Baronul Nicuşor Constantinescu va fi prezentat judecătorilor din Turcia care vor decide dacă îl extrădează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicusor Constantinescu a fost reţinut pe 2 noiembrie de poliţiştii turci FOTO Mediafax
Nicusor Constantinescu a fost reţinut pe 2 noiembrie de poliţiştii turci FOTO Mediafax

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa capturat de poliţiştii din Turcia la sfârşitul săptămânii trecute, va fi prezentat unui judecător care va stabili dacă baronul va fi sau nu extrădat în România.

Concret, preşedintele suspendat al CJ Constanţa, prins, săptămâna trecută, de poliţiştii turcii, va fi dus în faţa unei instanţe care urmează să decidă dacă acesta va fi sau nu extrădat în baza cererii oficialilor români de la Ministerul Justiţiei.

Dacă autorităţile turce vor încuviinţa extrădarea lui Nicuşor Constantinescu, acesta va fi preluat de către poliţiştii români şi adus în ţară.

Baronului de Constanţa i-a expirat viza

Baronul de Constanţa a plecat în Turcia după ce a ales să părăsească Statele Unite pentru că i-a expirat viza.

„De la graniţa cu Turcia, a fost preluat de autorităţi în baza mandatului de arestare emis pe numele său. Poliţiştii l-au internat într-un spital până sunt gata formalităţile de extrădare”, au explicat pe 2 noiembrie surse judiciare pentru „Adevărul“.

Autorităţile române spun că, cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de americani pe motiv că în Codul Penal american nu există infracţiunea de abuz în serviciu.

„În cazul lui Necolaiciuc am întâmpinat aceeaşi problemă, acesta fiind căutat pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni ca şi Nicuşor Constantinescu. Ca şi în cazul de faţă, în cazul lui Necolaiciuc autorităţile americane nu au mai prelungit viza de şedere pe teritoriul SUA, iar acesta a fost reţinut de oficialii de la Imigrări şi extrădat”, spun sursele citate.

Pentru că şi lui Constantinescu tocmai i-a expirat viza pentru SUA, acesta a ales să plece în Turcia pentru a nu avea parte de acelaşi tratament ca Mihai Necolaiciuc. Numai că odată ajuns la frontieră, acesta a fost preluat de autorităţile turce în baza mandatului internaţional de urmărire şi a celui de arestare preventivă emis de judecătorii români. „Acum se fac formalităţile pentru extrădare“, au explicat sursele citate. Între timp, Nicuşor Constantinescu a fost internat într-un spital din Turcia.

Avocatul baronului de Constanţa, Cătălin Dancu, susţine că Nicuşor Constantinescu le-a arătat magistraţilor turci documente din care reiese că el intenţiona să se întoarcă în România din SUA, de bunăvoie, în viitorul apropiat şi că astfel nu a mai fost arestat de instanţa din Turcia şi va reveni în ţară cu o cursă aeriană care va pleca din Turcia miercuri la ora 23.00 sau cu una programată să plece joi la 10.

Acelaşi avocat Cătălin Dancu susţinea la sfârşitul săptămânii trecute că Nicuşor Constantinescu nu se află în Turcia, ci în continuare în SUA, deşi clientul său era deja în custodia autorităţilor turce.

Mandatul de arestare, emis în iulie

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York în condiţiile în care pretindea că se află în stare gravă la spital.

Memoriul lui Nicuşor

La începutul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

„În această cauză, sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiţia prin instituţiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a clientului meu”, a arătat avocatul baronului în memoriu.

Problemele penale din România

Într-unul din cele trei dosare penale, Nicuşor Constantinescu este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Bolile lui Nicuşor şi suspiciunile instanţei

În primăvara acestui an, Nicuşor Constantinescu a plecat în SUA pentru a se trata de cancer la prostată, dar judecătorii i-au fixat termen de revenire în ţară pe 2 iulie 2014. Judecătorii au decis arestarea sa, după ce acesta nu a mai revenit.

„Nu rezultă din niciunul dintre înscrisurile depuse la dosar că inculpatul se află într-adevăr în starea în care susţine, aprecierile subiective ale medicului D.P. nefiind bazate pe vreun înscris medical care să ateste rezultatele unor analize, absolut necesare în cazul unei infecţii. Or, o infecţie nu este diagnosticată printr-o examinare computer tomograf, ci prin analize de sânge, asemenea dovezi nefiind prezentate judecătorului, tot ce a fost prezentat fiind aprecierea medicului în sensul că inculpatul s-ar afla în stare critică, dar stabilă“, se menţionează în motivarea deciziei prin care a fost emis mandat de arestare pe numele baronului.

La termenul din 24 octombrie al dosarului în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicuşor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat şi îl va obliga să plătească daune.

Ce avere are Nicuşor Constantinescu

În ultima declaraţie de avere depusă, în luna iulie, Nicuşor Constantinescu menţionează şase terenuri intravilane. La unul dintre terenuri, în suprafaţă de 1.431 de metri pătraţi, aflat la Constanţa, este trecută ca titular soţia sa, Codruţa Constantinescu, în urma partajului. Aceasta este coproprietar, împreună cu Nicuşor Constantinescu, al altor două terenuri în suprafaţă de 2.000, respectiv 1.123 de metri pătraţi, la Mila 23 (Tulcea) şi în Voluntari (Ilfov). Un alt teren de 335 de metri pătraţi, în Piatra Neamţ, a fost donat de Nicuşor Constantinescu fiului său, Ştefan.

Nicuşor Constantinescu deţine câte o cotă parte de 4% din două terenuri cumpărate în anul 2009 în Bucureşti şi având o suprafaţă de doar 24,16 metri pătraţi, respectiv 35,68 metri pătraţi. Restul copropietarilor acestor terenuri sunt: Sorin Ionuţ Barbu, Cristian Bozgan, Daniel Bucura, Irina Elena Chircă, Lucia Gherarde, Mihai Mazăre, Radu Mazăre, Oana Mihaela Moldovan, Ioana Nadolu, Gerardina Elena Neagoe, Adrian Radu, Emilian Schwartzenberg, Roxana Elisabeta Sfrija, Carmen Antoanela Stăncescu, Gabriel Sorin Strutinsky şi Adrian Marin Vîlsan. De asemenea, baronul de Constanţa mai deţine în proprietate trei case de locuit şi o casă de vacanţă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avocatul baronului Nicuşor susţine că acesta este în SUA. „Ce, l-au paraşutat din avion?“. Oficialităţile turce l-au preluat şi fac formalităţile de extrădare

Cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, respinsă de autorităţile din SUA

Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Noua miză a lui Nicuşor Constantinescu: viza de State expiră într-o săptămână

Consiliul Judeţean îi ia apărarea lui Nicuşor Constantinescu: „Preşedintele CJ a fost suspendat, deşi se afla în concediu medical“

Percheziţii la evazioniştii din Constanţa. Printre suspecţi, un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu

Unde a dispărut baronul Nicuşor? El spune că e în SUA, autorităţile îl vor da în urmărire internaţională. Un şef din TVR i-a schimbat scutecele

Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Noua miză a lui Nicuşor Constantinescu: viza de State expiră într-o săptămână

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite