FOTO Primele imagini cu papamobilul conceput la uzina Dacia din Piteşti. Papamobilul românesc a fost văzut şi agreat de Papa Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portecţia Sanctităţii Sale, Papa Francisc va fi asigurată de către SPP pe durata vizitei sale în România
Portecţia Sanctităţii Sale, Papa Francisc va fi asigurată de către SPP pe durata vizitei sale în România

Serviciul de Protecţie şi Pază a dat publicităţii primele imagini cu papamobilul ce urmează să fie folosit de Papa Francisc pe durata vizitei sale în România. Autoturismul a fost conceput de uzina Dacia şi SPP în conformitate cu normele de securitate.

„Papamobilul românesc a fost conceput ca urmare a unei analize minuţioase a prezenţei Papei Francisc în alte ţări, care conform tradiţiei au oferit şi pus la dispoziţia Suveranului Pontif pentru deplasare, maşini de producţie autohtonă. Momentul utilizării papamobilului românesc este decis, dar din motive de securitate această informaţie nu poate fi făcută publică deocamdată. Papamobilul românesc a fost văzut şi agreat de Sanctitatea Sa”, a transmis SPP.

Potrivit sursei citate membrii echipei Serviciului de Protecţie şi Pază, desemnaţi să asigure protecţia Papei pe toată durata vizitei în România, au fost selectaţi dintre ofiţerii cu experienţă, care au participat la misiuni ale SPP in teatrele de operaţii. Din echipa de protecţie din România a Suveranului Pontif fac parte pe lângă ofiţerii SPP şi doi ofiţeri din garda Vaticanului, unul dintre ei fiind aghiotantul personal.

papamobil2

Suveranul Pontif va fi întâmpinat de către Klaus Iohannis la aeroport

Vineri, la sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele român şi Sanctitatea Sa Papa Francisc vor avea convorbiri tête-à-tête, iar începând cu ora 13:05, în Sala Unirii, se va desfăşura întâlnirea cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi corpul diplomatic.

papam 3

23 de spitale mobile şi puncte de prim-ajutor

În cele patru oraşe din ţară în care Sanctitatea Sa va oficia slujbe religioase şi se va întâlni cu pelerinii, se vor afla echipaje de pompieri şi paramedici SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei. Atât credincioşii, cât şi localnicii pot solicita şi primi asistenţă medicală de urgenţă în punctele de prim-ajutor şi spitalele mobile SMURD amplasate în aceste zone.

”Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităţilor de la faţa locului. De asemenea, dacă sesizează persoane aflate în dificultate sau eventuale situaţii de urgenţă, să anunţe imediat personalul IGSU prezent în dispozitivele din apropiere sau să semnaleze cazul la 112.

Peste 25.000 de persoane sunt aşteptate să paticipe la Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc în Catedrala „Sf. Iosif”, vineri, la ora 18:10

Până în prezent, aproximativ 25.000 de persoane s-au înscris pentru a participa la Sfânta Liturghie ce va avea loc, vineri, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, la ora 18:10,  potrivit lui Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB).

Număr de înmatriculare special 

Guvernul a schimbat Codul Rutier în perspectiva vizitei în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc la cererea Vaticanului, care a solicitat ca autoturismele puse la dispoziţia acestuia de partea română să aibă numărul unic de înregistrare, folosit atât la Vatican, cât şi în vizitele oficiale din străinătate. Astfel, Serviciul de Protecţie şi Pază va putea înmatricula temporar respectivele maşini cu numărul utilizat de obicei la maşinile Papei.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) teza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se autorizează Serviciul de Protecţie şi Pază să înregistreze în evidenţele proprii, cu număr unic, autovehiculele în care se deplasează Sanctitatea Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfăşurate pe teritoriul României în perioada 31 mai – 2 iunie 2019”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă adoptată ieri la Palatul Victoria.

La Vatican mai foloseşte şi un Ford Focus

Numărul unic de înregistrare care va fi montat pe papamobil este, cel mai probabil, SCV 1 (Status Civitatis Vaticanae 1). Acesta va fi înscris pe fond alb având literele şi cifrele de culoare roşie şi va fi valabil exclusiv în perioada 27 mai 2019 - 7 iunie 2019. Trebuie precizat că acest număr este montat de obicei pe maşinile folosite de Sfântul Părinte în vizitele oficiale. La Vatican, Suveranul Pontif este destul de des văzut şi într-un Ford Focus care are un alt număr de înmatriculare, SCV 00919.

Conform unor surse, Papa Francisc va utiliza în România un papamobil pregătit special de Dacia-Renault. Maşinile, pentru că sunt două la număr, aşa cum se obişnuieşte în coloanele oficiale cu protocol 0, una fiind de rezervă, vor fi albe şi derivate din Dacia Duster, cel mai probabil. Ambele maşini vor avea numărul de înmatriculare SCV 1. Unele surse susţin că după ce vor fi folosite în România, cele două maşini special adaptate pentru această vizită vor pleca spre Vatican, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Cu Loganul în Armenia

Nu este pentru dată când Papa Francisc foloseşte în vizite maşini modeste. Acum trei ani, în cursul vizitei de 3 zile în Armenia, Sfântul Părinte a fost văzut circulând nu doar cu “papamobilul” ci şi cu un Logan alb care în spaţiul ex-sovietic se vinde sub brandul Renault. La vremea respectivă, şeful biroului de presă al Vaticanului, Federico Lombardi, a precizat că maşina a fost aleasă intenţionat, deoarece Papa Francisc vrea să se apropie de oamenii obişnuiţi şi nu să călătorească cu fastul specific şefilor de state.

Vizitele în ţară, exclusiv cu elicopterul

Reamintim că Sfântul Părinte urmează să ajungă la Bucureşti vineri, 31 mai, la ora 11.30. După primirea oficială de la aeroport, Papa va merge la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. Apoi, la 15.45, Papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite