FOTO/VIDEO Vântul, singurul inamic al avioanelor ultrauşoare ce au făcut show la Comana, judeţul Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cătălina Sfetcu
FOTO Cătălina Sfetcu

21 de piloţi din mai multe oraşe ale României, dar şi din Bulgaria, participă weekendul acesta, între 29 şi 30 septembrie, la Comana, judeţul Giurgiu, la cea de-a II-a ediţie a „Cupei Neajlovului”, un festival internaţional dedicat aparatelor de zbor ultrauşoare. S-au înscris în concurs temerari ai aerului din Braşov, Ploieşti, Bucureşti, municipiul Giurgiu, dar şi sportivi din mai multe zone ale ţării vecine  menţionate.

 Este vorba despre piloţi de paramotoare(parapante), motodeltaplane şi avioane ultrauşoare. Ei au avut de trecut mai multe probe, respectiv aterizare la punct fix, navigare şi jaloane, trebuind să-şi dovedească măiestria atât la viteză mică, dar mai ales la viteză maximă.

Din păcate, vântul neprietenos a cam pus beţe în roate aparatelor ultrauşoare înscrise în concurs, astfel că, sâmbătă s-au ridicat de la sol doar avioanele şi, începând cu ora 16.00, motodeltaplanele. Parapantelor le-a fost rezervată ziua de duminică pentru competiţie.

Organizatorii „Cupei Neajlovului” sunt Clubul Sportiv Moto Fly Ro şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Giurgiu.

„Este un eveniment internaţional aerian pe care îl organizăm al doilea an consecutiv. Avem câte şapte sportivi pentru fiecare secţiune şi circa 20 de aparate în concurs. Unii dintre piloţi au venit la Comana chiar pe calea aerului”, a spus preşedintele Clubului Moto Fly Ro, pilotul Marian Cojocaru.

La eveniment, invitat special a fost Radu Theodoru, renumit ofiţer în Aviaţia Română, acum general în rezervă, având venerabila vârstă de 88 de ani. Theodoru, care zeci de ani a pilotat avioane de război dar şi de vânătoare, s-a mutat acum patru decenii, în judeţul Giurgiu, şi este bun prieten al organizatorului „Cupei Neajlovului”. Încă pilotează, ce-i drept, din când în când, aparate de zbor de agrement, dar celo mai mult îi place cu parapanta. „Motoparapanta e o gânganie simpatică zburătoare, îmi face plăcere să zbor cu ea. Zborul este de fapt un sport complex, de mare performanţă fizică, dar mai ales spirituală. Oamenii sunt încă străini de zbor ca ocazie şi implicare spirituală”, a spus aviatorul.

Revenind la competiţia în sine, premiile au constat în diplome şi cupe, dar nu pentru asta au mers piloţii la „Cupa Neajlovului”, ci doar pentru plăcerea de a zbura, ne-au spus ei.

Intrarea pe aerodrom a fost gratuită, însă giurgiuvenii nu prea s-au înghesuit la eveniment. Totuşi, cei câţiva prezenţi au avut ocazia să zboare, la rândul lor, spre după-amiază, cu unul dintre aparatele înscrise în concurs, iar aventura a costat 100 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite