Gardian din penitenciar: „Deţinutul a fost omorât în bătaie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un gardian de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi susţine că cinci colegi de-ai săi l-au bătut pe deţinutul Constantin Sandu, care a murit la 4 iunie în închisoare. El a urmărit imaginile surprinse pe o cameră de supraveghere.

„Este adevărat ce s-a spus. Nu mi-a venit să cred până nu am văzut imaginile. Gardienii s-au dus cu deţinutul într-o zonă în care credeau că nu sunt filmaţi, dar şi acolo era o cameră video. Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut", a declarat acesta, sub protecţia anonimatului.

CITEȘTE ȘI

UPDATE/ Directorul Penitenciarului Galaţi: „Imaginile video există. Am anunţat Parchetul”

“Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut”

Anchetă/Deţinut mort în penitenciar după un incident cu gardienii-GALERIE FOTO

În urma investigaţiilor făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) s-a constatat că 16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din Penitenciarul Galaţi îi băteau frecvent pe deţinuţi.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi îi va ancheta pe gardienii şi ofiţerii implicaţi în incident. Printre aceştia se numără ofiţerul de serviciu Miron Vasile şi subofiţerul responsabil de supraveghere, Bucurel Codreanu. 

Familia lui Constantin Sandu va face plângere penală împotriva vinovaţilor. „Vreau să se facă dreptate. Băiatul meu a fost trimis acolo ca să plătească pentru ce a făcut. Nu trebuia să-l omoare. O să cer daune. Ne-am împrumutat de 7.000 de lei ca să îl înmormântăm", a declarat Dumitra Sandu, mama puşcăriaşului.

În acelaşi timp, conducerea Penitenciarului încearcă să se delimiteze de incident. „Cazul deţinutului care a murit este unul izolat. Noi ne delimităm de astfel de practici. Persoanele implicate vor răspunde penal sau disciplinar", a precizat Safta Trincu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.

Încarcerat de trei zile

La 4 iunie 2010, deţinutul Constantin Sandu (41 ani, foto) a fost bătut cu sălbăticie, iar apoi târât pe coridoarele Penitenciarului, însângerat, cu cătuşele la mâini. În urma incidentului, deţinutul a murit pe holul închisorii.

Personalul de la puşcărie a chemat ambulanţa, dar medicii l-au găsit pe bărbat fără suflare. Cinci gardieni sunt acuzaţi că ar fi vinovaţi de moartea lui Sandu. Bărbatul fusese condamnat la trei ani de închisoare pentru că furase o vacă şi fusese încarcerat cu trei zile înainte.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite