Gen. (r) Cristian Gherghe rămâne în arest preventiv. Fostul adjunct de la Direcţia de Informaţii militare, acuzat că a sustras 180.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Generalul (r) Cristian Iulian Gherghe rămâne în arest preventiv pentru delapidare,după ce Înalta Curte a respins contestaţia acestuia declarată împotriva măsurii instituite de instanţa ierarhic inferioară. Generalul, fost adjunct al Direcţiei de Informaţii a Apărării, este acuzat că ar fi sustras din fondurile structurii 180.000 de dolari.

„Respinge ca nefondată contestaţia declarată de Gherghe Iulian Cristian”, se arată în minuta ICCJ.

Curtea Militară de Apel Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestul preventiv pentru 30 de zile, pentru inculpatul Iulian Cristian Gherghe, general în rezervă, pentru delapidare.

Cunoscut în lumea serviciilor secrete, Gherghe a ocupat până în urmă cu doi ani funcţia de director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Din această postură, el este acuzat că ar fi sustras din fondurile de criză de război ale instituţiei peste 179.400 de dolari, scop în care ar fi falsificat şi folosit mai multe înscrisuri.

Timp de un an, generalul ar fi ţinut banii într-un seif, iar apoi s-ar fi folosit de ei pentru a-şi cumpăra un teren în Corbeanca pentru a-şi construi o casă, potrivit procurorilor.

Purtătorul de cuvânt al Curţii Militare de Apel, judecătorul George Dorel Matei, a confirmat pentru G4Media că Generalul (r) Iulian Gherghe a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii militari l-au reţinut vineri, iar sâmbătă s-a dispus arestul prevenitv.

Conform informaţiilor G4Media, Gherghe şi-ar fi recunoscut în parte vina, motivând că a luat banii cu titlu de „împrumut”. El ar fi reuşit să restituie o parte din bani.

Decretul privind trecerea în rezervă a generalului Iulian Gherghe a fost semnat în urmă cu o lună, de preşedintele Klaus Iohannis.

Comunicatul transmis de Curtea Militară de Apel

La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a dispus măsura preventivă a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore, faţă de inculpatul G.I.C., fost director adjunct al DGIA, în dosarul nr. 11/P/2021, în care acesta este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

  • delapidare, prevazuta de art. 295 alin. (1) din Codul penal;
  • fals material în înscrisuri oficiale, prevazuta de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal
  • fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cuaplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prevazuta de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
  • S-a reţinut că, la data de 27.11.2018, inculpatul şi-a însuşit fără drept suma de 179.470 USD din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri.

La data de 27.03.2021 judecătorul militar de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii Militare de Apel a admis propunerea formulată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o durată de 30 de zile. Sesizarea parchetului militar a fost facuta de catre conducera DGIA. Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite