referitoare la măsurile de siguranţă şi securitate în zonele special amenajate pentru fani şi cele de la stadion.

Jandarmi şi poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa special pentru a oferi asistenţă suporterilor români. Aceştia vor fi prezenţi în zonele publice, precum aeroporturi, gări, stadioane, fanzone-uri. Apelaţi la ofiţerii MAI pentru îndrumări, indicaţii sau recomandări. Ofiţerii detaşaţi în Franţa vor purta uniforma de serviciu sau însemne distinctive pentru a putea fi identificaţi mai
uşor.

Evitaţi confruntările cu alte grupuri de suporteri şi nu răspundeţi la provocări!

Stare de urgenţă pe perioada Euro 2016

Franţa a prelungit, în aprilie, starea de urgenţă la nivel naţional, declarată anul trecut, în urma atentatelor teroriste de pe teritoriul francez.

Decizia a venit pe fondul desfăşurării campionatului de fotbal Euro 2016, care debutează pe 10 iunie, fiind organizat de Franţa.

„Starea de urgenţă nu poate fi permanentă, dar cu ocazia unor evenimente atât de mari ... am decis să o prelungim“, a declarat premierul Manuel Valls.

Circa 2,5 milioane de persoane sunt aşteptate pe zece stadioane pentru desfăşurarea a 51 de meciuri, la care participă 24 de echipe în cadrul campionatului.

Starea de urgenţă naţională a fost decretată pe 14 noiembrie după atacurile teroriste din Paris produse cu o noapte în urmă, în care au murit 130 de persoane, Stade de France fiind unul dintre locurile vizate de terorişti atunci.

Ulterior, Parlamentul francez a aprobat prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă până la finalul lunii februarie, apoi până pe 26 mai.

Ghidul suporterului român la Campionatul European de Fotbal 2016

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite